HDC Media schaakrubriek 24 september 2011

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Niemand weet wie kampioen wordt

Welke club wordt dit seizoen kampioen van Nederland? Van tevoren was dat moeilijk te voorspellen, de uitslagen van de eerste ronde maken het nog moeilijker.

Regerend en viervoudig landskampioen HSG was ondanks het wegvallen van de sponsor toch nog wel favoriet, schreef onder anderen John van der Wiel op Schakers.Info. Daarbij keek hij naar de gemiddelde rating, maar hij wist kennelijk niet dat de Hilversumse grootmeesters slechts enkele wedstrijden zullen meespelen. Met drie invallers ging HSG vorige week thuis met maar liefst 3-7 ten onder tegen De Stukkenjagers uit Tilburg, nota bene de ploeg met de laagste gemiddelde rating. Dat was niet alleen te wijten aan het ontbreken van de sterkste spelers. HSG had nog steeds op zes van de tien borden een ratingoverwicht, maar de Tilburgers hadden een goede dag en bij de Hilversummers ging er een en ander mis. Een boeiende partij was die tussen Herman Grooten (De Stukkenjagers) en Jop Delemarre (HSG), twee spelers die vooral bekendstaan als trainers van nationale topjeugd. In het commentaar van Grooten op Schaaksite.nl klinkt dan ook wat trainersjargon door.

Delemarre-Grooten

1.d4 Pf6 2.Lg5 d5 3.e3 Pe4 4.Lh4 g5 5.Lg3 Lg7 6.Pd2 Pxg3 7.hxg3 c5 8.c3 Db6 9.Db3 c4 10.Dc2 f5

Niet zozeer met aanvallende bedoelingen, maar als wit e4 zou mogen spelen, zou hij heel goed staan.

11.b3 cxb3 12.axb3 Pc6 13.g4 fxg4

Na rijp beraad gespeeld, schrijft Grooten. Hij vindt Txh7 niet leuk, maar had het idee dat de pion op g4 de witte ontwikkeling voorlopig in de weg staat. Achteraf vond hij dat e6 en Pe7 ook een goede optie was.

14.Txh7 Txh7 15.Dxh7 Kf8 16.Dh5 e5 17.Dxg5 exd4 18.exd4 Le6 19.Ld3

19…Pxd4

“De zwarte velden moeten open”, schrijft Grooten. Dat is typische trainerstaal. De spelers moeten kijken naar tactische verwikkelingen als 20.cxd4 Lxd4 21.Tc1 Lxf2+ 22.Ke2 Lxg1 wat niet goed is vanwege 23.Tf1+ Lf7 24.Lg6. Ook niet goed is wat Grooten had gepland: 20.cxd4 Dxd4 21.Tc1 Dxd3. Nu volgt namelijk 22.Tc7 en wit wint. Daarom is in die laatste variant 21…Te8 beter, maar ook dan heeft zwart grote problemen. Delemarre kiest voor een tussenschaakje dat niet goed uitpakt.

20.Df4+ Ke7 21.cxd4 Tf8

Daarom was dat schaakje niet zo handig. Als wit nu De3 of Dg3 speelt, volgt Lxd4 en Lxf2.

22.Dh2 Dxd4

Ook hier was Lxd4 en Lxf2 direct winnend. Grooten: “In plaats van goed te rekenen, ging ik maar eens op grond van algemene overwegingen (centralisatie) te werk.” Hier is weer duidelijk de trainer aan het woord. ‘Vergeten te rekenen’ is misschien het thema voor zijn volgende les. Gelukkig voor hem is de tekstzet ook goed.

23.Tc1 Dxd3 24.Tc7+ Ld7 25.Dh4+ Tf6

Impulsief zou je 25…Lf6 met aanval op de dame verwachten, maar na 26.Dxg4 staat wit dan veel beter dan in de partij.

26.Dxg4 Te6+ 27.Kd1 Lc3 28.Pgf3 Kd8

Nu de loper niet meer gepend staat, dreigt zwart Te1+ met damewinst.

29.Dg3 Lb5

Ook nu dreigt 29…Te1+, waarna zowel 30.Pxe1 Dxd2 als 30.Kxe1 De2 mat is. Wit kan alleen nog op zoek naar eeuwig schaak.

30.Txc3 Dxc3 31.Dg8+ Ke7 32.Dh7+ Kd6 33.Dh2+ Kc6

Nu eeuwig schaak er niet in zit, besluit Delemarre zich in één zet te laten matzetten. De dreiging Le2 en Dc1 mat is sowieso niet op een zinvolle manier te pareren.

34.Pe1 Le2

Mat.

Op basis van Elo-ratings zijn Voerendaal, Rotterdam, Utrecht en HMC Calder de volgende kanshebbers. De krappe overwinning van Voerendaal (Zuid-Limburg) op Rotterdam (5,5-4,5) zou achteraf wel eens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen kunnen blijken te zijn. Utrecht speelde gelijk tegen het iets zwakkere Accres Apeldoorn, terwijl HMC Calder (Den Bosch) meteen uitgeschakeld lijkt in de titelrace. Hoewel de Brabanders verrassend met Anish Giri in de ploeg verschenen (hij speelde vorig jaar nog bij HSG en was dit seizoen voor geen enkel team in de basis opgegeven), verloren ze met 4,5-5,5 van LSG (Leiden). Koploper na de eerste ronde is Groningen, dat met 8-2 won van BSG (Bussum). Beide gelden volgens de Elo-cijfertjes als degradatiekandidaat, maar de grote uitslag geeft wel te denken. Wie er kampioen wordt? Als het zo doorgaat met onverwachte uitslagen is er niets zinnigs over te zeggen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.