Toen was geluk heel gewoon

Toen in 2008 bekend werd dat New in Chess ´De Zwarte Leeuw´ ging uitgeven in geheel herziene versie , in het Nederlands en in het Engels, was ik verbijsterd. In 2003 had ik al eens uitvoerig uiteengezet dat het niet helemaal pluis was met ´De Zwarte Leeuw´. Veel uitgevers waren er eerder ingetrapt en nu New in Chess weer.

Ronald Damhuis schreef vandaag op de RSB- site:

’Maar afgelopen vrijdag was de verrassing nog groter. Op de eerste verdieping bij De Slegte zag ik ‘De zwarte leeuw’ liggen. Onvoorstelbaar dat daarvan nog exemplaren vrij rondlopen. En voor een ramsj-prijs van maar 8,99! Nu staat er een exemplaar fier bij mij in de kast, direct naast Sjonnie Walker (voor het geval ik gasten krijg die geen smaak hebben). Toch een mooi product van die amateurs uit Sliedrecht.’

Wij koesteren ’De Witte Leeuw’ en over enkele dagen verloten we vijf exemplaren. Doe nog snel mee en mail naar Zo’n collectors item mogen echte schaakliefhebbers niet missen!

Kijk ook eens op de Leeuwsite.

auteurs: Leo Jansen en zijn leerling Jerry van Rekom

Hieronder nogmaals de publicatie uit 2003.

Bij de (schaak)neus genomen!!

Schaakvrienden en vriendinnen,

Vandaag wil ik uw feestje niet bederven maar wat zijn we de afgelopen jaren beetgenomen door die twee. Toen ik begin februari de uitnodiging kreeg voor deze bijeenkomst begon bij mij de argwaan. ``De Witte Leeuw"? Het was toch ``De Zwarte Leeuw". Dat hebben die twee ons 5 jaar lang onafgebroken ingepeperd, ``De leeuw, hét wapen voor zwart". En nu beweren zij weer het tegenovergestelde. Wij kochten dus de verkeerde boeken (de 1ste, 2de, 3de druk, de Engelse versie, Levenslang door de Leeuw en ook nog het verkeerde schijfje. We hadden niet dit schijfje (toont zwarte diskette) moeten kopen maar straks dat(toont witte diskette)en misschien ook nog dit (toont zwart/witte cd-rom)!

Kortom tijd voor gedegen onderzoek. In deze moderne tijd biedt internet ons uitkomst. Ik gebruikte `google' en tikte in `de zwarte leeuw', kunt u zelf vanavond thuis controleren, en wat bleek:

• De zwarte leeuw bestaat helemaal niet, ooit wel eens een zwarte leeuw in een dierentuin gezien? Altijd al een strikvraag geweest in een dierenquiz!

• Zwarte Leeuwbier bestaat ook helemaal niet, ook al lieten die twee u dat wel geloven bij hun vorige feestjes.

• De Zwarte Leeuw, is de naam van een actiegroep voor onafhankelijk Vlaanderen en van een voetbalclub in Rijckevorsel vlakbij Antwerpen. Maar ja, dat zijn Belgen.

• De Zwarte L eeuw van Leo en Jerry staat er op internet, niet te geloven.

Ik moet Jan Veenis (voorzitter SV Sliedrecht) er binnenkort nog eens op aanspreken hoe dit zo mis heeft kunnen gaan in zijn hol van de leeuw.

Vervolgens tikte ik in `de witte leeuw', allemaal controleren vanavond en wat bleek nu:

• De witte leeuw bestaat echt. Het is een uitermate zeldzame en weinig voorkomende leeuw. Ga maar eens kijken in `Ouwehands dierenpark'. Mijn vrouw zei: ``Dat had ik je meteen wel kunnen vertellen, want 20 jaar geleden hebben wij voor onze kinderen het boek `De witte leeuwen van Timbavati' gekocht. Inmiddels is dit boek ook al antiquarisch! Trouwens Berrevoets had ook een foto van een witte leeuw op internet ontdekt.

• Witte Leeuw bier bestond vroeger echt, denk maar aan bierbrouwerij `De Witte Leeuw' van de familie Maes. Later overgegaan in `De Drie Hoefijzers'.

De Witte Leeuw van Leo en Jerry wordt aangekondigd met een verwijzing naar De Zwarte Leeuw.

Ik verdenk Leo ervan dat hij dit enkele maanden geleden ook ontdekte. Hij dacht toen bij zich zelf dan had wijlen Johan Nugteren misschien toch gelijk! Hij (Leo) op een zondagavond naar huize Van Rekom. Jerry zat aan de keukentafel een biertje te drinken (goed geraden een Leeuw biertje) en in de huiskamer keek Petra met haar twee welpen naar ``Toen was geluk heel gewoon". Ze had die schaakverhalen al meer dan duizend keer gehoord.

``Jerry, we hebben een probleem", mompelde Leo, ``De zwarte leeuw bestaat helemaal niet. Hoe komen we hier in vredesnaam uit? Verzin een list, verzin een list." ``De raderen draaien, de raderen draaien", zei Jerry. ``Hebbes, mompelde hij na enige tijd" en Leo keek hem ongelovig aan.

``Leo, ik heb het volledige boek van De Zwarte Leeuw op mijn computer staan en ik heb twee bijzondere functietoetsen. De één is `verwissel bord' en de andere is `verwissel kleur'. Als ik beide toetsen tegelijk indruk maakt de computer automatisch van De Zwarte Leeuw De Witte Leeuw!! Hier en daar een kleine aanpassing, een Caro-Kann-leeuw en de Welpenrun er tussen door en klaar is Kees. Berrevoets heeft dan niets in de gaten, want die werkt bij de krant nog op een ouderwetse typemachine en bij Schaaknieuws kennen ze deze functietoetsen ook niet. Zij hebben daar maar één bijzondere functietoets en die noemen ze daar `The spinning Wiel', als ze daarop drukken is het iedere keer weer een verrassing welke tekst er op papier komt en in welke taal! Kijk maar in het nummer van eind januari daar stond: ``How much wood would Ivanchuk chuck, if Ivanchuk could chuck wood". Lijkt wel een clubblad voor houthakkers."

Leo werd weer enthousiast: ``We vertellen het niemand", zei hij en “we laten Wim Hokken (de leeuwentemmers) en consorten alle concepten en drukproeven weer minstens zes keer controleren dan lijkt het allemaal weer net echt”.

En zo geschiedde schaakvrienden en vriendinnen en daarom zijn wij vandaag weer hier.

Alle gekheid op een stokje. We vieren weer groot feest vandaag daar zij, Leo & Jerry, wederom een unieke prestatie hebben geleverd. Weer een boek voor en door enthousiaste schaakamateurs. De RSB feliciteert jullie hiermee van harte maar wil jullie vooral bedanken voor jullie bijdrage aan de promotie van het schaken, regionaal, nationaal en inmiddels ook internationaal!

Omdat jullie van een bijzondere specie zijn in ons RSB-reservaat, net als de witte leeuwen van Timbavati, wil ik jullie namens de RSB een uniek en passend presentje aanbieden, let wel passend.

Ik zou zeggen: ``Pak maar uit en laat maar zien!"

Teun Koorevaar, voorzitter RSB

Sliedrecht, 2003

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.