Conquest aangekomen,Olafsson ziek, Socko wint

Stuart Conquest kon vandaag aan zijn eerste partij van het Euwe toernooi in Amsterdam beginnen. Op maandag kon de Engelsman wegens het slechte weer (mist) in Londen niet op tijd vertrekken, maar in de loop van de dag kon Conquest nog een plekje op een vlucht naar Amsterdam bemachtigen. „Ik was van plan om ´s avonds met de veerboot van Harwich naar Hoek van Holland te varen en bleef op het vliegveld om wat te werken. Ik hoorde plotseling een aankondiging dat er toch nog een vlucht naar Amsterdam zou vertrekken en ik rende naar de gate. Gelukkig was er nog een stoel voor me vrij“.

Toch konden ook vandaag slechts drie partijen gespeeld worden.Fridrik Olafsson voelde zich op maandag al niet helemaal lekker en later op de dag kreeg de IJslander steeds meer last van zijn maag. Hij moest zich daarom voor de tweede ronde ziek melden. Zijn partij tegen Pia Cramling wordt nu op de rustdag op donderdag gespeeld. Dan voelen Stuart Conquest en Keti Arakhamia-Grant zich niet zo alleen in de verlaten speelzaal, als zij hun uitgestelde partij uit de eerste ronde spelen. Laten we hopen dat er geen derde partij bijkomt!

Laten we even kijken naar de partijen van vandaag:

Conquest speelde een typisch Engels systeempje 1.d4 d5 2. Lg5 , een zet die we in veel partijen van Engelse spelers die in de jaren tachtig en negentig grootmeester zijn geworden terugzien. Speelt u maar een paar partijen van spelers als Hodgson, Norwood, Hebden, Short en Adams na. Vaak onstaan originele stellingen met deze opstelling. Ook in de partij Conquest-Van Kampen kwam na de nieuwe zet 10.Da4 een interessante stelling op het bord, die aardig wat rekenwerk vereiste, zowel voor wit als voor zwart. Na 24…Pc5 speelde Conquest de mindere zet 25.dxc5. Na 25. Txc5 Lxc5 26. Lxd8 Lxd4 27. Le7 staat wit wat beter. Maar daar beide spelers al in lichte tijdnood waren (4 minuten voor Conquest, 3 voor Van Kampen) kon zwart zijn kleine voordeel niet verzilveren. Van Kampen miste nog het sterke 33…Pf4! en berustte na 35 zetten in remise.

In de partij van der Sterren-Peng ontstond uit een Engelse opening al vlot een interessante stelling, waarin wit volgens GM Ian Rogers in de perszaal wat al te veel risco’s nam. Maar dat leek allemaal nog wel mee te vallen want na 29 zetten bood Van der Sterren remise aan. Na de partij analyseerde Van der Sterren de partij in de analysezaal voor de toeschouwers. Daaronder ook een prominente kiebitzer, GM Dimitri Reinderman, die beweerde dat zwart in de slotstelling toch wel erg goed stond. Peng had het zeker nog even kunnen proberen.

De langste partij speelde de dames Arakhamnia-Grant en Socko, en het was de enige partij die vandaag een winnaar vond. De Schotse kampioene Arakhamia ging er in een Siciliaanse opening met de witte stukken flink tegenaan, maar toen ze een belangrijke pion op e6 verloor, ging het snel bergafwaarts met de witte stelling. Socko maakte het fraai en effectief af. Na de partij liet ze aan de toeschouwers de beslissende momenten zien.

Druk programma op woensdag

Morgen hopen we dat iedereen gezond en wel aanwezig kan zijn voor de derde ronde, zodat we voor de eerste keer alle acteurs gelijktijdig in actie kunnen zien. In groep 1 spelen dan Cramling-Van der Sterren en Peng- Olafsson. In groep 2 spelen Van Kampen-Arakhamia en Socko-Conquest. De partijen beginnen om 13.00 uur, het commentaar van Ivo Timmermans en Arno Bezemer begint om 14.30.

Op woensdagmiddag 16 november, van 14.00 – 17.30 uur, organiseren we op de jeugdetage van de OBA een middag voor alle kinderen die van schaken houden of er meer over willen weten. De toegang is gratis, maar er is beperkt plaats, dus kom op tijd! De bekende Amerikaanse schaakster Jennifer Shahade geeft een simultaan, de film „Lang leve de koningin“ wordt getoond en er kan ook met een computer worden geschaakt.

Wie dan nog niet genoeg heeft kan om 20.00 de lezing van Dr. Jos Uiterwijk bijwonen. Op woensdagavond 16 november, van 20.00 – 21.30 uur, verzorgt Uiterwijk in het kader van de OBA Digitale Maand, een lezing over digitale ontwikkelingen sinds de tijd van Euwe.

Er is dus veel te doen op schaakgebied in de OBA in Amsterdam, het is zeker de moeite waard om even langs te komen! Meer informatie over het Euwe toernooi en het programma vindt u op www.euwetoernooi.nl (Eric van Reem)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.