Wij presenteren …. DE PION en DE TOREN (1)

Een nieuwe uitdaging voor onze trouwe bezoekers!

Intro

Hans Böhm en Yochanan Afek maken een serie schaakboeken waarin in ieder deel de geheimen van een schaakstuk worden ontrafeld. Het eerste deel was geheel gewijd aan de pion (eerste druk januari 2010) en het tweede deel, dat in oktober 2011 uitkwam, is geheel gewijd aan de toren. Nog nooit zijn zoveel facetten van een schaakstuk in één boek bij elkaar gebracht.

Zoals de pion de ziel van het spel is, zo zijn de torens de belangrijke steunpilaren.

Böhm en Afek zijn bij Leo Diepstraten te rade gegaan om de fascinerende geschiedenis van het schaakstuk goed in beeld te krijgen.

In ieder boek worden 60 thema’s gepresenteerd. Per thema worden vier voorbeelden gegeven ontleend aan de toernooipraktijk of aan de studies.

Door de presentatie (vier diagrammen op de linker pagina en rechts de uitleg) zijn deze boeken zowel een ode aan de schaakstukken als ook een leerboek. Een losse zwarte bladzijde is ingelegd voor de liefhebbers die zichzelf willen testen.

De boeken geven een goed voorbeeld van de rijkdom aan tactische ideeën en motieven die met de schaakstukken verbonden zijn.

Tijdens het Tata Steel Chess Tournament meldde Hans Böhm dat het laatste boek in de serie, dat zal gaan over De Koning, bij leven en welzijn zal verschijnen in 2017.

Promo De Toren, Hans Böhm en Ab Scheel

Uitdaging

Wij willen onze bezoekers uitdagen om de komende maanden met ons nieuwe voorbeelden te verzamelen over de kracht en schoonheid van de pion en de toren. Hierbij willen we niet naar het (verre) verleden kijken maar ons beperken tot de periode vanaf januari 2010, de start van Schaaksite.nl Voorbeelden uit een eigen partij, uit een eigen toernooi , uit eigen composities etc. Maar grote (inter)nationale toernooien en kampioenschappen zijn ook een goede bron van nieuwe voorbeelden. Het 72ste, 73ste en 74ste Tata Steel Chess Tournament is misschien ook een bron voor mooie voorbeelden. Er worden duizenden partijen per jaar gespeeld dus hier moet iets tussen zitten. Ook de KNSB competitie en de regionale competities zijn een bron van nieuw materiaal.

Nieuw verschenen boeken ook niet vergeten. Denk b.v. aan The Art of the Endgame van Jan Timman.

Op onze site zijn de afgelopen twee jaar duizenden diagrammen gepubliceerd en daar kan ongetwijfeld ook iets tussen zitten voor onze speurders. Er is waarschijnlijk geen nieuwssite in de wereld waar zoveel diagrammen worden gepubliceerd en toegelicht.

Mailen

Mail uw partij of stelling naar:

Aan het einde van iedere maand ( te beginnen met februari) zullen we de ontvangen voorbeelden publiceren onder vermelding van de naam van de inzender, gegevens van de schaakpartij , de studie of probleemcompositie etc.

Aan het begin van iedere maand (te beginnen met februari) publiceren wij enkele voorbeelden uit de twee verschenen boekjes van Böhm en Afek. Dit ter stimulering naar het zoeken van nieuwe , aansprekende voorbeelden.

Beloning

Juni 2012 is de laatste maand van inzending. Na publicatie van de laatste ingezonden voorbeelden zullen we Hans Böhm en Yochanan Afek vragen vijf inzendingen uit te kiezen die we zullen belonen met de twee boeken uit hun serie Wij presenteren… Liefhebbers bezitten deze boeken ongetwijfeld al. Maar altijd een leuk cadeau voor familieleden, vrienden en kennissen.

Deze boeken zijn ons reeds ter beschikking gesteld door De Fontein/ Tirion Uitgevers.

Eerdere publicaties zijn o.m.:

Telegraaf schaakrubriek 3 december 2011, Hans Böhm

HDC Media schaakrubriek 26 november 2011, Johan Hut

Aankondiging De Toren op website Hans Böhm

Artikel over De Pion op Schaaksite.nl, Teun Koorevaar

Aankondiging De Pion op website Hans Böhm

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.