Schaaktweekamp Jan Timman – Sander van Eijk eindigt in gelijkspel

De schaaktweekamp tussen grootmeester Jan Timman en vijfentwintig jarige meester Sander van Eijk in de openbare bibliotheek van Wageningen is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Door een overwinning in de derde partij kwam Van Eijk even op voorsprong te staan, maar in de laatste rapidpartij trok Timman de stand weer gelijk. Timman: “De partijen waren zeker niet foutloos.” Omdat Van Eijk een beter resultaat had in de traditionele lange partijen, kreeg hij de eerste prijs uitgereikt en was hij de morele winnaar.

Sponsor VLG-advocaten en Schaakvereniging Wageningen organiseerden deze match vanwege de onlangs behaalde meestertitel door Van Eijk en vanwege de zestigste verjaardag van Jan Timman in december.

Er was grote publieke belangstelling voor de match tussen de twee sterkste spelers van Schaakvereniging Wageningen, zowel in de bibliotheek als op verschillende schaakforums. Op de benedenverdieping van de bibliotheek lichtten Yochanan Afek en Bert Torn de partijen toe. Ook menig bibliotheekbezoeker keek nieuwsgierig mee met de enthousiaste analyserende schaakliefhebbers.

Van Eijk had zich in de week voorafgaand aan de match goed voorbereid. Zowel in de eerste partij met lange bedenktijd als in de vierde partij (rapid) speelde hij met zwart het Blumenfeld tegengambiet dat begint met de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 c5 4.d5 b5.

In de eerste matchpartij bouwde Timman een mooie stelling op met doorgeschoven centrumpionnen op d5 en e5. Timman wist de juiste voortzetting echter niet te vinden en in de wilde slotfase van de partij kreeg van Eijk nog verschillende kansen op een goed stelling. Hij was echter tevreden met remise en ging in op een zetherhaling.

In de tweede partij (Siciliaans) met beperkte bedenktijd (rapid) zette Van Eijk de partij agressief op en ging hij voor een koningsaanval met pionnen op e4, f4 en g4. Timman wist deze aanval te pareren, maar verloor wel een pion na de verdachte zet 30…Dc4. Het eindspel met beide nog een dame, een loper en pionnen was met nog slechts enkele minuten op de klok een te lastige klus voor Van Eijk. De partij eindigde daarom in remise.

De derde partij kon Van Eijk zijn geliefde koningsgambiet spelen. Hij offerde twee pionnen, maar zag hier niet de gewenste koningsaanval voor terug. Timman offerde echter onnodig een kwaliteit terug. Beide spelers waren het er na afloop in de analyse over eens dat in plaats hiervan een eenvoudige koningszet (28…Kh8) zwart groot voordeel zou hebben opgeleverd. Toch hield Timman enig voordeel om pas op de 44ste zet (44…Lh4) een belangrijke fout te maken. Met 44…Dh3 zou zwart zijn voordeel behouden. Nu kostte het Van Eijk niet veel moeite meer om de partij binnen te halen.

De vierde partij (rapid) was tot en met de achtste zet een kopie van de eerste matchpartij. Timman week met 9.e3 als eerste af. Van Eijk ging vrij snel de fout in met 15…Pe5 waarna Timman snel enkele pionnen won en een gewonnen eindspel bereikte. Dit schoof hij vrij vlot uit.

Van Eijk was verheugd over het eindresultaat van deze match en bedankte organisatie en sponsor VLG-advocaten voor het mogelijk maken van deze tweekamp. Timman was minder tevreden over het eindresultaat en vond dat hij teveel kansen gemist had. Bij de prijsuitreiking speculeerde sponsor Van Lotringen over een tweede match over vijf als Timman vijfenzestig wordt en Van Eijk wellicht grootmeester is…

Partij 1: Timman – Van Eijk ½-½

Partij 2: Van Eijk – Timman ½-½ (rapid)

Partij 3: Van Eijk – Timman 1-0

Partij 4: Timman – Van Eijk 1-0 (rapid)

De partijen zijn na te spelen op www.svwageningen.nl.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.