Modernisering van de FIDE (5)

Modernisering van de FIDE (5)

Ilyumzhinov over modernisering van het schaken

Op WhyChess van 10 augustus staat een artikel van Colin Mcgourty, waarin hij een vertaling geeft van bepaalde passages van een interview dat Ilyumzhinov heeft gegeven aan het Russisch tijdschrift Sport Express. Het is interessant daarvan kennis te nemen. Ook heeft Mcgourty de reacties van Aronian, Gelfand en Kramnik opgenomen. Aan het slot geef ik kort mijn commentaar.

Colin Mcgourty:

‘Ilyumzhinov over modernisering van het schaken

In een onlangs verschenen interview voor Sport Express sprak de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, over plannen die direct worden uitgevoerd – over de Wereldkampioenschappen bij mannen en vrouwen en ook bijvoorbeeld over het feit dat er geen cyclus voor de Grand Prix bij mannen wordt gehouden, hoewel voor de volgende een herhaling wordt gepland – maar hij sprak ook over het algemene thema van ‘modernisering’. In dat antwoord weergalmde het interview dat hij had met Vladislav Tkachiev op WhyChess. Zie: schaaksite.nl/modernisering-van-de-fide-2 Hij gaf een uiteenzetting van zijn voorstellen, terwijl hij eerst zijn eerste staat van dienst als vernieuwer verdedigde.

Kirsan Ilymzhinov: Als ik in 1995 niet de hervorming van het Wereldkampioenschap had doorgevoerd en niet het ‘knockout systeem’ had ingevoerd dan zouden we hier nog steeds zitten en ons afvragen: zullen Karpov en Kasparov spelen? En zijn ze bereid te spelen? Kunt u zich herinneren hoe iedereen kritiek op mij had en uit elke hoek mij toeriep: ‘Die revolutie zal het schaken vernietigen!’

Maar zoals het gebeurde, hebben de knockouts het schaken niet vernietigd! Hoeveel schakers hebben ze geholpen het hoofd boven water te houden?! Hoeveel nieuwe namen zijn bij het schaken verschenen dankzij de kampioenschappen georganiseerd onder het knockout systeem zoals de Wereld Cup?! Noem Carlsen, Ponomariov, Karjakin. Ik heb ze allemaal genomineerd voor de Wereld Cup, die nog steeds wordt gehouden op grond van het knockout systeem (noot Colin Mcgourty: Het is interessant te melden wat ChessVibes signaleerde, dat de zeventienjarige rijzende ster Anish Giri niet werd genomineerd voor de World Cup dit jaar, hoewel zijn rating hoger was dan die van de andere genomineerden die een wildcard ontvingen.)

Maar dat was ‘modernisering’ van het schaken aan het einde van de vorige eeuw. Nu zitten we op een nieuwe golf die het schaken verder zal vernieuwen.

Ja, we proberen het tempo in de schaakwereld op te voeren. We willen meer toernooien met een snellere bedenktijden. Alles wat boven rapid zit wordt behandeld als klassiek. We zijn niet van plan dat te veranderen. Degene die graag naar de Tchaikovsky Concert Hall gaat om naar een symfonie orkest te luisteren kan daar naar toe gaan om te genieten van die klassieke muziek. Maar zij die naar een concert van Madonna of the Rolling Stones willen luisteren kunnen naar het Luzhniki Stadion gaan. En we zien wel wie een groter publiek trekt – voor zeven klassieke partijen en vijf uren spelen of voor 25-minuten partijen, of zelfs voor vijf-minuten gevechten, en zonder enig increment!

Yury Vasiliev: Het is dus mogelijk naar mensen te kijken die de anderen door ‘de vlag stampen’? Dat is niet een erg esthetisch gezicht…

Kirsan Ilyumzhinov: Maar dat is sport! De toeschouwer wil graag drama zien, een felle strijd, en niet een droefgeestig geschuif van stukken die met 30 seconden extra per zet, oneindig door kunnen gaan. Als we echt nauw met de televisie willen gaan samenwerken moeten we een duidelijk idee hebben hoe lang een schaakpartij mag duren – 50 minuten of hoe lang dan ook.’

Colin Mcgourty meent dat zoals zo vaak in het verleden van de schaakwereld een gevecht kan worden verwacht wanneer de president van de FIDE dergelijke wijzigingen wil uitvoeren. Hierna geeft hij enkele recente opmerkingen van vooraanstaande grootmeesters:

Levon Aronian in het tweede deel van zijn ‘KC-Conference’ at Crestbook: Misschien komt het omdat hij (Ilyumzhinov, pdg) niet het niveau heeft van een grootmeester, en niet de bijzondere diepten van het schaken begrijpt. In zijn streven het schaken sneller te maken door het meer spectaculair en aantrekkelijk te maken voor de grote massa, is hij bereid die diepte op te offeren. Weet je, het is alsof je praat over de Brandenburgse concerten van J.S. Bach. Er zijn er veel van, wel zes, en ze zijn zo … lang, met elk drie of vier delen, en sommige luisteraars vervelen zich als ze worden uitgevoerd … Een interessante gedachte zou zijn een deel uit elk concert te snijden en een afzonderlijk concert te maken, zodat het publiek niet hoeft te lijden … Door dat te doen gaat niet alleen alle schoonheid, diepte en betekenis daarvan verloren … En wat houden we over? Ik ben er niet van overtuigd dat het met een dergelijke aanpak goed komt. Nou ja, laten we maar afwachten hoe het gaat aflopen, maar op dit moment ben ik slechts een beetje verbaasd over zo’n project.

Boris Gelfand op ChessPro (origineel uit het Russich in het Engels vertaald): Ik denk dat schaken zich moet profileren als een aangelegenheid voor intelligente, goed opgeleide, verstandige mensen. Iemand moet zijn best doen om schaken te begrijpen. Je moet het schaken niet reduceren om het begrijpelijk te maken op het niveau van mensen die er toch geen belangstelling voor hebben.

Vladimir Kramnik op Chess-News (origineel uit het Russich in het Engels vertaald): Schaken is een intellectuele aangelegenheid, en zoals elke andere intellectuele aangelegenheid, is het elitair. Misschien is dat net precies het juiste woord, maar ik denk niet dat het ooit zal leiden tot volle stadions – dat is gewoon niet realistisch. Schaken is te complex – schaken heeft zekere beperkingen, maar heeft ook ontegenzeggelijk voordelen. Schaken is erg sterk verbonden met cultuur, waarover men een zeker intellect moet beschikken. Dat is onze functie, onze troefkaart. En om dat op te geven en uit te wisselen voor een soort mythische populariteit onder mensen die laten we zeggen van baseball of basketbal houden … Ik weet het niet – Ik ben erg sceptisch over het idee dat ze allemaal naar buiten gaan rennen om te gaan schaken en er ongelooflijk veel belangstelling voor te hebben. Ik ben het niet eens met deze hele benadering. Ik zou voor het schaken voor een andere insteek hebben gekozen. Die van een culturele insteek.

Cultuur, het intellect, misschien bepaalde computer technologieën – dat is meer de hoek waarin we het moeten zoeken. En de hoek van schaken als een pure sport … Als je het sport element in het schaken gaat vergroten, denk ik dat we veel gaan verliezen en is het onduidelijk wat we ervoor terugkrijgen, omdat schaken nooit zal concurreren in termen van publiek zoals met voetbal, tennis en ga zo maar verder. Dat is een feit. Dus ben ik er niet van overtuigd dat het waard is het te proberen.

Mijn commentaar

Ik denk dat de journalist de aanpak van de FIDE niet heeft begrepen. Hij denkt dat het een gevecht wordt om de voorstellen uit te voeren. Nou, dat wordt het niet.

Wat er gebeurt is dat de FIDE domweg geen klassieke schaaktoernooien meer organiseert. De FIDE doet dat alleen nog maar voor rapid- en snelschaak.

Het organiseren van klassiek schaak wordt een aangelegenheid van de markt. Men moet het zelf organiseren en zelf zorgen voor hoge beveiligingskosten. Van de opbrengst op het niveau van Wereldkampioenschappen ontvangt de FIDE wel een bepaald percentage, dat wel.

Vervolgens zien we wel welke toernooien het meeste aanslaan, en het meeste succesvol zijn.

Om dicht bij huis te blijven. Nu ook Danailov, president van de Europese Schaakunie, lid is van de Commissie tot modernisering van de FIDE, is de kans groot dat er ook in Europa veel gaat veranderen. De Europese Schaakunie kon nog wel eens ook geen toernooien meer voor klassiek schaak gaan organiseren, en dit overlaten aan de markt. Die unie zou dan wel rapid- en snelschaaktoernooien organiseren.

Om nog dichter bij huis te blijven. Als deze ontwikkeling zich doorzet wordt klassiek schaak alleen nog maar een aangelegenheid voor de KNSB en de regionale bonden, en de individuele schaaktoernooien.

Hoe dan ook gaan we spannende tijden tegemoet.

2 Comments

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings augustus 11, 2011

  Zo zo, Ilyumzhinov kwalificeert een schaakpartij met 30 seconden increment als een droefgeestig geschuif van stukken.

  Welk een minachting voor het wezen van het schaakspel straalt hier uit, en dat is dan de voorzitter van de FIDE. Het is nu volkomen duidelijk.

  ( ) Geschikt

  (x) Ongeschikt

  Ik vind de reacties van Aronian, Gelfand en Kramnik voortreffelijk.

  Zij begrijpen dat de schoonheid van schaken diep ligt. Die diepte haal je niet naar boven met plat snelschaken.

 2. Avatar
  Lucas augustus 14, 2011

  "Het organiseren van klassiek schaak wordt een aangelegenheid van de markt.". Ach, dat is in feite altijd al zo geweest. Weinig nieuws onder de zon dus. De FIDE is gewoon een van de spelers die een marktkraampje heeft. Zij brengen nu een nieuw productje op de markt en maken daar reclame voor. Het doet me denken aan zo’n marktventer die een wonderolie heeft waarmee je alles schoon zou kunnen maken. Mensen lopen langs, blijven even glimlachend staan luisteren, en lopen dan weer verder. Zo zal het ook hier gaan met het nieuwe idee van de FIDE. Het schaken zelf verandert er uiteraard niet door. Dat ligt te diep verankerd in de cultuur en geschiedenis om door malloten als Ilyumzhinov c.s. wezenlijk te worden beinvloed. Over twee weken begint de schaakclub weer! Leuk. Daar vindt het echte schaken plaats, wat mij betreft.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.