De Blokkade

Bolivia is met een oppervlakte van ruim een miljoen vierkante kilometer (duizend bij duizend kilometer) nummer 27 van de wereld. Nederland staat met veertigduizend vierkante kilometer (tweehonderd bij tweehonderd kilometer) op de 134ste plaats. Als we Bolivia op het schaakbord afbeelden, zoals ik hieronder gedaan heb, dan bedekt Nederland slechts twee en een half vakje. Qua oppervlakte stelt ons land dus niet zo heel veel voor. Hoewel? Nog niet zo lang geleden was het elk jaar afwachten of het eerste van Promotie niet toevallig in dezelfde poule als Sas van Gent, Terneuzen of Middelburg terechtgekomen was. Ik herinner me dat toen Promotie in 2006 Oegstgeest’80 verpletterend versloeg en als gevolg daarvan Middelburg degradeerde een van onze tegenstanders zich troostte met de gedachte dat hij het jaar erop in ieder geval niet naar Middelburg hoefde. Hier in Bolivia ligt dit allemaal wat anders. Wij zijn mensen van de wereld en bereizen alle vierenzestig velden van het schaakbord. Voor negen partijtjes rapidschaak moet je hier al gauw vijf tot zes dagen uittrekken. Dat was ook het geval voor het ‘Raices del Chaco’ rapidschaaktoernooi dat van vrijdag 16 tot zondag 18 september in Yacuiba verspeeld werd.lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.