ECU laat een frisse wind waaien

Schaakbeeld 88

ECU laat een frisse wind waaien!

Zaterdag 31 maart 2012

We wisten dat ze zouden komen, de visitatiecommissie van de ECU (European Chess Union), dankzij een bijzonder contact in de hoogste kringen van FIDE, ECU en KNSB. Om dit contact niet in moeilijkheden te brengen, deden we alsof we van niets wisten. Toen aan het begin van die gedenkwaardige clubavond een groepje ons onbekende personen de speelzaal binnen kwam, stapte onze wedstrijdleider zoals gebruikelijk op ze af met de vraag van welke vereniging ze waren en tegen welk team van ons ze kwamen spelen. Ze waren van de ECU, zeiden ze, waarop onze man reageerde met de opmerking dat hij die vereniging niet kende. Daarom vroeg hij uit welke plaats ze kwamen. Het antwoord was Belgrado. Zij waren de visitatiecommissie van de ECU, zeiden ze, en ze kwamen kijken in hoeverre onze vereniging zich gedraagt conform de Dresscode van de Tournament Rules 2012 van de ECU. Die geldt momenteel uitsluitend voor Europese toernooien maar de ECU overweegt deze verplicht te stellen voor alle wedstrijden binnen de bij de ECU aangesloten nationale bonden, en dus ook voor alle verenigingswedstrijden.

De commissie – die kennelijk van een rijk met drank besproeide maaltijd had genoten maar daar rept de Code niet van – was vol lof over uiterlijk, frisheid en kleding van onze leden. We lieten zien dat we over een prachtige rij douches beschikken (naast schaken worden er diverse andere vechtsporten in het gebouw beoefend), en vertelden dat onze leden verplicht waren te douchen voordat ze de speelzaal in mochten. In verband met de inmiddels beruchte regel over de knoopjes (in respect to shirts, the second from the top button may also be opened in addition to the very top button) moesten alle leden bovenkleding dragen met minstens twee knoopjes. Een trui mag wel, mits er twee knoopjes opgenaaid zitten. Er was een naaister paraat zo nodig knoopjes aan te zetten. Minder dan twee wordt bij ons niet geaccepteerd. Ik zag toevallig op straat een jonge dame met een blouse zonder knoopjes maar met een ritssluiting. Zo iemand zou de toegang worden ontzegd als zij niet bereid was zich twee knoopjes te laten aannaaien. Gelet op de regel "national costumes which fit into the generally accepted dress code and are not offensive or indecent to others can be worn" worden schakers in Volendammer kostuum niet geweerd. Op openstaande gulpen wordt niet gelet, aangezien het reglement daarover zwijgt. Alhoewel, de regels schrijven wel voor "the pieces of the clothing should …. show no excessive wear, no holes ………" maar bij deze gaten schijnt de commissie aan iets anders te hebben gedacht.

Naar uitwedstrijden geven wij al onze spelers een frisse spray mee. Dankzij onze interpretatie van de Dresscode, gesteund door een legertje bekwame juristen, moeten wij al onze wedstrijden kunnen winnen.

De in de Tournament Rules 2012 van de European Chess Union (ECU) opgenomen Dresscode voor deelnemers en officials is te vinden op europechess.net/documents_ecu/ecu_tournament_rules_2012.doc. Hans Ree schreef er onlangs over in het NRC Handelsblad, en ook op de website van schaaksite.nl is er al het nodige over te doen geweest.

Tekst Cas Aubel

Tekening Frans Drummen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.