Belevenissen van een arbiter: Op naar weer een mooie schaakwinter

Je hoort nog wel eens mensen klagen over de NS. En dan vooral over treinen die niet op tijd rijden. Zo nu en dan maak ik ook gebruik van het openbaar vervoer en ik moet zeggen dat ik niet tot die klagers behoor. Goed, ook ik ben wel eens ergens een half uur later aangekomen dan gepland, doordat ik een aansluiting miste vanwege een vertraagde trein. Maar normaal gesproken ‘rolt het allemaal lekker’ voor mij. Eind november was het toch een keer kermis op het spoor terwijl ik onderweg was. Mijn bestemming was Wijk aan Zee en mijn dochter waarschuwde mij al onder de middag, dat het niet liep zoals het hoorde met de dienstregeling. Maar ach, dat was ’s-ochtends, ’s-middags zouden de problemen toch wel opgelost zijn? Niet dus! Het bleek alleen maar erger te zijn geworden. Hoewel gezegd moet worden dat de NS er naar mijn idee niet veel schuld aan had. Hoogstens aan een seinstoring bij Delft; op tijd onderhoud plegen is een vereiste! Maar dat ook nog een ongeluk tussen Leiden en Den Haag, een verdacht pakketje bij Nieuw Vennep en een aanrijding bij Heemstede de complete dienstregeling in de war schopte, kan je ze niet kwalijk nemen. Uiteindelijk leverde dit alles mij slechts een uur vertraging op. Het doel was de Moriaan waar we met alle medewerkers een voorbespreking hadden over het Tata Steel Chesstournament.

Maar eerst was er nog tijd voor een bezoek aan Café de Zon, waar op dat moment de vierde ronde van het alweer zestiende Cultural Village Schaaktoernooi gespeeld werd. Het is een gesloten tienkamp, waarbij, en ik citeer de wesite: ‘doel en opzet van het sfeervolle toernooi is om jonge schakers de gelegenheid te bieden om een meester- of grootmeesterresultaat te halen.’ Extra stimulans voor de spelers is het feit dat de winnaar van de tienkamp mee mag doen met de grootmeestergroep-C in januari bij het Tatatoernooi! Mijn speciale aandacht die middag ging uit naar de nu 16-jarige Amerikaanse IM Daniel Naroditski (2472) (foto van website Cultural Village Schaaktoernooi). De niet al te lange krullebol was in 2007 junior wereldkampioen (tot 12 jaar). Verleden jaar in oktober heb ik met hem kennis gemaakt in Hoogeveen bij het Univé schaaktoernooi. Hij werd begeleid door zijn moeder, een aardige, charmante vrouw, die haar dagen tijdens toernooien slijt achter de laptop, al mailend surfend en elektronische boeken lezend. Ook nu zat zij in Café de Zon geconcentreerd via het internet de partij van haar zoon in de gaten te houden. Het speciale aan die jongen is, dat hij al op veertien-jarige leeftijd een volwaardig schaakboek heeft geschreven met de titel: ‘Mastering Positional Chess.’ Dit maakt hem tot de jongste schaakboekenschrijver ooit! Wie denkt zijn hersencellen nog een verjonginskuur te kunnen geven door de lessen in dit boek in zich op te nemen, die door zo’n jonge meester zijn geschreven, die moet dit boek door gaan spitten. Want je weet: wie niet waagt, die niet wint! Zijn volgende toernooi speelt hij in Groningen, waar van 21 tot en met 30 december weer het schaakfestival Groningen wordt gehouden. Je kan zijn verrichtingen – en uiteraard ook die van anderen – volgen via www.schaakstadgroningen.nl of via de live-knop op www.schaaksite.nl.

Als het vet van de oliebollen is opgedroogd, de lege champagneflessen in de glasbak liggen en de rotzooi van het vuurwerk is opgeruimd, maken we ons weer op voor het Tata Steel Chesstournament. De tweede helft van januari is Wijk aan Zee zestien dagen lang weer belegerd door schakers, die bijkans de Polen uit het straatbeeld verdringen. Wat vinden de bewoners van dit idyllische maar toch wel tanende dorp daar nu van? Daar hebben ze over het algemeen geen problemen mee, als we de prachtige groene dorpsweide maar zoveel mogelijk intact laten! Dat valt niet altijd mee met al die geparkeerde auto’s erop en die grote tent (het paviljoen), die daar bijna drie weken gestationeerd is, maar we doen ons best!

De Nederlandse inbreng in de grootmeestergroep A wordt ingevuld door Loek van Wely en Anish Giri. Good old Jan Timman is er dit jaar ook weer bij, en wel in de B-groep. Zhao Qin Peng is al vele jaren veruit de sterkste Nederlandse schaakster. Maar de sterkste schaakster die in Nederland woont is de 33-jarige Armeense GM Elina Danielian (2517) (foto van www.wikipedia.org). Ze woont in Winschoten en is getrouwd met de Nederlandse amateurschaker Alexander van Pelt, die haar website beheert: www.elinachess.com. Zij is, onder anderen met twee Nederlandse jeugdtalenten Lisa Schut en Anne Haast, te bewonderen in de grootmeestergroep C.

Bij de amatereurgroepen kunnen wij dit jaar ook twee deelnemers van Schaakmat verwelkomen! Theo van der Pol heeft zich ingeschreven voor het rapidtoernooi en Douwe Pietersma gaat zijn krachten meten in de tienkampen. Gaat dit alles horen, zien en voelen op www.tatasteelchess.com! Of natuurlijk gewoon een dagje naar Wijk aan Zee op bezoek gaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.