Een interessante vergelijking

Biel/Bienne is een stad in Zwitserland, in het kanton Bern, aan de voet van de Jura en heeft ruim 50.000 inwoners. De stad is officieel tweetalig. Er wordt Duits en Frans gesproken. Straatnaamborden en officiële documenten zijn in beide talen. De Duitse naam is Biel, de Franse naam Bienne. De stad staat bekend om zijn horloges en andere precisie-instrumenten. Omega, Rolex en Swatch hebben daar hun hoofdkantoor.

zie www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7417

In Biel vindt van 16 tot 29 juli het Biel Schaak Festival 2011 plaats. Het gaat om:

een meester toernooi bestaande uit elf ronden Zwitsers

het hoofd toernooi bestaande uit negen ronden Zwitsers

een rapidtoernooi

een snelschaaktoernooi

Chess960 toernooi

jeugdtoernooi

simultaan en

schaaktennis.

Ook is er een seminar voor ChessBase training.

Van het grootste belang is het Accentus Grootmeester Toernooi met zes erg sterke grootmeesters die een dubbele round Robin spelen: Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave, Alexei Shirov, Fabiano Caruana, Alexander Morozevich en Yannick Pelletier.

www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7417

De bedenktijden bedragen: twee uur voor 40 zetten, vervolgens één uur voor twintig zetten en vijftien minuten voor de rest van de partij met een increment van 30 seconden per zet. Het Bilbao puntensysteem wordt toegepast, te weten drie punten voor winst, één punt voor remise, en nul punt voor verlies. Voor de 30ste zet mag geen remise worden overeengekomen (Sofia rules).

Interessant is dat in 2011 de Bilbao-puntentelling en Sofia rules zijn toegepast, terwijl in 2010 de traditionele regels golden. De vraag is gerezen of dit gevolgen heeft op de manier van spelen. Daarover heeft ChessBase een onderzoek gedaan. De resultaten staan op de site van 30 juli 2011, waarvan ik de volgende gegevens ontleen.

Mijn mening is dat het gewenst is dat organisatoren van Nederlandse schaaktoernooien kennis nemen van deze resultaten. Wellicht is het voor hen een idee de Bilbao-puntentelling en de Sofia rules (gedeeltelijk, namelijk niet dat gedoe dat een grootmeester een advies moet geven) over te nemen, om zo het schaakspel uitdagender te maken?

1. Eindstand

Puntensysteem: winst drie punten, remise één punt, verlies nul punt.

Ter vergelijking, indien het traditionele puntensysteem was gebruikt ziet de eindstand er als volgt uit:

Opvallend is dat beide systemen precies dezelfde eindstand laten zien, alleen de puntentelling is anders.

2. Vergelijking uitslagen 2011 en 2010

De vraag is gerezen of de puntentelling en het verbod remise overeen te komen voor de dertigste zet gevolgen heeft voor het verloop van de partijen. Dat blijkt het geval te zijn. Zie het volgende overzicht:

ChessBase: ‘Het is interessant te vermelden dat er meer partijen zijn gewonnen met de zwarte stukken dan met die van wit: acht tegen zeven om precies te zijn. Carlsen en Caruana wonnen elk twee partijen met zwart, Morozevich drie. Caruana verloor twee partijen met wit, Pelletier drie. Carlsen won drie partijen met wit, Vachier-Lagrave twee.

Indien men let op de lengte van de partijen ontdekt men eveneens een significant verschil: in 2010 waren er zes partijen met minder dan 23 zetten, en zeventien partijen met minder dan 30 zetten (zestien remises en één partij gewonnen door zwart).

In 2011 met een derde minder aan partijen (30 partijen tegenover 45 vorig jaar) was er slechts één partij met minder dan 23 zetten (Vachier-Lagrave tegen Shirov in de laatste ronde) en slechts vier met minder dan 30 zetten (inclusief de gewonnen partij van Carlsen tegen Caruana in 27 zetten). Een opvallend verschil dat nader moet worden bestudeerd,’ aldus ChessBase.

Wit: Maxime Vachier-Lagrave (2722)

Zwart: Alexei Shirov (2714)

Biel Accentus grootmeester 2011

Biel, 29 juli 2011

Laatste ronde

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 e6 5. g3 dxc4 6. Lg2 b5 7. Pe5 a6 8. 0-0 Lb7 9. a4 Le7 10. axb5 axb5 11. Txa8 Lxa8 12. Lf4 Pd5 13. Da1 Lb7 14. Da7 Dc8 15. Pxc4 Pf4 16. Pb6 Pxe2+ 17. Pxe2 Dc7

18. Pa8 Dc8 19. Pb6 Dc7 (tweede maal) 20. Pa8 Dc8 21. Pb6 Zwart claimt remise wegens driemaal dezelfde stelling.

3 Reacties

 1. Avatar
  Lennart Ootes 31 juli 2011

  Het is uiteraard heel interessant om statistisch onderzoek te doen naar het effect van Sofia-regels en de Bilbao-regels.

  Een vergelijking tussen Biel 2010 en 2011 is echter moeilijk te maken. In 2010 was er een 10-kamp van spelers die waren geselecteerd op leeftijd (jonge, talentvolle spelers), terwijl er in 2011 is gekozen voor wereldtoppers die in het een label ‘vechtschaker’ hebben gekregen, plus een Zwitsers kop van Jut.

  Chessbase probeert met de vergelijking Biel 2011 en 2010 te snel te scoren.

  Laat ze maar eens alle toptoernooien van de afgelopen jaren onder de loep nemen. Ik ben benieuwd!

 2. Avatar
  Charles Kuijpers 01 augustus 2011

  Juist opgemerkt, Lennart. Het vergelijken van verschillende populaties kan leiden tot voorbarige conclusies.

  Overigens is de discussie over het hanteren van met name de Bilbao-regels (ook wel voetbalscores genoemd) ook op clubniveau al gaande.

 3. Avatar
  Paul-Peter Theulings 04 augustus 2011

  Ik vind de Bilbao puntentelling 3-1-0 niet goed voor het schaken.

  Stel wit heeft twee keuzes. Variant A, waardering is 0.15

  Variant B is zetherhaling, waardering dus 0.00.

  Als zwart dat eeuwig schaak niet wil spelen is de waardering 0.36.

  Met een Bilbao regel zal wit heel uitgekookt variant B spelen.

  Hij gaat er dan vanuit dat zwart met frisse tegenzin het eeuwig schaak ontwijkt. 10 keer ontwijken levert namelijk meer dan 10 punten op voor zwart.

  Je ziet, ineens worden soms zetten als Db3 met de dreiging Dxb7 weer gevaarlijk, want de zetherhaling na Tb8 is niet aantrekkelijk voor zwart.

  Ik vind het geen verrijking van het schaakspel als Db3 een uitroepteken gaat krijgen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.