Strijd om zevende NSVG-titel in Nunspeet

De Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) houdt van donderdag 23 tot en met zondag 26 februari in Nunspeet haar jaarlijkse Open Kampioenschap. In hotel Dennenhoeve spelen schakers met en zonder visuele handicap een zesrondig toernooi, waar buiten de schaaksport vooral gezelligheid en integratie centraal staan. Omdat het een open toernooi is, is inschrijving mogelijk voor schakers met én zonder visuele handicap.

Het ONK van is alweer toe aan de zevende editie. In voorgaande jaren was het deelnemersveld zeer divers, zowel qua speelsterkte als qua herkomst. Traditioneel is het ONK verzekerd van een stevige Belgische inbreng. En de (gedeeld) titelverdediger van vorig jaar, de Azerbeidzjaan Gennady Gelman, is mogelijk ook weer van de partij.

Daarnaast zijn er dit keer al inschrijvingen uit Duitsland, Finland Frankrijk en Luxemburg.

Wat het speelniveau betreft zijn er voor schakers van alle niveaus (ongeveer) gelijkwaardige opponenten. Voor huisschakers is dit evenement daarmee een geschikt toernooi. Het ONK wordt gespeeld in een A- en een B-poule, waardoor ook de schakers van een mindere speelsterkte een leuk toernooi kunnen spelen en gelijkwaardige tegenstanders krijgen.

Het ONK van de NSVG draait niet alleen om schaken. Na de partijen wordt er doorgaans gezellig nagebabbeld aan de bar, over schaken en andere onderwerpen. Het gaat bij het ONK immers ook (of vooral) om integratie en het wegnemen van vooroordelen en misverstanden rond schaken voor visueel gehandicapten.

De verschillen tussen schaakpartijen van ziende spelers en die van visueel gehandicapten zijn klein. Een schaker met een visuele handicap voelt aan de stukken, in plaats van de stelling met zijn ogen te taxeren. Om te voorkomen dat de stukken verschuiven, staan ze met een pinnetje vast in hun veld. Een zet wordt niet alleen op het bord uitgevoerd, maar ook uitgesproken, zodat ook de tegenstander op de hoogte is.

Meer informatie over het ONK is te vinden op www.nsvg.nl. Tijdens het toernooi zullen op deze website ook wedstrijdverslagen en uitslagen verschijnen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.