Schaakrubrieken 8 oktober 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Dammen

In zijn damrubriek in De Telegraaf van 8 oktober schrijft damgrootmeester Harm Wiersma over gratis digitale damboeken.

Hij schrijft onder meer:

‘De Belg Christiaan Piens volgt het dammen, maar speelt zelf nauwelijks. Hij schrijft erover. Via de website van voormalig schoolhoofd Johan Demasure is het allemaal wereldkundig gemaakt. De laatste vier boeken van Piens hebben als ondertitel ‘Zwervend aan de Bosporus’. Evenals in de andere zes boeken van Piens is het geschreven door een bewonderaar van de damsport die ook veel andere hobby’s heeft en dat is in de e-boeken waar te nemen. Het zijn bijzondere boeken van een opmerkelijke toeschouwer, die met veel genoegen en plezier over zijn hobby schrijft.’

(…)’ Daarnaast moet zeker ook vermeld worden dat de Leeuwarder Tjalling Goedemoed drie Engelstalige damboeken op de meest uitgebreide website van de damwereld heeft geplaatst. ‘Course of draughts’ is onder andere hier te vinden.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een pistool op de borst ’ begint met:

‘De laatste dagen in Sao Paulo waren niet prettig voor Vasili Ivantsjoek. Nadat hij drie partijen achter elkaar had gewonnen, verloor hij in de laatste ronde van het Braziliaanse deel van de Grand Slam Final van Magnus Carlsen. Die twitterde daarna dat het beslist geen geweldige partij was geweest, maar dat hem dat niets kon schelen. Allicht, het was Carlsens eerste overwinning in het toernooi.

Kort daarna overkam Ivantsjoek iets dat nog schokkender was. Kan er voor een schaker iets schokkender zijn dan een verloren partij? We doen vaak alsof dat niet zo is, maar dat is aanstellerij.

Toen Ivantsjoek en zijn vrouw bij hun hotel in een taxi stapten om naar het vliegveld te gaan, duwden rovers een pistool onder hun neus en moesten ze bezittingen afstaan, onder meer het paspoort van mevrouw Ivantsjoek. Misschien hadden de rovers in de kranten gelezen dat Ivantsjoek in Sao Paulo bovenaan was geëindigd en dachten ze dat hij zijn prijs bij zich had. Het is vaker gebeurd dat topschakers na een gewonnen toernooi werden overvallen. In dit geval was de buit gering, want voordat de schakers betaald worden, moet eerst nog de tweede helft in Bilbao worden gespeeld.’

Hij behandelt de partij Jan Timman – John van der Wiel, Antwerpen 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Jonathan Nelson – Sarah Hegarty, Brits kampioenschap 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint.

Oplossing:’ 1.Txe7 en zwart gaf op wegens 1…Lxe7 2.Txe7, waarna zwart met 2…Lf5 materiaal moet geven om niet mat te gaan.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Gewapende rovers slaan hun slag in Sao Paulo’ begint met:

‘Het met een ongedeeld eerste plaats afgesloten deel van de Grand Slam finale in Sao Pauolo eindigde onaangenaam voor Vassili Ivantsjoek. Terwijl hij met zijn vrouw voor zijn hotel wachtte op de taxi die hen naar het vleigveld zou brengen, werd het echtpaar onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van zijn bagage.

Het grootste verlies was het visum voor Spanje van Ivantsjoeks echtgenote. Zij kon hem niet vergezellen naar Bilbao voor de tweede toernooihelft en moest terugkeren naar de Oekraine om een nieuw visum aan te vragen. Even dreigde Ivantsjoek het toernooi te verlaten, maar daar zag hij tenslotte van af.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Aronian – Ivantsjoek en het naspelen hiervan …. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Vallende sterren’ begint met:

‘Als we ervan uitgaan dat de wereldranglijst een redelijk goed beeld geeft van de verhoudingen dan is de volgende stand zeer opmerkelijk: 1.Ivanchuk 7 2.Aronian 5 3.Vallejo, Nakamura 3 5.Carlsen, Anand 2. De nummers één en twee als hekkesluiters! Dit was de tussenstand na drie ronden in de Grand Slam finale, een dubbelrondige zeskamp die in twee steden gespeeld wordt, in Sao Paulo (Brazilië) en Bilbao (Spanje). Men rekent zoals wij doen in de voetbalcompetitie: met een bonus voor een overwinning van 3 punten, een remise geeft 1 punt en een verlies 0. ‘

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Chepizny , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Sam tegen Moos klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek ‘Peter Svidler is opeens heel goed’ begint met:

In de World Cup waren Peter Svidler, Vassili Ivantsjoek, Alexander Grisjoek en Ruslan Ponomariov tot de halve finales doorgedrongen, schreef ik drie weken geleden. Daarin won Svidler van Ponomariov en Grisjoek van Ivantsjoek. Alle matches gingen over slechts twee partijen, alleen de finale over vier. Daarin won Svidler met 2,5-1,5 van Grisjoek. Ivantsjoek won de strijd om de derde plaats van Ponomariov met dezelfde cijfers en gaat nu met Svidler en Grisjoek naar de kandidatenmatches van 2012, waarin acht spelers strijden om het recht wereldkampioen Viswanathan Anand uit te dagen. Bovendien won Svidler 96.000 dollar en Grisjoek 64.000.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Kamski – Svidler en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

De Oekraïense grootmeester Ivantsjoek is geweldig op dreef in het supertoernooi Gran Slam Masters in Sao Paulo. Na de eerste helft van dit toernooi, waarbij de zes grootmeesters onderling eenmaal tegen elkaar uitkwamen, staat Ivantsjoek fier aan kop. De zes grootmeesters zijn de wereldtoppers: Carlsen (Noorwegen), wereldkampioen Anand (India), Aronian (Armenië), Ivanchuk (Oekraïne), Nakamura (VS) en Vallejo Pons (Spanje), respectievelijk de nummers 1, 2,3,7,12 en 28 op de wereldranglijst. De tweede helft van het toernooi wordt in Bilbao (Spanje) gespeeld is gisteren begonnen. Interessant is dat een speler voor winst drie punten krijgt; remise levert iedere speler een punt op. Het gevolg is dat spelers harder strijden om de winst.

In de tweede ronde won Ivantsjoek van de Spaanse grootmeester Vallejo Pons. Dat Ivantsjoek in de ronden daarna twee keer won met zwart van nummer 2 en 3 van de wereld, mag duiden op zijn topvorm. Voor de fans van Ivantsjoek is het jammer dat hij in de 5e ronde verloor van nummer 1 van de wereld. De partij van Ivantsjoek tegen Vallejo Pons uit de tweede ronde:

1. c4 e5 2. g3 Pc6 3. Pc3 Lc5 4. e3 d6 5. Lg2 a6 (Een bekend idee om de loper straks op a7 op te bergen.) 6. d3 La7 7. Tb1 (Een afwachtende zet. Het is nog niet precies bekend hoe zwart zich ontwikkeld. Zo is de vraag voor wit waarheen hij zijn koningspaard moet plaatsen daarvan afhankelijk. Gespeelde zet is een nuttige zet voor het initiatief op de damevleugel.) 7 … Lf5 8. b4 Dc8 (Wit heeft nu wat problemen met de ontwikkeling van zijn koningsvleugel.) 9. h3 Pge7 10. Pge2 O-O 11. Dd2 h612. a3 Pd8 13.Lb2 f6 (Versterkt de verdediging van e5,)14. Tc1 (Dreigt Pd5 en aanval op c7.) 14 … c6 15. d4 (Eindelijk deze zet voor de invloed op het centrum. ) 15 … Pf716. e4 Ld7 17. Pd1!

Dit paard gaat omspelen naar e3 om de controle over f5 te bewerkstelligen. Verder is de toren op c1 voor zwart lastig om iets te ondernemen op de damevleugel.) 17…. f5 18. dxe5 dxe5 19. c5 Lb8 20. Pe3 fxe4 21. h4 (Eindelijk heeft Ivantsjoek tijd om zijn rokade mogelijk te gaan maken.) 21…. Pd5 22. Pc3 Pxe3 23.Dxe3 a5 24. O-O axb4 25. axb4 Lh3 26. Lxh3 Dxh3 27. Pxe4 (Wit staat nu duidelijk beter. De stukken van zwart staan niet zo lekker en tevens is Vallejo Pons in flinke tijdnood.) 27. … Lc7 28. Db3 Ld8 29. Tc3 Dg4 30.f3 Dg6 31. Kh2 Kh7 32. Td1 b6 33. Dc2 bxc5 34. Txc5 Kh8 35. Txc6 Dh5 36. Kg2 Lxh4 37. g4! (Zo wordt de zwarte dame gevangen.) 1-0.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5602 voor beginners en B5602 voor gevorderden.

A5602 Wit aan zet, wat is de beste zet?
B5596 Zwart aan zet, er is maar 1 zet die wint, welke?

Max Pam, 1 oktober 2011

Zijn rubriek ‘ Moskou verslaat Leningrad’ begint met :

‘De rivaliteit tussen Moskou ( de hoofdstad van het huidige Rusland) en Leningrad (de hoofdstad van het vroegere Rusland) is te vergelijken tussen die van Amsterdam en Rotterdam. Maar misschien nog een tikje erger. De voetbalwedstrijd tussen Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg is zoiets als Ajax – Feyenoord, een klassieker die het hele land bezighoudt.

Ook schakers kennen zo’n treffen. Teamwedstrijden tussen beide steden worden al sinds 1911 gehouden en afgelopen week werd dan ook het honderdjarig jubileum gevierd.

In de jaren vijftig en zestig was Boris Spasski de aanvoerder van de Sint-Petersburgers, terwijl ook Kortsjnoi verschillende malen heeft meegedaan. Tot de Moskovieten behoorden Botwinnik en Smislov. In totaal is de wedstrijd 21 keer gehouden, wat laat zien dat het in Rusland altijd moeilijk is geweest een traditie op te bouwen. De laatste jaren zat Moskou – Leningrad door geldgebrek in het slop, maar dit jubileum mocht natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Vandaar dat het miljardairsbedrijf Gazprom in de buidel heeft getast. Het bedrijf heeft schaken als een speerpunt in de sportsponsoring aangewezen.

De honderdste editie vond plaats in Sint – Petersburg, centrum van kunst en cultuur. De stad heeft één van de mooiste schaakclubs ter wereld, in een zijstraat van de Nevski Prospekt.

Hij behandelt de partijen Morozevitsj – Vitiugov, Vitiugov – Morozevitsj en Aronina – Vallejo Pons.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.