Nederlands Dagblad schaakrubriek 8 oktober 2011

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

Honderd jaar! Nou ,dan weten we het wel ,de burgermeester op bezoek met bloemen en het krasse oudje is nog goed bij en zingt nog altijd mee met de ochtendgymnastiek. Maar hier gaat het om een eerbiedwaardige schaakclub : het Bussums Schaak Genootschap en ter gelegenheid van dit heugelijke feit is een heel leuk boekje verschenen waarin de laatste twintig veelbewogen jaren van de club onder de loep genomen worden door een aantal leden waaronder gerenommeerde schrijvers als Bouwmeester en Kieboom maar zelfs Youp van ’t Hek ontbreekt niet. Uit alles blijkt dat BSG ( zoals ik ook zelf geregeld kan ervaren tijdens bondswedstrijden ) niet alleen maar een topclub is in Nederland maar bovenal ook een zeer gezellige vereniging waar ook de zgn mindere goden volop welkom zijn om een partijtje mee te blazen. Uiteraard ,want het is tenslotte een schaakclub ,vinden we ook een groot aantal partijen in dit boek met vaak wat analyse erbij. Bij Max Kuperus enige nostalgie naar de tijd dat partijen nog werden afgebroken en je nog gewoon bij een spannende stelling een sigaar kon opsteken. Grappig het verhaal van de heren van Samen Op Weg Spelen Wij Een Potje Schaak. Kortom ,leuk voor een ieder die iets wil weten over het clubschaken in ons land. Bent u benieuwd naar de Gooise broedermoord of wilt u weten hoe schaken een kerkelijke activiteit kan zijn ( belangrijk voor iedere schaakclub die iets in een kerk huurt ) : het boek is verkrijgbaar via de website van BSG : www.bsg-bussum.nl maar ik denk dat u er wel snel bij zult moeten zijn.

Inderdaad ,nog even terugkomend op het boek , worden er soms op de schaakclub in Schin op Geul zetten gevonden of toevallig uitgevoerd die in lesboekjes van grootmeesters niet zouden misstaan maar die nu helaas blijven steken in de huiskamer van de trotse verteller. Zo zond mijn Amerikaanse schaakvriend mij een partijtje van zijn club van twee mij verder helaas onbekende spelers die ik dus maar zal aanduiden als Sam en Moos . De partij zou zomaar bij BSG gespeeld kunnen zijn dus Sam –Moos 1. d4 c5 2. d5 e6 3.c4 exd 4. cxd d6 5. Pc3 g6 6.e4 Lg7 7. f4 a6 De beide jongens hebben keurig de Benoni –opening bestudeerd, uit de 19e eeuw van Aaron Reinganum die hem zo noemde ( naar de bijbel ) in een bui van melancholie,als het niet waar is….8.a4 Dh4+ 9.g3 De7 10. Pf3 Pf6 11. Pd2 0-0 12. Lg2 Pxe4 Even een geintje 13. Pcxe4 f5 14. 0-0 fxe4 15. Te1 Pd7 16. Pxe4 Ld4+ 17. Kh1 Pf6 Tot zover alles ok maar nu denkt Sam te winnen met 18. Pxc5 echter Pg4! 19.Pe4 ( Txe7 Pf2+ 20.Kg1 Pxd1+ en ..Lxc5) Dg7 20. Lh3 h5 21. Ta2 verdedigt b2 maar Pf2+! 22. Pxf2 Lxf2 23. Lxc8 Taxc8 24. Te2 Dd4 Nog mooier dan Pg4, wit verliest een stuk, DxD geeft eerst Txc1+ en Td2 De4Mat. Wit probeert nog 25. Ld2 maar Dxd5+ en 0-1.

Tweezet van Chepizny: Kb6, Dg8, Te7,Lh2,Lh7,Pb4,Pg6,pi c5,d2. Zwart: Kd4,Tf6,Lf2,pi a4,b5,c6. Probleem 2339: 1.Lh2!

Tweezet Chepizny

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.