Studio Schaak

Een van mijn favoriete tv-programma’s is Studio Voetbal. “Gelul van oude ballen”, zegt mijn vrouw. Daar heeft zij natuurlijk gelijk in, maar ze begrijpt niet dat het grenzeloze geouwehoer juist het leuke eraan is.

Het programma gaat nergens over. De uitslagen zijn al bekend, alle opwinding en schandalen al besproken. Een heel enkele keer, meestal via een telefonisch contact van gespreksleider Jack van Gelder, wordt “nieuws” gebracht maar dat “nieuws” is zo minimaal dat het aan het eind van het programma alweer vergeten is. De aanwezigen aan de tafel verkondigen vaak uitgesproken meningen. Dat is heel interessant, omdat het programma eigenlijk nergens over gaat. Meer dan de helft van het Nederlandse volk heeft een mening over het voetbal, het Nederlands elftal, de eredivisie of de perikelen bij Ajax. Zondagsavonds kunnen die meningen worden getoetst aan wat de gasten van Studio Voetbal te berde brengen. De volgende dag is dat weer gespreksstof bij de koffieautomaat of in het café.

Studio Voetbal is ook een oude lullenprogramma, omdat het alleen interessant is voor de mensen die de aansluiting bij de nieuwe media hebben gemist. Jongeren hebben op Twitter, Hyves en Facebook alles wat over de voorbije voetbaldagen gezegd kon worden al gezegd en vaak in onverbloemde taal becommentarieerd. lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.