De laatste Nederlandse winnaar

Gert Ligterink, 20 december 2011

Zijn e-column’De laatste Nederlandse winnaar’ begint met :

In De geest van het spel, de door John Kuipers geschreven biografie van de sinds 14 december 60-jarige Jan Timman, is een apart hoofdstuk gewijd aan het Interpolistoernooi. Daar valt veel voor te zeggen. De reeks van achttien toptoernooien in Tilburg zou er zonder Timman niet zijn geweest. De traditie begon in 1977, toen hij op het punt stond door te dringen tot de internationale top.

Veel bescheidener is de aandacht voor het Hoogovens/Corustoernooi, dat ook een belangrijke rol in Timmans carrière heeft gespeeld. In Wijk aan Zee won hij voor het eerst een partij van Michail Tal, de dierbaarste van zijn collega’s en, belangrijker nog, hij was in 1985 de laatste Nederlander die het toernooi op zijn naam schreef.

Toch is het begrijpelijk dat Interpolis wel en het Hoogovenstoernooi niet een eigen hoofdstuk in de biografie heeft gekregen. In zijn grote tijd was Timman te vaak afwezig in Wijk aan Zee. In de periode 1983-1993 deed hij slechts eenmaal mee. Pas nadat zijn rol in de strijd om de wereldtitel was uitgespeeld, behoorde hij weer tot de vaste deelnemers.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.