Moeder Polgár is terug

Judit Polgár was vanaf haar geboorte, Boedapest 23 juli 1976, onderdeel van een omstreden experiment, evenals haar zussen Szuza (1969) en Sofia (1974). Haar ouders, de psycholoog Laszlo Polgár en de onderwijzeres Klara, voerden in de praktijk de theorie uit dat ‘genieën worden gemaakt, niet geboren’. Zij kozen de schaaksport omdat daar prestaties goed kunnen worden gemeten en omdat vrouwen in het algemeen beduidend minder presteren dan mannen. Alledrie de dochters presteerden uitzonderlijk goed maar Judit spant de kroon. Zij nam, met vijftien jaar en vier maanden, het record ‘jongste grootmeester’ over van Bobby Fischer en is een echte wereldtopper sinds 1994. Haar hoogste positie op de wereldranglijst was een achtste plaats in 2003. Inmiddels is zij moeder van twee kinderen. Deze week speelt ze mee in het UNIVE-toernooi te Hoogeveen met ex-wereldkampioen Vladimir Kramnik (Rus) en de beste mondiale jeugdspelers Maxime Lagrave (Fr.) en Anish Giri. Lees meer….

Judit Polgár poseert 15 oktober 2011 voor Ab Scheel

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.