Whychess

Gert Ligterink, 5 oktober 2011

Vanaf de lancering in april heb ik de website whychess.org met argwaan bekeken. Hoofdredacteur is Vladislav Tkachiev, een vrolijke flierefluiter die zich in zijn journalistieke werk doorgaans tot twee thema’s beperkt: vrouwen en snelschaak. Zo lang ik hem ken, pleit Tkachiev voor een jaarlijkse Miss Chess verkiezing of legt hij uit dat rapid- en blitzschaak veel leuker is dan het urenlange gepieker in het Tata Steel toernooi.

Een man met een missie dus maar kennelijk ook een man met geld. Whychess is een chique en ongetwijfeld dure site met medewerkers als Alexander Grischuk en Levon Aronian. Omdat schakers nooit de staatsloterij winnen, was het duidelijk dat Tkachievs website gefinancierd werd door een anonieme partner.

Alhoewel anoniem? In dezelfde periode waarin whychess het licht zag, schetste FIDE-president Ilyumzhinov in een paar interviews een toekomstbeeld. Hij voorspelde dat het klassieke schaak op den duur zal verdwijnen om plaats te maken voor rapid en blitz. Een eerste stap op weg naar die toekomst is volgens Ilyumzhinov de aanstaande introductie van rapid- en blitzratings.

Toen in juni een interview van Tkachiev met Ilyumzhinov verscheen, verdween de laatste twijfel aan de band tussen de FIDE en whychess. Zelden waren interviewer en geïnterviewde het zo roerend eens over zo veel onderwerpen. Zelfs het in mijn ogen volstrekt verwerpelijke idee om een beauty contest voor schaaksters te houden kreeg de goedkeuring van de president.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.