Schaakrubrieken 29 oktober 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


INTRO

Timman en Van Wely

Timman

Goed nieuws, Jan Timman doet weer mee in Wijk aan Zee in 2012. Hij doet mee in de B-groep. Ook verschijnt er eind november een nieuw boek van zijn hand met de titel The Art of the Endgame. Uitgever is New in Chess.

Van Wely

Ook Van Wely komt weer naar Wijk aan Zee en doet mee in de A-groep. Hij heeft zijn sabbatical er op zitten en draait nu warm op het EK voor landenteams in Griekenland. In de eerste ronde tegen Finland speelt hij niet. Door het verlies van Stellwagen werd tegen Finland gelijk gespeeld.

Bridge

De Nederlandse bridgers zijn wereldkampioen geworden.

Dammen op 64 velden

Harm Wiersma besteedde in zijn damrubriek aandacht aan dammen op 64 velden. In Brazilië werd de eerste Brazilian World League op 64 velden gespeeld. In het Russische St. Petersburg werd het WK dammen 64 velden gespeeld.

Op onze basisscholen wordt soms op schaakles ook aandacht aan dammen besteedt. Ook op een schaakbord kunnen de damregels aan kinderen worden uitgelegd en is een leuke afwisseling na de vele uren schaakles in een jaar. Kinderen vinden dit leuk en ze vinden het ook interessant te horen dat er verschillende manieren zijn waarop in de wereld dammen op 64 velden wordt gespeeld.

Chris Steketee overleden

Andreas Kouwenhoven besteedde aandacht aan het recente overlijden van Chris Steketee (95 jaar), oud-hoofdredacteur van Algemeen Handelsblad. Op de redactie werd ook geschaakt dat bleek uit het volgende:

‘Jan Blokker en Wout Woltz zijn aan het schaken. Zij hebben hun typemachines aan de kant geschoven, de krant kan wel even wachten. Dan gaat de deur open. Hoofdredacteur Chris Steketee komt de redactie van het Algemeen Handelsblad binnen. Hij stapt op het schaakbord af. Beleefd vraagt hij: ‘Heren, mag ik u even storen?’

Volgend jaar verschijnt er een boek over de ontstaansgeschiedenis van NRC Handelsblad van historica Pien van der Hoeven.

Joshua Foer bij Pauw & Witteman

Eind september hebben we in deze rubriek aandacht besteed aan het nieuwe boek van de Amerikaan Joshua Foer, Het geheugenpaleis.

Op vrijdag 28 oktober hield hij de Van der Leeuwlezing in Groningen. De Van de Leeuwlezing is een initiatief van de stad, de provincie en de Rijksuniversiteit Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant. Een boekje met de teksten van de lezingen en een interview met Foer is te bestellen op www.vkshop.nl

In dit kader trad hij ook op in het programma van Pauw & Witteman op 27 oktober.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Provocaties van Morozevitsj’ begint met:

‘Alexander Morozevitsj wordt vaak een excentriek genie genoemd, en dat is hij ook, maar zijn soms vreemde gedrag lijkt me niet altijd voort te komen uit genialiteit, maar soms ook uit een teer zenuwstelsel. In het toernooi om de World Cup, in september in Chanty-Mansiysk, moest hij in de derde ronde tegen Alexander Grisjtjoek. Hij verloor hun eerste partij en moest de volgende winnen om niet uitgeschakeld te worden.

Er zijn schakers die na een nederlaag grimmig de blanke sabel in de koppelriem steken om het affront zo snel mogelijk te wissen. Anatoli Karpov was er zo een. Nooit was hij zo fel en geconcentreerd en zo gevaarlijk als wanneer hij net verloren had.

Morozevitsj had wit in die tweede partij tegen Grisjtsjoek. Alle kans om er een hard gevecht van te maken. Hij speelde wat slappe zetten en bood tot ieders verbazing na twaalf zetten remise aan, waardoor hij zichzelf uitschakelde. Een teer gestel.

Hij behandelt de partij Alexander Moisejenk – Alexander Morozevitsj, Saratov 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Facundo Pierrot – Mario Villanueva, Eerste Marcel Duchamptoernooi, Argentinië 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint.

Oplossing:’ 1.Ta8 en zwart gaf op, want na 1…Dxg5 2.Txf8 of 1…Dxa8 2.Df6+ zou hij mat gaan.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Kramnik beoordeelt zijn Hoogeveense studenten’begint met:

‘Na het Univé-toernooi gaf Vladimir Kramnik op de website van de Russische schaakbond als een docent zijn mening over zijn drie studenten in Hoogeveen. Het hoogste rapportcijfer krijgt de Fransman Maxime Vachier Lagrave. Volgens Kramnik is hij ‘een sterke en gevaarlijke tegenstander die goed kan rekenen, het spel heel behoorlijk begrijpt en een hogere rating verdient dan hij op dit moment heeft.’

Voor Judit Polgar, die in Hoogeveen matig speelde, is Kramnik hoffelijk. Ze heeft volgens hem de laatste tijd bewezen dat haar spel nog steeds van hoog niveau is. `Maar omdat ze niet de motivatie van de jongste generatie grootmeesters heeft, zijn haar resultaten instabiel.’

En Anish Giri? Volgens Kramnik is hij zeer getalenteerd, al is hij op dit moment zwakker dan Vachier Lagrave. ‘Hij maakt vorderingen en het bevalt me dat hij hard aan zijn repertoire werkt. In onze tweede partij bevond ik me snel op onbekend terrein. Na afloop bleek dat hij een stelling die voor mij nieuw was uitvoerig had bestudeerd.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Giri – Polgar en het naspelen hiervan Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek‘Univé-schaakhappening 2011’ begint met:

Het Nederlandse succes in het vijftiende Univé-toernooi was groot. Om te beginnen de Kroongroep met een deelnemersveld van louter elite spelers: Vladimir Kramnik (Elo 2791), Anish Giri (2722), Maxime Vachier-Lagrave (2715) en Judit Polgar (2701). Omdat er zoveel verschil bestaat tussen de ene grootmeester en de andere, bestaat er een niet officiële klasse van supergrootmeesters die boven de grens van 2700 Elo uitkomt. Die groep bestaat uit ongeveer vijftig spelers (nummer 48: Judit Polgar). Degenen die boven de grens van 2800 uitkomen vallen in de klasse wereldkampioenkandidaten (1. Magnus Carlsen 2823 2. Viswanathan Anand 2817 3. Levon Aronian 2807). De formule van de Kroongroep werkt inspirerend voor oog en brein: een ex-wereldkampioen, de hoogst genoteerde Nederlander, de beste jeugdspeler, de beste schaakster.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Schulze , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Carlsen – Ivantsjoek klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriekVan Kampen blijft gewoon winnen begint met:

“Goud, zilver, brons; het lijkt wel schaatsen”, schreef iemand op het internetforum van Utrechtschaak na het Univétoernooi in Hoogeveen. Een betere omschrijving was ‘drie keer goud’, want in het open toernooi eindigden drie Nederlanders gezamenlijk op de eerste plaats. Op basis van een tiebreaksysteem kreeg Sergei Tiviakov een glazen trofee uitgereikt (Hoogeveen heeft een glasmuseum en afficheert zich graag als glasstad), maar Robin van Kampen en Sipke Ernst zullen hun resultaat ook als toernooizege op hun cv zetten. Het succes was een gevolg van een verrassende laatste ronde. De Amerikaan Aleksandr Lenderman en de jonge Oekraïner Ilja Nizjnik voerden de ranglijst aan met 6,5 punten uit acht partijen. De drie Nederlanders stonden daar een half punt achter. In de slotronde, vorige week zaterdag, won Tiviakov van Lenderman en Ernst van Nizjnik. Van Kampen versloeg Stewart Haslinger, die ook nog op het vinkentouw zat. Zo eindigden drie Nederlanders op zeven punten en vier buitenlanders op een half punt achterstand, een scenario dat zelfs de grootste chauvinisten niet hadden voorspeld.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Giri – Polgar en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

De organisatie van het jaarlijkse Univéschaakevenement in Hoogeveen in de herfstvakantie had voor de Kroongroep niemand minder dan ex-wereldkampioen Kramnik uitgenodigd. Behalve de kampioen van Nederland, het 17-jarige supertalent Anish Giri, namen ook Judith Polgar, de beste dame van de wereld, en Maxime Vachier-Lagrave, de winnaar van vorig jaar deel aan de Kroongroep. Vladimir Kramnik won de dubbele vierkamp. Opvallend was dat hij met wit alles won en met zwart alles remise speelde. Tweede werd Giri met een 50%-score. Het treffen in de eerste ronde van Kramnik en Giri leidde tot een vuurwerkpartij.

Kramnik, Vladimir – Giri, Anish

1. Pf3 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7 4. e4 d6 5. d4 O-O 6. Le2 e5 7. O-O Pc6 8. d5 Pe7 9. b4 Ph5 10. g3 f5 11. Pg5 Pf6 12. Lf3 (Een zelden gespeelde zet.) 12… c6 13. La3 cxd5 14. exd5 Wit geeft het centrum voorlopig aan zwart en de diagonaal van de loper op g7 lijkt gevaarlijk voor wit. Wit houdt de mogelijkheid c4-c5 in de stelling.) 14… e4 15. Le2 Pe8 16. Tc1 h6 (Een bekend gegeven. Het paard op g5 kan eenvoudig worden verjaagd en de bedoeling is dit paard naar e6 te verplaatsen. Bij ruil komt er een pion op e6. Die pion kan daar zowel sterk als zwak zijn en dat dient getaxeerd te worden.) 17. Pe6 Lxe6 18. dxe6 Pc7 19. b5 Le5 20. Db3 Kg7?! (Beter is 20….Kh7.) 21. Tfd1 Pxe6 (Niet goed is 21. …Tf6? wegens 22. Lxd6! Lxd6 23. c5 Txe6 24. Db2! en wit staat gewonnen.) 22. c5 Pd4

De paardzet lijkt een sterke zet maar wordt door Kramnik afgestraft. 23. Txd4! Een mooi kwaliteitsoffer.) 23… Lxd4 24. cxd6 Pg8 (Dit paard moet uitwijken. Het mag duidelijk zijn dat en de vrijpion op d6 en de volledige controle nu over het centrum door wit, voldoende compensatie aan Kramnik geven voor zijn kwaliteitsoffer.) 25. Pd5 (Brengt de dreiging Tc7 in de partij.) 25… Kh8 26. Tc7 Le5 27. Lb2?! (Ook een ex-wereldkampioen laat wel eens een steek vallen. Direct winnend is 27. Pe7.) 27… Dxd6 28. Txb7 (Giri zal het moeilijk gehad hebben in deze stelling. Vrijwel geen enkele zet kan gedaan worden of er is iets mee.) 28… g5 Zwart verzwakt noodgedwongen uit gebrek van beter zijn stelling.) 29. b6? (Veel beter is 29. Lh5) 29… a5

30. Lh5! Tab8 31. Ta7 Lxb2 (Niet 31… Ta8 wegens 32. Db5!) 32. Dxb2+ Pf6 33. Lf7! Kg7

34. Td7!? (Kramnik koos voor deze mooie zet in plaats van de direct winnende zet 34. Le6+! Kg6 35. Pe7+ Kh5 36. De2+ g4 37. Pxf5!) 34… Dc6 35. Le6+ 1-0

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5620 voor beginners en B5620 voor gevorderden.

A5620 Wit aan zet wint, hoe?
B5620 Wit aan zet, hoe wint hij?

Max Pam, 29 oktober 2011

Zijn rubriek ‘Van der Sterrens zeges en zeperds’ begint met:

‘Wat in het verleden alleen was voorbehouden aan geweldenaren als Aljechin, Tarrach en Kasparov, is nu ook tot stand gebracht door Paul van der Sterren. De Nederlandse grootmeester (momenteel 55 jaar met een rating van 2516) schreef over zijn carrière een boek van vijfhonderd pagina’s, dat op groot formaat is uitgegeven. Euwe, Timman en Donner, nee zelfs Bobby Fischer, hebben nooit zoiets monumentaals voor zichzelf weten op te richten. Zwart op wit heet het boek van Van der Sterren, dat de ondertitel draagt: Verslag van een schakersleven, vertaald uit het Pe5xf7!?

Van der Sterren werd op zijn 33ste grootmeester, relatief oud. Hij speelde 25 keer mee in het Nederlands kampioenschap, dat hij in 1985 en 1993 ook won. Hij plaatste zich een maal voor de kandidatenmatches door het interzonale toernooi van Biel als gedeeld tweede te eindigen. Het was de beste prestatie uit zijn loopbaan.

(…) ‘Hoewel ik mij afvraag wie dit boek gaat kopen, heb ik mij er zeer mee vermaakt.’

(…) ‘Het Nederlands schaakleven komt uitvoerig aan bod in dit boek. Vooral met Hans Ree heeft Van der Sterren menig partijtje uitgevochten, en altijd met wisselende kansen.’

(…)’ Ook in dit boek maakt Van der Sterren geen gebruik van schaakprogramma’s en dat maakt Zwart op wit een aangenaam nostalgische autobiografie.’

Hij behandelt de partijen Ree – Van der Sterren(1984) , Van der Sterren – Ree(1984), Van der Sterren – Gelfand(1989) en Van der Sterren – Hübner (1993).

Bij de partij tegen Gelfand merkt hij nog op: ‘En dan te bedenken dat de zwartspeler binnenkort met Anand om de wereldtitel speelt.’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.