Armen Hachijan Open Nederlands kampioen jeugdschaken

In een bomvolle sportzaal ’t Wooldrik zijn zaterdag de prijswinnaars van de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen schaken (ONJK) gehuldigd, in zes verschillende leeftijdscategorieën bij zowel de jongens als de meisjes. De afgelopen week werd er vanaf maandag geschaakt; de ouderen speelden 9 rondes, de jongsten 13. In totaal deden aan dit grootste jeugdtoernooi in West-Europa 250 jongens en meisjes mee uit zes verschillende landen.

Toernooidirecteur Wim Arns reikte samen met Grace Krabbenbos de prijzen uit. Hij maakte bekend dat het ONJK volgend jaar zal worden gehouden van 6 tot en met 11 augustus 2012, weer in de Bornse sporthal ’t Wooldrik.

UT-groep

Armen Hachijan heeft met 7 punten uit negen partijen het Open Nederlands kampioenschap schaken bij de jeugd veroverd. Op grond van de ‘tie break’ (onderlinge resultaten en vervolgens weerstandspunten) eindigde hij hoger dan Arthur Pijpers en Stefan Beukema die eveneens 7 punten behaalden. Voor aanvang van de laatste ronde in de ‘Universiteit Twente-groep’ (t/m 20 jaar) stond Hachijan nog een vol punt achter koploper Beukema doordat hij vrijdag verloren had van Mark Haast.

Zijn laatste partij speelde hij met zwart tegen Nico Zwirs en op de 29 ste zet gaf Armen de kwaliteit tegen een prima aanval op de koningsstelling. Op de 44ste zet gaf Nico Zwirs de kwaliteit noodgedwongen weer terug maar na dameruil bleef er een gewonnen eindspel voor Hachijan over.

Tweede werd Arthur Pijpers, die in de laatste ronde lijstaanvoerder Stefan Beukema in een rechtstreeks duel alsnog naar de derde plaats verwees. Jorden van Foreest werd vijfde en dat is voor een 12-jarige in de hoogste leeftijdscategorie met slechts een half puntje achterstand een prima prestatie.

Kampioen bij de meisjes werd Marcella Gunther die in haar laatste partij de veel sterkere Adriaan de Jongh op remise hield. Zij bleef Evie Warmelink net een half puntje voor, die eerder die week tijdens het traditionele voetbaltoernooi haar enkel verzwikte. Enschedeër Zyon Kollen had gekozen om een groep hoger te spelen en eindigde op een achtste plaats een vol punt achter de winnaar.

In de groep tot 16 jaar werd de 12-jarige Thomas Beerdsen kampioen. Met 8 punten uit negen wedstrijden bleef hij Reinaert Verstraeten uit Belgie een half puntje voor. Derde werd Nick Maatman. De meisjeskampioen van Nederland werd Rosa Ratsma die ook al een halfje meer scoorde dan de nummer 2, in dit geval Emma de Vries.

In de C-groep t/m 14 jaar eindigden er vier jongens op 7 punten. Ook hier moest het reglement geraadpleegd worden, op grond waarvan Stijn Gieben de kampioensbeker kreeg uitgereikt. Thomas Mollema, Colin Stolwijk en Maarten van Harten deelden met hem het prijzengeld voor de eerste vier plaatsen. Halana Vlaming veroverde in deze groep de meisjestitel.

De spelers t/m 12 jaar spelen dertien partijen. Robin Lecomte behaalde hier 11½ punten en werd kampioen. Op een half puntje werd Robby Kevlishvili tweede, de Russische ratingfavoriet Alexander Chernukhin belandde op de derde plaats. Lydia Dubbeldam werd hier de meisjeskampioen.

In de groep t/m 10 jaar stond Sjoerd van Roon een vol punt los van de concurrentie en hij nam daarom de titel mee naar huis. Jasper Beukema werd tweede, gevolgd door Sebastiaan Halfhide. Alicia Manoch werd de meisjeskampioen.

In de allerjongste groep t/m 8 jaar won de Belgische Nathaniel Faybish de beker, gevolgd door de Deense Filip Boe Olsen. De Duitse Maria Schilay werd de jongste kampioene van het toernooi met haar zes jaar. In deze groep dus de enige titelhouders uit het buitenland.

Maria Schilay

Verdere uitslagen en info op www.onjk.nl

Foto’s zijn vrij voor publicatie.

W. Arns

Tel 0619112205

B. Steffens

Tel 0651094102

1 Reactie

  1. Avatar
    pascallosekoot 08 augustus 2011

    Het was weer een leuk toernooi, ik vond het een mooie locatie. Geluidsoverlast D/EF/GH-zaal is een issue (op te lossen door toezicht in analysezaal –> het is een analysezaal, geen speeltuin), maar positief vond ik dat analyseruimte ruim was, de ABC zaal toegankelijk voor publiek, gezellige bar, centrum van Borne vlakbij.

    Tip voor de volgende keer: voor de prijsuitreiking de geluidsinstallatie testen, en eea. wellicht iets vlotter laten verlopen.

    Eén inhoudelijke opmerking op het verslag: "In totaal deden aan dit grootste jeugdtoernooi in West-Europa 250 jongens en meisjes" Saint Lo had er dit jaar ca. 300 (echecsaglo.fr/2011festival/listejoueurs.php) en het Leonardo schoolschaaktoernooi zat ook zo rond de 300. Schoolschaak Almere zal ook ongeveer even groot zijn. Een mooie uitdaging dus, als je voor de aantallen wilt gaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.