Schaakrubrieken 15 oktober 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Schaken op de gezinsbeurs Wegwijs

Henk Prins besteedt in zijn rubriek aandacht aan de gezinsbeurs Wegwijs waar diverse schaakactiviteiten plaatsvinden.

De schaakwereld stikt van de kleurrijke karakters

In het gratis dagblad De Pers besteedde Herbert Blankeseijn in zijn rubriek VideoVolt op 20 oktober aandacht aan De grote schaakfilm.

In VideoVolt behandelt Blankesteijn elke dag de beste video’s van het web.

‘The Great Chess Movie (1982) behandelt een sleutelperiode uit de geschiedenis van de schaaksport, de jaren zeventig. Bobby Fischer werd in 1972 wereldkampioen en vertikte het in 1975 zijn titel te verdedigen tegen Karpov. Kortsjnoi vroeg politiek asiel in Nederland, werd daarna geboycot door Russische spelers en vocht zich niettemin naar een match tegen Karpov 1975.’

(…) ‘Veel sleutelfiguren komen voor de camera zoals Euwe, Kortsjnoi, Karpov en Timman. Er zijn foto’s en filmopnamen van een jeugdige Fischer en nogmaals Karpov. Ruimschoots beelden van toernooien. Commentaar vanaf de zijlijn komt van schaker Camille Coudari uit Canada en de Spaanse schrijver Fernando Arrabal.’

(…) ‘Dat de beeldscherpte wat minder is mag de pret niet drukken.’

Voor deel 1 (30 minuten) klik hier.

Voor deel 2 (30 minuten)klik hier.

Voor deel 3 (19 minuten)klik hier.

Max Pam, schaakrubriek 8 oktober 2011

In deze editie ook de schaakrubriek van Max Pam van 8 oktober 2011.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een fataal glaasje sap ’ begint met:

‘Het was toch weer Magnus Carlsen die de finale van de Grand Slam won. Zoals ik vorige week nog net kon melden had Vasili Ivantsjoek zijn eerste partij in Bilbao nog gewonnen, alsof de gewapende roofoverval in Sao Paulo, waar de eerste helft van het toernooi was gespeeld, hem niets gedaan had. Maar daarna verloor hij twee van zijn laatste vier partijen, misschien toch nog als een wat verlate reactie op een traumatische gebeurtenis.

(…) Van dat snelle tempo werd Hikaru Nakamura op een merkwaardige manier het slachtoffer toen hij in de voorlaatste ronde tegen Vallejo Pons de tijd overschreed in een stelling waarin hij een pion meer had.

Na de veertigste zet van Vallejo, die wit had, vroeg Nakamura aan de wedstrijdleider of hij zelf de tijdcontrole had gehaald. Volgens Nakamura knikte de arbiter toen. Iedere normale zet die Nakamura kon doen was minstens genoeg voor remise, maar in plaats daarvan ging hij eerst een glaasje sinaasappelsap halen en toen hij terugkwam had hij door tijdoverschrijding verloren. De arbiter ontkende dat hij geknikt had en in feite maakte dat ook niet veel uit. Een speler mag niet vragen hoeveel zetten hij heeft gedaan en een wedstrijdleider mag op zo’n vraag geen antwoord geven.

Hij behandelt de partij Magnus Carlsen – Vasili Ivantsjoek, Bilbao 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Levon Aronian – Anand, Bilbao 20111. Zie hieronder.

Wit begint en wint.

Oplossing:’ 1.Txe6 en zwart gaf op. Na 1 Dxc2 2.Txe8 is het mat en na andere zetten krijgt wit beslist materieel voordeel.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek Een bijzonder geval van tijdsoverschrijdingbegint met:

Over de voorlaatste dag van de Grand Slam finale in Bilbao zal nog lang worden gesproken. Het klassement werd op zijn kop gezet, de wereldkampioen verloor in 25 zetten en er was een bijzonder geval van tijdsoverschrijding. Het was een ronde die je graag op de eerste rij van nabij zou hebben gevolgd.

De grote winnaar van de dag was Magnus Carlsen. Hij achterhaalde Vassili Ivanchuk door de uitblinker van de eerste toernooihelft in Sao Paulo in een uitstekende partij te verslaan. Een dag later verzekerde Carlsen zich in een snelschaak-playoff van de eindzege, die hem in alle opzichten toekwam.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Aronian – Anand en het naspelen hiervan Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]Traumatische ervaring begint met:

We verlieten vorige week de Grand-Slam finale die in de steden Sao Paulo en Bilbao werd verspeeld precies op de helft van deze dubbelrondige zeskamp. Koploper Vassily Ivanchuk nam toen met zijn vrouw de taxi naar het vliegveld voor de vlucht Brazilië-Spanje toen hij plotseling regelrecht in de loop van een revolver keek. Een ordinaire straatroof op toeristen. In de afgepakte tassen zaten ook de paspoorten en dat gaf veel trammelant bij de douane. Toch zat Ivanchuk een dag later weer achter het bord. In plaats van met wit een korte remise te maken vanwege het traumatische effect en overleg te hebben met zijn vrouw die in Sao Paulo moest achterblijven, iets wat iedereen had begrepen, legde hij al zijn frustratie in de aanval.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Kuzukov , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Loman – Süsholz klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek Sadler vindt schaken leuk en gezellig begint met:

De Nederlandse schaakheld van de afgelopen weken is een Brit. We noemen hem Nederlander omdat hij in Amersfoort woont, vloeiend Nederlands spreekt en bij een Nederlands computerbedrijf werkt. We hebben het over Matthew Sadler, een amateur die schaakt voor zijn plezier. Amateur is hij niet altijd geweest, in 1995 en 1997 werd hij kampioen van Engeland, in 1998 scoorde hij heel goed tussen de wereldtop in het Fontystoernooi in Tilburg en in die tijd stond hij zestiende op de wereldranglijst. Maar in 1999 stopte hij plotseling met toernooischaak en in 2004 met competitieschaak. Hij had een baan in Nederland en dat was niet te combineren met schaken op topniveau, waarvoor je hard moet studeren.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Sadler – Smeets en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Schaakliefhebbers kunnen van 20 tot en met 25 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht meedoen aan het traditionele schaken op de gezinsbeurs Wegwijs. Op het activiteitenplein van Paviljoen Robuust kunnen zij dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur snel- en simultaanschaken. Wegens het succes tijdens vorige Wegwijsbeurs worden er dit jaar twee snelschaaktoernooien gehouden op vrijdag- en maandagmiddag (14.00 – 17.00). Om de andere dag zal er een door mij gecomponeerd schaakprobleem ter oplossing worden aangeboden. Op de dagen daar tussen kan een partijstelling opgelost worden. Oplossers die de goede oplossing hebben gevonden, kunnen daarmee prijzen winnen. Het probleem van donderdag zal als nummer 842 op te lossen zijn voor de ladderaars. De opgave is: wit geeft mat in twee.

Henk Prins, tweezet, Gezinsbeurs Wegwijs 2011

Eén van de simultaangevers, Henk Jan Evengroen, speelde in het Nederlands Jeugdkampioenschap enige jaren geleden de volgende schitterende partij.

Zyon Kollen – Henk Jan Evengroen.

1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 (Italiaanse opening) 3. …Pf6 4. Pg5 d5 5. exd5 Pa5 6. Lb5+ c6 7. dxc6 bxc6 8. Le2 h6 (Ondanks een pion minder voor zwart, staat hij goed. Wit lijkt een probleem te hebben met zijn ontwikkeling. Immers bijna alle stukken staan nog in de beginstelling.) 9. Pf3 e4 10. Pe5 Ld6 11. d4 exd3 12. Pxd3 O-O 13. b3 De7 14. Pc3 Lf5 15. O-O Tad8 16. Lb2 c5 17. Pb5 Lb8 18. La3 Pe4 19. Lf3 Dh4 20. g3 Dg5 21. Lxe4 Lxe4 22. De1 Lf3 23. Dxa5

23…. Txd3! (Een sterk kwaliteitsoffer. Zwart moet de verdedigende zet Pe1 uit de stelling halen. Als wit slaat is het gauw gebeurd.)24. Pd4!? Txd4! (Henk Jan wil toch de kwaliteit geven, nu dan maar anders) 25. Dxc5 Dg4! 26. Dxf8+ Kh7 27. Dxf7 Tf4! (En wits aanval stopt, gevolg mat op g2.) 0-1.

De andere simultaanspelers zijn Jan Evengroen, Jonathan Wolvers en Henk Prins.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5608 voor beginners en B5608 voor gevorderden.

A5608 Zwart aan zet speelt?
B5608 Wit aan zet wint met?

Max Pam, 8 oktober 2011

Zijn rubriek Ivantsjoek: de schrik van zijn leven begint met:

‘Arme Vasily Ivantsjoek! Wat de grootste triomf van zijn leven had kunnen worden, liep uit op een enorme domper. Na de eerste turnus van de Sao Paulo Masters, dus op de helft van het toernooi, stond Ivantsjoek fier bovenaan. Hij had weliswaar een nederlaag geleden tegen Carlsen, maar hij had de wereldkampioen Anand verslagen. Daarnaast waren Aronian en Vallejo Pons door hem met verwoestend spel van het bord gezet. Ivantsjoek kon met vertrouwen de tweede helft van het toernooi tegemoet zien. Die zou worden voortgezet in Europa, in de Spaanse stad Bilbao. De spelers gingen hun koffers pakken. En toen gebeurde het, twintig meter van het hotel. Ivantsjoek en zijn vrouw Oksana wilden juist in de taxi stappen die hen naar het vliegtuig zou brengen, toen zij werden overvallen door twee gewapende mannen.’

Hij behandelt de partijen Vallejo Pons – Carlsen, Anand – Ivantsjoek en Ivantsjoek – Carlsen.

Max Pam, 15 oktober 2011

Zijn rubriek Vallejo Pons erger dan een beroving begint met:

‘Waar waren wij gebleven?

(…) Het leek erop dat Ivantsjoek alles goed zou doen, dat het eenvoudig niet verkeerd kon gaan. Toch ging het mis en wel tegen de outsider Vallejo Pons. De Spanjaard opende zeldzaam agressief. In eerste instantie pareerde Ivantsjoek de dreigingen, maar het eindspel bleef moeilijk. Toen Ivantsjoek een vrije a-pion te ver liet oprukken, was het pleit beslecht. Nog altijd ging Ivantsjoek aan de leiding, maar inmiddels was Magnus Carlsen komen opzetten. Een slechte start had hem op achterstand gezet, maar die was halfje voor halfje weggewerkt. Een ronde voor het einde stond het programma Carlsen – Ivantsjoek op het programma en dus kon de jonge Noor bij winst gelijk komen.

Ivantsjoek en Carlsen samen bovenaan, en dat bleef onveranderd in de slotronde. Zo was een tiebreak noodzakelijk. In de eerste partij van de tiebreak kwam Ivantsjoek in het nadeel, maar hij wist zich te handhaven en bereikte remise. Het zag er toch nog zonnig uit, want in die tweede partij zou hij met wit spelen. Magnus Carlsen speelde een geweldige partij waarin hij zijn tegenstander overklaste. Eindresultaat : Carlsen eerste, Ivantsjoek tweede. Dat was rechtvaardig, gezien het feit dat Carlsen zich in de vier onderlinge partijen duidelijk de sterkste had betoond, maar toch zal Ivantsjoek zich beroofd voelen. En over de hoogte van prijzengeld hier geen woord.’

Hij behandelt de partijen Ivantsjoek – Nakamura, Vallejo Pons – Ivantsjoek , Carlsen – Ivantsjoek en Ivantsjoek – Carlsen.

Uit de behandeling van de partij Ivantsjoek – Nakamura:

Stelling na 32… Td8-d5

33. Tf6-c6!

Beide spelers hebben compromisloos op winst gespeeld, maar het is wit die de beslissende klap uitdeelt.

33… Dc8-f8 34.Le5xg7 Df8xg7 35. Th4xe4 Td5xg5+ 36. Dh6xg5 Ph7xg5 37.Tc6-c8+ Lf7-e8 38.Tc8xe8+ Kg8-h7 39. Te4-h4+ en zwart gaf op.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.