HDC Media schaakrubriek 14 januari 2012

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Enorme stunt van Giri in Italië

Waar gaat de opmars van Anish Giri eindigen? In een paar jaar is hij doorgestoten naar de wereldtop, per 1 januari staat hij op plaats 28. Het is lang geleden dat een Nederlander zo hoog stond en Giri is pas zeventien. In 2008 won hij het HSG Open in Hilversum, een modaal Nederlands zomertoernooi. In 2009 werd hij grootmeester en Nederlands kampioen. Een jaar later won hij de B-groep van het Corustoernooi in Wijk aan Zee, voor wereldtoppers als Naiditsch en Harikrishna. In datzelfde jaar won hij het Sigemantoernooi in Malmö. Vorig jaar scoorde hij netjes vijftig procent in de A-groep in Wijk aan Zee, tussen de absolute wereldtop, en werd hij weer Nederlands kampioen, met een enorme overmacht. Allemaal spectaculair voor een tiener en tot nu toe merkte niemand op dat Giri nog geen supertoernooi had gewonnen. Nou ja, Corus-B, dat was toch super? Maar een elitetoernooi winnen, boven de groten der aarde, nee, dat zou misschien iets zijn voor over een paar jaar.

Vorige week deelde Giri in Reggio Emilia (Italië) echter een enorme dreun uit, die ook buiten Nederland grote indruk maakte. In een dubbelrondige zeskamp begon hij met twee remises en twee nederlagen tegen Ivantsjoek, Morozevitsj, Vitiugov en Nakamura. Nou ja, dat is me dan ook een rijtje. Niemand keek raar op van Giri’s magere score. In de vijfde ronde sloeg hij voor het eerst toe.

Caruana-Giri

1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.Pxe5 d6 4.Pf3 Pxe4 5.d4 d5 6.Ld3 Le7

Het Russisch is bepaald geen ambitieuze opening, maar wellicht wilde Giri na zijn zwakke start graag een remise met zwart.

7.c4 Lb4+ 8.Pbd2 0-0 9.0-0 Lf5 10.Pb3 dxc4 11.Lxc4 Pc6 12.Ld3 Lg6 13.a3 Ld6 14.Te1 f5

Langzaam begint het erop te lijken dat ook wit het niet voortvarend heeft aangepakt.

15.Dc2 Kh8 16.Le3 Df6 17.Pc5 Lxc5 18.dxc5 Tae8 19.Tad1 Lh5 20.Le2 f4 21.Lc1 a5 22.Dc4 Te7 23.h3 Tfe8

Zwart is heel goed komen te staan, zonder zetten die er voor de argeloze toeschouwers zichtbaar bovenuit springen. Dat is een kwaliteit van de sterkste spelers. Al moet gezegd worden dat Giri hier ook profiteert van het gebrek aan initiatief van Caruana.

24.Kf1 h6 25.Dc2

25…Pxf2

Dat had op de vorige zet ook al gekund. Waarschijnlijk heeft wit het niet zien aankomen.

26.Kxf2 Lxf3 27.gxf3

Na 27.Lxf3 Dh4+ is e1 te weinig gedekt en gaat wit snel mat.

27…Dh4+ 28.Kf1 Dxh3+ 29.Kf2 Dg3+ 30.Kf1

30…Te5

Le2 kan nog steeds niet spelen en wit kan niets zinnigs bedenken tegen de simpele dreiging Th5-h1 mat.

31.Lxf4 Dxf4 32.Dc4 Te4 33.Db5 Dg3

Wit geeft het op. Nog steeds is Th4-h1 de niet te pareren dreiging.

Twee punten uit vijf partijen, dat was helemaal niet gek. Alle tegenstanders hadden een ruim hogere rating dan Giri. In de tweede toernooihelft steeg hij echter boven zichzelf uit. De vwo-scholier uit Rijswijk versloeg Ivantsjoek, speelde remise tegen Morozevitsj, won van Vitiugov en Nakamura en nam in de laatste ronde genoegen met remise tegen Caruana, waarmee hij verzekerd was van de toernooizege. Zes punten uit tien partijen is op zich geen reuzenscore en Giri had geluk dat de anderen om de beurt tegen elkaar punten morsten. Maar als laagste ratinghouder in een groep van wereldtoppers leverde hij een enorme stunt af. Reggio Emilia behoort tot de sterkste en belangrijkste toernooien op de schaakkalender. Wie dat wint, is een potentiële toptienspeler. Die kant gaat Giri ook op, deze toernooizege doet hem op de wereldranglijst stijgen van 28 naar 22.

Vanaf vandaag speelt Giri het Tatatoernooi (nieuwe naam van Corus) in Wijk aan Zee. In de A-groep is hij op basis van Elorating de nummer twaalf van de veertien deelnemers. Boven hem staan maar liefst zeven spelers uit de mondiale toptien en ook Nakamura en Caruana. Die heeft hij in Italië net verslagen. Als Giri zijn vorm vasthoudt, kan hij de komende twee weken een grote stap in de richting van de toptien zetten.

In Wijk aan Zee wordt iedere dag voor het publiek commentaar gegeven in de grote tent midden in het dorp. Vandaag en morgen door Ivan Sokolov, maandag Gert Ligterink, dinsdag Jop Delemarre, woensdag rustdag, donderdag Lex Jongsma, vrijdag Gert Ligterink en John van der Wiel samen en zaterdag Hans Böhm met John van der Wiel. Liefhebbers van Böhm kunnen hem ook nog treffen op de slotdagen 28 en 29 januari.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.