Verkiezing boek van het jaar

Dimitri Reinderman schreef op de Schaaksite over een onzichtbare zet. Het boek is geschreven door Afek en Neiman. Zij behandelen de redenen dat sommige zetten moeilijk te zien zijn, geillustreerd met vele voorbeelden. Een van de redenen kan zijn dat je je al met een bepaald resultaat verzoend hebt. De schaakliefhebber kan dit boek nomineren voor de prijs "Boek van het Jaar 2011". Stemmen? Eenvoudig via de website van ChessCafe.

Er kan tot 29 januari 2012 gestemd worden.

Inmiddels kan ik uit eigen ervaring ook vertellen wat een invisible move is. In de tweede ronde van Wijk aan Zee kreeg ik, noodgedwongen (of op dwingend advies van de opticien) met bril spelend, de volgende stelling tegen Cubaan Bruzon:

Pion meer, maar het is een dubbelpion, en de ongelijke lopers verhogen de winstkansen ook niet. De partij lijkt een normale afloop te hebben: 25.Te2 Txe2 26.Kxe2 Lc3 27.Tb1 Te8+ 28.Kf3 Te1 29.Txe1 Lxe1 30.bxc5 bxc5 31.Ke2 1/2-1/2

Jammer dat er niet meer inzit, maar remise kon ik vrede mee hebben. Behalve dat er wel meer inzat. Als ik echt had nagedacht in deze stelling had ik de winst vast wel gevonden:

Slaan op c5! Na 30.bxc5 Tb1 31.c6 kan zwart nog 31…Te1 proberen, maar na 32.Le4 f5 33.c7 fxe4+ 34.Kg2 haalt wit toch een dame. Tja, achteraf denk ik "Stom dat ik dat niet zag."

Lees hier zijn gehele bijdrage.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.