Schaakrubrieken 17 maart 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘ Goede reclame voor een boek ’begint met:

‘Er was een advertentie voor een nieuw boek van Ivan Sokolov, The Strategic Nimzo-Indian: By the man who used the Nimzo to beat Garry Kasparov in 28 moves. Ja, dat deed Sokolov inderdaad, in het Hoogovenstoernooi van 1999. Al was het niet Kasparov op zijn best die je toen zag, het is een sterke en overtuigende reclametekst. Vertrouw de kok die zijn gerechten zelf heeft gegeten en er kerngezond bij bleef.

Tijdens het open toernooi in Reykjavik kwam Ivan zelf, na zijn partij tegen Fabiano Caruana, ook met een goede reclametekst:’ Hij heeft mijn boek niet gelezen. Ik denk dat hij dat nu wel zou doen.’

Dat ging over een veel geprezen boek dat hij een paar jaar geleden schreef, The Ruy Lopez Revisited. Het gaat over de verdediging tegen de Spaanse opening die misschien net correct zijn of misschien net niet.

Een van die varianten die hij zelf een beetje dubieus had genoemd, speelde Sokolov in Reykjavik met zwart tegen Caruana, die er geen spatje voordeel tegen kon bereiken, doordat hij het Spaanse Boek niet kende.’

Hij behandelt de partij David Navarra – Ivan Sokolov, Reykjavik Open 2012

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Hou – Yifan – Hannes Stefanson, Reykjavik Open 2012. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘ 1.Txe6 en zwart gaf op. Na 1…fxe6 2.pd7+ Txd7 3. Dh8+ zou wit de dame winnen. ’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Hou Yifan morrelt aan onaantastbare positie Judit Polgar’’begint met:

‘Een maand geleden zorgde de 18-jarige Chinese wereldkampioene Hou Yifan ervoor dat het open toernooi in Gibraltar meer dan gewone belangstelling kreeg. Hou deelde de eerste plaats met Nigel Short en versloeg vier spelers met een 2700+ rating. Een van haar slachtoffers was Judit Polgar, die lang een onaantastbare positie had als ’s werelds sterkste vrouw.

Met grote bescheidenheid relativeerde Hou haar succes. Na de prijsuitreikeng zie ze dat ze nog een lange weg te gaan had:’ Ditmaal speelde ik heel goed, maar het is slechts een momentopname. Het constante niveau van de topspelers heb ik nog lang niet bereikt.’

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Talenten onder elkaar ’ begint met :

Talent is een goddelijk gegeven maar de mens moet er wel wat mee doen. Je ziet vaker dat kinderen die zich opvallend onderscheiden van leeftijdgenoten in kennis, sport of muziek tien jaar later weinig meer boven de anderen uitsteken, dan dat hun talent daadwerkelijk is uitgegroeid. Talent moet getraind worden en vergis u niet, in ieder succesvol talent zitten duizenden trainingsuren. Daarom is het spannend als een kind uitzonderlijk goed is, niemand weet nog wat de toekomst zal brengen.

In de KNSB-competitiewedstrijd klasse 1A tussen En Passant (Bunschoten) – Unitas (Groningen) zaten aan het eerste bord Jan Smeets en Jorden van Foreest. Smeets is tweevoudig kampioen van Nederland, 2008 en 2010; als jeugdspeler won hij in 2002 op zeventienjarige leeftijd de Young Masters Group van het Euro Chess Tournament. In de laatste WK-tweekamp in Sofia 2010 tussen Viswanathan Anand en Veselin Topalov behoorde Smeets bij het secondantenteam van uitdager Topalov. Topalov verloor toen nipt met 6,5-5,5 en dat lag niet aan zijn secondanten. Sindsdien combineert Smeets zijn schaakactiviteiten met de studie economie aan de Erasmus Universtiteit in Rotterdam.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een driezet van R. Dawson, met een bijzondere sleutelzet,, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Kaufman – Spielmann klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’Haarlemse schakers zijn samen sterk’ begint met:

In de meesterklasse maken nieuwe teams de dienst uit. Viervoudig en regerend landskampioen HSG is in ernstig degradatiegevaar, Voerendaal wordt waarschijnlijk de eerste Limburgse landskampioen in de geschiedenis. Intussen zijn vanuit lagere klassen enkele ambitieuze teams in opmars. Aan En Passant heb ik al enkele malen aandacht besteed, de Bunschoters hopen vanuit de eerste klasse naar de Meesterklasse te promoveren. In de andere eerste klasse staat Kennemer Combinatie (KC) er nog gunstiger voor, het kampioenschap kan de ploeg al bijna niet meer ontgaan. KC ontstond in 2006 als combinatie van Bloemendaal, Het Spaarne (Haarlem), ChessCool (jeugdclub, ook uit Haarlem) en een paar jaar later Heemstede. De clubs behouden hun zelfstandigheid, maar wie lid is van één club, mag ook zonder extra kosten in de interne competities van de andere clubs spelen. Zo kun je desgewenst op iedere dag van de week ergens in Haarlem of omstreken schaken. Extern trekken de clubs samen op met maar liefst veertien teams. Ben je de uitblinker bij een doorsnee club, dan speel je extern beneden je niveau, omdat je ploeggenoten het gemiddelde omlaag halen. Door met de vier clubs de teams te mengen, is de kans veel groter dat iedereen op zijn eigen niveau terechtkomt. Vooral talentvolle tieners van ChessCool krijgen kans sneller dan normaal naar een hoog niveau door te breken.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Ook onder schakers bevindt zich jong talent. Voorbeelden te over: de beste schaker van de wereld, Mangnus Carlsen is 21 jaar; Nederlands kampioen Anish Giri is 17 jaar; wereldkampioen dames Hou Yifan, is 18 jaar. De helft van de top 10- spelers is trouwens 25 jaar of jonger. Regelmatig wordt het record gebroken van jongste leeftijd van een nieuwe grootmeester.

Nederlands beste speler tot en met 12 jaar is Jorden van Foreest. Een talent dat al van zich deed spreken door mooie resultaten tegen grootmeesters. In een tweekamp tijdens het schaakfestival in Groningen rond de jaarwisseling verloor Jorden van Foreest van oud-Nederlands kampioen Hans Ree met 3-1, maar liet wel prachtig spel zien.

Interessant is dat Jorden van Foreest naast het bordschaken ook actief is met het ontwerpen van eindspelstudies. De gedachte dat Van Foreest een tweede Timman gaat worden, is begrijpelijk, Veelvoudig Nederlandse kampioen en ex-wereldkampioenkandidaat Jan Timman is een grootmeester die ook eindspelstudies componeert. Jorden van Foreest maakte de volgende mooie eindspelstudie (zie diagram), de opgave is: wit wint.

Jorden van Foreest, wit begint en wint

1.Tb8+ (Niet goed is: 1.exf7? Txg6+ 2.Kh3 Tf6 en remise. Ook 1.e7? werkt niet: 1. … Txg6+ 2.Kf3 Te6 3.e8D+ Txe8 4.Txe8 a3 5.Ta8 Kc4 6.Txa5 Kb3 en wit en zwart staan in evenwicht. Ook leidt 1.gxf7? wegens 1. … Txe6 2.Tg8 Tf6 3.Txg7 a3 4.Lc3 Tf5 5.Kg3 Kc4 6.La1 Kd5 7.Kg4 Tf1 8.Kg5 Ke6 9.Kg6 a2 naar remise.) 1…Kc4 (Zwart kan ook 1…Kc5 spelen, dan volgt 2.gxf7 Txe6 3.Tg8 Tg6+ 4.Kh3 a3 5.Txg7 Tf6 6.Lg5 Tf3+ 7.Kg2 en 1-0). 2.gxf7 (Fout is 2.e7? Txg6+ 3.Kf3 Te6 en het is remise) 2…Txe6 3.Tg8 Tg6+ 4.Kh3 (4.Kh2? is hier verleidelijk, er volgt dan 4. …Le5+ 5.Kh3 Tf6 6.f8D Txf8 7.Txf8 a3; ook 4. Kh1? geeft niet het gewenste resultaat: 4. … a3 5.Txg7 Tf6 6.Tg4+ Kd3 7.Tf4 a2) 4…a3 (Of 4…Th6+ 5.Lxh6 Lxh6 6.Kg4 a3 7.Kh5 a2 8.Tg4+ Kb5 9.Kxh6) 5.Txg7 Tf6 6.Tg4+ (De pointe van de studie en mogelijk gemaakt door de nauwkeurige eerste zet.) 6…Kd5 (Op 6…Kd3 komt 7.Tf4 Txf7 8.Txf7 Kxd2 9.Tf3 a2 10.Ta3) 7.Tf4 Txf4 8.Lxf4 a2 9.Le5 Kxe5 10.f8D a1D 11.Dg7+ 1–0

De naam van Foreest zal schaakgeschiedenisliefhebbers niet vreemd in de oren klinken. Jorden is de achterkleinzoon van de drievoudige Nederlandse kampioen schaken Arnold van Foreest (1863-1954).

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5739 voor beginners en B5739 voor gevorderden.

A5709 Wit aan zet wint , hoe?

B5709 Wit aan zet , wat is winnend?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.