Schaakrubrieken 6 augustus 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Intro

Robin van Kampen grootmeester

Deze week o.m. aandacht voor Robin van Kampen die in Dortmund zijn derde grootmeesternorm heeft behaald en nu door de FIDE benoemd zal worden tot grootmeester. Ook heeft hij het Helmut Kohl-toernooi op zijn naam geschreven.

Op onze site hebben we Robin gevolgd in Dortmund en hiervan verslag gedaan in diverse nieuwsitems.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Kasparov blijft de gouden standaard ’ begint met:

‘Ik geloof dat het in 1966 was tijdens de olympiade in Havana dat ik een gesprekje hoorde dat veel indruk op me maakte. Onze teamcaptain Harry de Graaf, een gepensioneerde militair, zei tegen de ervaren meester Kick Langeweg:’Kick, denk er om dat je voor je land speelt.’ Langeweg zei:’Mijnheer De Graaf, laat mij nu maar voor mezelf spelen, dan gaat het vast beter.’ Kicks antwoord was een wijze levensles voor me.

Het Russische team dat zo smadelijk faalde tijdens het WK in China was voor , tijdens en na de wedstrijd van allerlei kanten toegeblaft dat de eer van het land op het spel stond. Geen wonder dat het verkeerd ging. Alexander Chalifman, geen lid van het team, wees er op dat de nerveuze stemming van ‘overwinning of dood’ niet goed voor de prestaties kon zijn, omdat schaken op zichzelf al stress genoeg geeft.

Ilja Levitov , de leider van de Russische schaakbond, heeft intussen het ontslag van teamcaptain Barejev gevraagd en gekregen. Een modern sportbestuurder is snel en gedecideerd met ontslagbriefjes en lijkt daarin een beetje op de arts uit oude tijden die voor alle kwalen maar één behandeling kende: aderlaten.’

Hij behandelt de partij Vladimir Kramnik – Hikaru Nakamura, Dortmund 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Gerhardt – Bräuer, jena 2011. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

’Oplossing:’ 1…Lc5 (1…Ta2 is minder goed wegens 2.Tb8 Dd3 3.Dh4 en wit gaat eeuwig schaak geven) 2.Le3 De4 3.Te1 Ta1 en zwart wint minstens de kwaliteit.

Gert Ligterink

Zijn rubriekMet wind mee naar derde grootmeesterresultaat begint met:

‘Het was geheel terecht dat de prestatie van Robin van Kampen in Dortmund ruime aandacht kreeg. Hij won het `Helmut Kohl-toernooi’, de tweede groep van het festival, en verzekerde zich met een score van 6,5 uit 9 tegen respectabele opponenten van een derde grootmeesterresultaat. In alle berichten werd benadrukt dat Van Kampen op de leeftijd van 16 jaar en 8 maanden de jongste in Nederland geboren grootmeester uit de geschiedenis werd.

Op die laatste constatering valt natuurlijk niets af te dingen. Toch hoop ik dat we ons niet laten beïnvloeden door de tijdgeest en in de toekomst onderscheid gaan maken tussen eigen-volk-grootmeesters en buitenlandse gasten. Voor mij blijft Anish Giri de jongste Nederlandse schaker die grootmeester werd op de leeftijd van 14 jaar en 7 maanden.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Nalbaldian – Van Kampen en Van Kampen – Savtsjenko en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Zomerschaak’ begint met:

‘Juli biedt altijd een volle schaakkalender. En het liefst zouden we aan ieder evenement de aandacht geven die het verdient maar dan zitten we voor weken vast en er komt nog zoveel aan.

De nummer één van de wereld, de Noor Magnus Carlsen, speelde in het Zwitserse Biel een dubbelrondige zeskamp. De andere deelnemers waren de grootmeesters Caruana (It), Sjirov (Sp), Morozevitsj (Rus), Pelletier en Vachier-Lagrave (Fr). De overwinningen van Carlsen komen vaak tot stand door kleine zetten.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van The Hong Oe , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Blackburne – Steinkuehler klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek Alina l’Ami aanwinst voor Nederland begint met:

‘De schaakwereld bestaat voor 95 procent uit mannen. Van de weinige vrouwen die in Nederland schaken komen de sterksten uit het buitenland. Zij hadden maar één reden om zich in Nederland te vestigen: de liefde. Zhaoqin Peng, Erika Sziva, Iwona Swiecik en Tea Lanchava vonden een Nederlandse man, de eerste drie werden kampioen van Nederland bij de vrouwen. De vierde, Lanchava, geldt al jaren als de sterkste achter Peng. De jongste aanwinst is Alina Motoc uit Roemenië, vorig jaar getrouwd met Erwin l’Ami. Ze schaakt nu onder zijn achternaam, maar voorlopig nog onder haar eigen nationaliteit, zodat ze nog niet aan het NK mag meedoen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Radulski – Fier het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

‘Elke winter is er voor schakers het Hoogoven-, Corus- of (de nieuwste naam) het Tata Steel toernooi. In de zomer zijn er voor schakers verschillende zomertoernooien. Ook in Nederland is het mogelijk om de gehele zomervakantie aan schaaktoernooien deel te nemen en/of grootmeestertoernooien te volgen.

Net voor de zomervakantie had het Nederlands kampioenschap plaats. Het seniorenkampioenschap te Oosterbeek is midden juli gespeeld. Vanaf 18 tot en met 28 juli werd het open kampioenschap van Nederland gehouden.

Jaarlijks trekt dit evenement veel schakers naar Dieren. Er spelen veel sterke buitenlandse grootmeesters mee. Vorige week ging de Braziliaanse grootmeester Fier aan kop na de achtste ronde. In de laatste ronde verloor hij echter met wit van de Macedonische grootmeester Georgiev. Door deze uitslag kwam Fier op de vierde plaats terecht en viel hij buiten de echte prijzen.

Drie grootmeesters eindigden bovenaan met 7 punten: de Rus Turov, de Oekraïner Y. Vovk en genoemde Georgiev. Turov werd de winnaar van het toernooi op weerstandspunten. Beste Nederlander werd Erwin ‘l Ami, die als vijfde eindigde.

De finalepartij Fier-Georgiev was een schitterende gebeurtenis. Het slot van deze partij is hieronder te zien.

Stelling na 36ste zet van wit

Het mag duidelijk zijn dat zwart flink aan het aanvallen is, en dat wit zijn dame te ver weg heeft gespeeld.

De stelling roept om actie. 36… Pxf4! 37. gxf4 Td2! Een bijzonder mooie krachtzet. 38. Db3+ Kh8 39. Pc6 Pc4! Georgiev neemt niet de toren maar voert de druk op. De toren kan overigens geen kant op. 40. Pd4 Dxf4+ en opgegeven door Fier. 41. Kg1 Dg3 en 42. ….Tf2 is gewonnen.

Ook in Leiden en in Amsterdam werden ook toernooien gehouden met grote aantallen deelnemers, onder wie grootmeesters. Op dit moment hebben het open nederlands kampioenschap jeugd en het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen plaats. Het laatste met veel sterke grootmeesters.

Daarnaast werden er in Biel (Zwitserland) en in Dortmund (Duitsland) gesloten grootmeestertoernooien gespeeld met zes topgrootmeester, die dubbel tegen elkaar speelden. Oud-wereldkampioen Kramnik liet de wereld zien dat hij nog steeds meedoet. Hij werd overtuigend winnaar. In Biel hield ’s werelds beste schaker, de Noor Carlsen, de leiding.’

    

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5548 voor beginners en B5548 voor gevorderden.

A5548 Wit aan zet kan iets sterks doen, maar wat ??
B5548 Zwart aan zet wint.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.