Jaap Schuld

Schaakbeeld 85

Jaap Schuld

zaterdag 10 maart 2012

Toen een paar weken geleden op de website van SMB het overlijden van Jaap Schuld werd gemeld, heb ik lang zitten kijken naar de foto die erbij stond. Heel karakteristiek! Hij was de enige op de club die altijd in jasje en met stropdas schaakte. Ik heb hem nooit anders gezien. Hoewel, één keer kwam ik hem tegen in het centrum van Nijmegen zonder jasje en zonder stropdas, maar uitgedost in vrijetijdskleding waarin hij niet erg gelukkig oogde en die hem naar mijn mening ook niet stond. Dit was niet de Jaap zoals wij hem altijd zagen.

Ook de houding achter het bord was een en al Jaap Schuld: de armen gekruist, het hoofd licht naar voren gestoken, de blik onafgebroken gefixeerd op het bord, nagenoeg onbewegelijk, onverstoorbaar. En tot voorbij de grens belust op de winst. Een stelling zoals hier op de foto staat zag je wel vaker bij hem op het bord: de nederlaag lijkt onvermijdelijk, maar hij wilde niet weten van opgeven. Hij bleef op zijn stelling peinzen, en deze hardnekkigheid leidde soms tot een verrassende vondst die het tij plotseling deed keren. Maar de laatste tijd steeds minder. Zijn laatste overwinning, enkele weken voor zijn overlijden, behaalde hij in een partij tegen mij. Het zij hem alsnog graag gegund.

Cas Aubel

1 Reactie

  1. Avatar
    Sjaak Pielaet 16 maart 2012

    Treurig, om op zo`n manier erachter te komen hoe het iemand verder vergaan is. Ik ken Jaap (voor ons J.J., want voornamen deden we toen nog niet zo aan) als de kandidaat-notaris, die van 1961 tot 1963 voorzitter was van Schaakclub Bergen. Zijn uiterlijk en houding zijn zelfs na 50 jaar niets veranderd: ik herken hem zo van de foto.Helaas is hij uit het zicht verdwenen toen hij mijn schaakclub verliet.

    Sjaak Pielaet

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.