Schoolschaakkampioenschappen Utrecht tot eind extreem spannend

Afgelopen zondag vond in Utrecht voor de achtste keer het schoolschaakkampioenschap van de stad Utrecht plaats. Traditiegetrouw wordt dit toernooi georganiseerd door de schaakclubs Moira Domtoren en Oud Zuylen. Dit jaar werd het toernooi gehouden op een nieuwe locatie: de theaterzaal van het Huis aan de Werf. Er werd gestreden om een wisselbeker en medailles. Daarnaast waren er maar liefst zes plaatsen te verdienen voor de provinciale schoolschaakkampioenschappen.

80 borden en ongeveer 160 kinderen in een zaal plus begeleiders en toeschouwers

Er hadden zich 39 teams aangemeld voor deze editie. Een tweetal scholen kwam met maar liefst vijf teams! Wie nog durft te beweren dat schaken niet leeft onder de jeugd moet maar eens een kijkje komen nemen bij zo’n toernooi.

Net nadat de eerste ronde was ingedeeld bleek dat één van de teams maar met twee spelers aanwezig was. Zij besloten zich terug te trekken. Na wat gerommel met de indeling kon dan eindelijk begonnen worden. In de eerste twee ronden waren flink wat 4-0 uitslagen te bespeuren omdat de teams dan nog niet op hun eigen niveau kunnen worden ingedeeld. Pas gaandeweg de dag kwamen de uitslagen steeds dichter bij elkaar.

In ronde 3 stond de kraker van de dag op het programma: De Koekoek 1 tegen OBS Tuindorp 1. Beide teams bestaan nagenoeg volledig uit jeugdschakers van schaakclub Moira Domtoren. Ook in de voorgaande jaren waren deze scholen erg aan elkaar gewaagd. De Koekoek werd voor het toernooi als lichte favoriet beschouwd. Maar OBS Tuindorp beet goed van zich af en wist na een spannende partij met 2,5 – 1,5 te winnen. Een grote desillusie voor de spelers van de Koekoek die daarna verdwaasd door de zaal liepen.

Hoewel de volwassenen zoveel mogelijk buiten de zaal moesten blijven zodat de kinderen rustig konden schaken, waren sommigen toch wel heel nieuwsgierig naar de verrichtingen van hun kroost.

Naast voornoemde clubs waren er meer teams in de race voor de bovenste plaatsen. De Spits draaide goed mee met twee teams en de Dominicusschool deed met 3 teams mee bovenin. En dat terwijl op deze laatste school nauwelijks kinderen op een schaakclub zitten! Het geheim van deze school is een vader die zelf fanatiek schaker is (en ook voorzitter van een schaakclub) en op school veel aandacht besteed aan schaken. Verder deden de teams van OBS Voordorp, Rijnsweerd en de Cleophas goed mee in de subtop.

Opperste concentratie bij deze leerling van de Spits

In de volgende ronden bleef OBS Tuindorp alles winnen en leek ongehinderd op het kampioenschap af te gaan. De Koekoek bleef voortdurend op twee punten achterstand volgen. Wel wonnen zij ongeveer alle partijen met 4-0. In de laatste ronde moest OBS Tuindorp tegen de Dominicusschool 1. Omdat de Koekoek de laatste ronde snel winnend afsloot moest OBS Tuindorp gelijk spelen of winnen. Als ze zouden verliezen werden ze op bordpunten tweede. De toeschouwers zagen dat de spanning voor veel kinderen toch wat te groot werd. De spelers van OBS Tuindorp haalden niet hun gebruikelijke niveau, terwijl de kinderen van de Dominicusschool een topprestatie leverden. Na een lange strijd wist de Dominicusschool met 3-1 te winnen. De spelers van de Koekoek konden hun geluk niet op: het kampioenschap was toch binnen gehaald!

De wedstrijd in de laatste ronde tussen de Dominicusschool 1 en OBS Tuindorp 1.

Doordat de Spits 1 de laatste ronde ruim won, wisten zij net beslag te leggen op de derde plaats, voor de Dominicusschool 1. Het verschil was maar een half bordpuntje. Maar het startbewijs voor de provinciale kampioenschappen maakte een hoop goed. Ook het tweede team van de Koekoek en het eerste team van OBS Voordorp hebben zich hiervoor geplaatst.

Het was wederom een zeer geslaagde dag, die niet georganiseerd zou kunnen worden zonder de inzet van een flink aantal vrijwilligers van Oud Zuylen en Moira Domtoren. En wat op deze dag zonder meer duidelijk is geworden: schaken is nog steeds populair bij de jeugd in Utrecht!!!!!

Judith van Amerongen, 14 februari 2012

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.