BSG bolwerkt het niet tegen LSG in Leiden

In de warme, rumoerige speelzaal in Denksportcentrum Leiden hebben zowel het eerste als het tweede team van BSG verloren van respectievelijk LSG 1 en LSG 3.

Waar het tweede met de auto kwam, kwam het eerste grotendeels met de trein en was achteraf blij dat er een half uur speling in het reisschema was opgenomen, de NS liet zich weer van zijn beste kant zien op de heenreis.

De middag begon vredelievend. Alexander kreeg na 8 of 9 zetten al een remiseaanbod van zijn tegenstander, wat niet geaccepteerd werd. Lars Ootes accepteerde het remise aanbod van tegenstander Edwin van Haastert wel na een uur spelen. Of die laatste na de analyse daar nog helemaal tevreden over was, valt nog te bezien. Robert Ris kreeg na twee uur spelen remise aangeboden en gezien de stand op het bord en de overige stellingen werd ook dat geaccepteerd.

Daarna ging het snel mis voor BSG. Jesper de Groote had te veel materiaal gestoken in een aanval op de zwarte koning van Arthur Pijpers en kon na het afslaan van deze aanval opgeven. Henk van der Poel kon het niet bolwerken tegen Jan-Willem de Jong en heeft in tijdnood (laatste 15 zetten moesten ongeveer in een minuut gebeuren) ergens een remise gemist. Frans Borm greep op het beslissende moment mis toen hij had kunnen oogsten tegen Michiel Bosman en Ton van der Heijden bleef op de aanval spelen waar iets rustiger spel geboden was en liet zich nog matzetten door Raoul van Ketel.

Leon Pliester speelde remise Mark van der Werf na lang een iets slechter staand eindspel te hebben verdedigd. Ewoud de Groote kende een ongelukkige middag. Sloeg in het teambelang een remiseaanbod af van Wim Heemskerk, maar ging vrij kort daarna de mist in en moest een slecht eindspel verdedigen, wat helaas niet lukte.

Het beste voor BSG kwam uiteindelijk aan het eind van de middag. Alexander dwong in een toren-loper eindspel Ivo Wantola uiteindelijk op de knieën. De beste prestatie van BSG-zijde kwam op naam van Lennart Ootes die met zwart Eelke Wiersma wist te verslaan. Ook hier werd een remiseaanbod afgeslagen en maakt zwart optimaal gebruik van de tijdnood van wit.

Wit heeft net a5 gespeeld en wil een toren op b6 posteren. Zwart neemt daarom 32. – Dxa5 33. Pxd6 beter Ta1 waarna zwart terug moet Dc3 34. Pxc5 Le3 35. Pce4 Dd3 36. De1 niet gek dat wit in tijdnood 36. Dg3 Le2 37. Dxg7+ Txg7 38. Tb8+ Tg8 39. Pf7+ Kg7 40. Tb7 Tb8 41. Td7 Kf8 42. Pfd6 Dxe4 (anders Tf7 en Pf6 en ondekbaar mat) Pxe4 43. Lxf1 Pxf6 met remise mist Lh3 37. g3 Dc2 38. Tg1 Lxg1 39. Dxg1 Lg2+ 40. Dxg2 Dxb1+ 41. Kh2 Tb8 42. Df3 Tb2+ 43. Pf2 Tg4 44. De3 Txf2+ wikkelt af naar een gewonnen stelling Rybka vindt Kg8 44. Da7 Tg7 45. De3 Tb3 45. Dxf2 Dd3 46. Pf7+ Kg7 47. Pg5 fxg5 48. Da7+ Kf6 49. hxg5+ een laatste valstrik Kxf5?? Dh7 Txg5 en wit gaf op.

Eindstand werd daarmee 6,5 – 3,5 in het voordeel van de Leidenaren. Daarmee blijft BSG onderaan staan. Over drie weken volgt het thuisduel tegen de andere verrassende hekkensluiter: HMC Den Bosch.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.