Gluren onder schedel

Rick Lahaye bestudeert denkproces grootmeesters (foto Ab Scheel)

ROTTERDAM * Wetenschap krijgt voorrang op eigen sportieve ambities. Rick Lahaye (28) bedankte op het allerlaatste moment voor de eer om in de sterkste amateurgroep van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee uit te komen. De student psychologie gaat zich concentreren op een onderzoek naar denkprocessen van grootmeesters.

Schaakliefhebbers uit de Rotterdamse regio schoven bij wijze van spreken naar het puntje van hun stoel: eindelijk weer eens een representant van hun omgeving in de eerste klasse van ‘Tata’, het sterkste schaakcircus ter wereld. Een uitgelezen kans om furore te maken, want de winnaar van de hoogste amateurgroep promoveert naar de C-groep van de grootmeesters. Eeuwige roem binnen handbereik dus.

Kansloos op dat niveau is hij zeker niet. Rick Lahaye, al vijftien jaar het sterkste lid van schaakvereniging Spijkenisse, leunt tegen meesterniveau aan en zou op rating tot de favorieten voor de eindzege behoren. Het zou extra erkenning opleveren van het zijn zeldzame schaaktalent. Op vijfjarige leeftijd schoof hij aan bij de schaaklessen die zijn moeder aan broer Jordy gaf. Binnen de kortste keren gaf hij de juiste antwoorden op de opgaven. ,,Op de een of andere manier begreep ik het spelletje en won ik als leerling van de vierde groep moeiteloos van die uit de zevende groep." Lees meer….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.