Voorvallen in Plovdiv (1)

Voorvallen in Plovdiv (1)

Reglementaire nullen

In Plovdiv, de een na grootste stad van Bulgarije met ongeveer 400.000 inwoners, wordt van 20 tot 31 maart 2012 het dertiende Europese Kampioenschap Individueel gehouden.

Overzicht van aantekeningen

 1. Het Europese Kampioenschap Individueel
 2. Ingaan van zomertijd
 3. Acht seconden te laat
 4. Driemaal dezelfde stelling
 5. De remiseovereenkomst
 6. Over het te laat komen
 7. Over de remisevoorvallen
 8. Over het verlaten van het toernooi

1. Het Europese Kampioenschap Individueel

Het kampioenschap omvat elf ronden Zwitsers. Het aantal deelnemers bedraagt 348, daarvan doen er vijftien spelers mee die een rating hebben van meer dan 2700: Fabiano Caruana, Shakhriyar Mamedyarov, Dmitry Jakovenko, Anish Giri, Alexander Riazantsev, Nikita Vitiugov, Etienne Bacrot, Baadur Jobava, Boris Grachev, Vladimir Malakhov, Viktor Laznicka, Sergei Movsesian, Arkadij Naiditsch, David Navara en Emil Sutovsky. Er doen 180 grootmeesters mee en 60 internationaal meesters.

De bedenktijd bedraagt 90 minuten voor 40 zetten gevolgd door 30 minuten voor de rest van de partij, met 30 seconden increment vanaf de eerste zet. Het is verboden remise aan te bieden voor de 40ste zet. Indien sprake is van een vooraf gesproken remisepartij stelt de arbiter de uitslag vast op 0:0. De zero-tolerence regel geldt bij het te laat komen (d.w.z. dat als de speler niet achter het bord zit op het moment waarop de partij begint, verliest hij zijn partij). De kledingcode van de Europese Schaakunie geldt op dit toernooi.

Het prijzenbedrag is € 100.000 waarvan € 14.000 voor de eerste, € 11.000 voor de tweede en € 9.000 voor de derde prijswinnaar. Op grond van de Bulgaarse wet moet daarover 10% belasting worden betaald. Indien een prijswinnaar afwezig is bij de sluitingsceremonie wordt het geldbedrag teruggebracht naar 20% met een minimum van € 100. Op grond van het ECU-reglement moeten GM’s, IM’s, FM’s, WGM’s, WIM’s en WFM’s de Europese Schaakunie een bedrag betalen van € 65 p.p., terwijl andere spelers elk € 130 moeten betalen. Indien het toegangsgeld niet is betaald voor het einde van de tweede ronde, wordt de deelnemer niet ingedeeld voor de volgende ronden.

Bovendien is er een bijdrage aan de organisatie verschuldigd van € 100 per speler, die het vervoer dekt van en naar het vliegveld in Sofia (140 km) per bus, busvervoer van en naar het trein of busstation in Plovdiv; gratis water, koffie en thee voor de spelers in de speelruimte tijdens de ronden. Er bestaat een mogelijkheid voor verblijf in het vijfsterren Novotel Plovdiv (ontbijt, plus lunch of diner) voor de prijs van € 56 voor een eenpersoons- en € 74 voor een tweepersoons kamer met een gezinstoeslag van € 12.

2. Ingaan van zomertijd

In de nacht van 24 op 25 maart 2012 treedt ook in Plovdiv de zomertijd in. Dat betekent dat de klok één uur wordt vooruitgezet; de nacht duurt één uur korter. De organisatoren hebben alle spelers daarvoor gewaarschuwd. Dat gebeurde mondeling voor het begin van de vijfde ronde, en schriftelijk in het toernooiblaadje in verschillende talen (o.a. Russisch, Engels en Frans) met vermelding van het bekende plaatje van de klok met een pijltje van drie uur naar vier uur.

13de Europese Kampioenschap Individueel

Plovdiv, Bulgarije

Hoofdarbiter: Zdravko Nedev

25 maart 2012

6de ronde

IM Shota Azaladze – GM Anton Korobov: 0-1

IM Luka Paichadze – GM Evgeny Postny: 0-1

FM Kanan Izzat – IM Gaioz Nigalidze: 1-0

GM Viktor Laznicka – Davit Lomsadze: 1-0

GM Ivan Salgado Lopez – IM Davit Benidze: 1-0

Maria Manelidou – Filip Kumic: 0-1

Giorgi Khelaia – Vladimir Sergeev Petrov: 0-1

Zeven spelers, van wie er zes uit Georgië komen, denken abusievelijk nog dat het wintertijd is en verschijnen te laat aan het bord. In Georgië kent men namelijk geen zomer- en wintertijd. De spelers ontvangen een reglementaire nul.

3. Acht seconden te laat

Wit: IM Alvar Alonso Rosell (2513, Spanje)

Zwart: Shakhriyar Mamedyarov (2752, Azerbeidzjan)

13de Europese Kampioenschap Individueel

Plovdiv, Bulgarije

28 maart 2012

8ste ronde

1-0

Volgens eigen zeggen kwam Mamedyarov acht seconden te laat aan het bord. Daarom kreeg hij een reglementaire nul.

4. Driemaal dezelfde stelling

Wit: Vladimir Akopian (2684, Armenië)

Zwart: Vladimir Malakhov (2705, Rusland)

13de Europese Kampioenschap Individueel

Plovdiv, Bulgarije

29 maart 2012

9de ronde

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. 0-0 Pxe4 5. d4 Pd6 6. Lxc6 dxc6 7. dxe5 Pf5 8. Dxd8+ Kxd8 9. Pc3 Ke8 10. h3 h5 11. Td1 Le7 12. Pe2 (eerste maal)

12. … Le6 13. Pf4 Lc8 14. Pe2 (tweede maal) Le6 15. Pf4 Lc8 16. Pe2 (derde maal) Remise.

Wit: Tal Baron (2497)

Zwart: Eltaj Safarli (2645)

13de Europese Kampioenschap Individueel

Plovdiv, Bulgarije

29 maart 2012

9de ronde

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. g3 d5 4. Pf3 Le7 5. Lg2 0-0 6. 0-0 dxc4 7. Dc2 a6 8. Dxc4 b5 9. Dc2 Lb7 10. Ld2 Le4

11. Dc1 Lb7 12. Dc2 Le4 (tweede maal) 13. Dc1 Lb7 14. Dc2 En nu claimt zwart remise, hij is van plan 14. Le4 te gaan spelen. Daardoor komt de stelling voor de derde maal op het bord. De spelers tekenen hun notatieformulieren met remise, ‘There is joy in repetition’ aldus Prince. Echter, de vreugde is van korte duur, de arbiter wijzigt de uitslag in 0:0.

Het verschil tussen de partij Akopian – Malakhov en Baron – Safarli is, dat de eerstgenoemde partij toestemming vroeg aan de arbiter of de partij kon worden geëindigd in remise. In de laatstgenoemde partij werd die toestemming niet gevraagd. De spelers tekenden eenvoudig hun notatieformulieren en vertrokken. Dat was voor de arbiter aanleiding hen beiden een reglementaire nul toe te kennen.

5. De remiseovereenkomst

Wit: IM Alvar Alonso Rosell (2513, Spanje)

Zwart: Shakhriyar Mamedyarov (2752, Azerbeidzjan)

13de Europese Kampioenschap Individueel

Plovdiv, Bulgarije

29 maart 2012

9de ronde

1. d4 g6 2. c4 Lg7 3. e4 d6 4. Pc3 Pf6 5. Pf3 0-0 6. h3 c5 7. d5 b5 8. cxb5 a6 9. a4 Pbd7 10. Tb1 axb5 11. axb5 Pb6 12. Le2 e6 13. dxe6 Lxe6 14. 0-0 d5 15. exd5 Pbxd5 16. Pxd5 Pxd5 17. Lg5 Db6 18. Dd2 Pc7 19. Lh6 Pxb5 De spelers komen remise overeen. Eindstelling:

Daarop verklaart de arbiter de partij voor beide spelers verloren. Zonder zijn toestemming is remise voor de 40ste zet ongeldig. De arbiter moet bepalen of de stelling daadwerkelijk remise is.

6. Over het te laat komen

Regels mogen niet verworden tot regelzucht of tot een te starre houding van ‘regel is regel’. In de interactie met schakers moet worden bekeken of de strikte toepassing van regels zijn doel voorbij schiet. In de contacten met schakers moet, daar waar regels echt geen keus bieden de situatie goed en begrijpelijk worden uitgelegd.

De hoofdscheidsrechter heeft in alle gevallen een juiste beslissing genomen. Nadat schakers er een rommeltje van hadden gemaakt om op tijd te komen, heeft de FIDE niet haar toernooireglementen gewijzigd, maar de FIDE-regels en is de zero-tolerance regel ingevoerd, vgl. artikel 6.6a van de FIDE-regels. Een regel die dwingendrechtelijk moet worden toegepast, en de arbiter geen vrijheid geeft soepelheid te betrachten. Met als gevolg dat wereldwijd honderdduizenden organisaties van amateurtoernooien afwijkingen hebben moeten maken in hun reglementen. De organisatoren van 13de Europese Kampioenschap Individueel hebben dat niet gedaan.

Het is overigens terecht dat een draconische regel geldt voor professionals. In het dagelijkse leven moeten mensen die werken ook op tijd komen voor belangrijke aangelegenheden. Een Europees kampioenschap is een belangrijke aangelegenheid. Het is dan ook ongepast indien professionele schakers zich gedragen als betrof het een eenvoudig locaal kampioenschap.

Hoewel het slordig is dat de Georgiërs zich hebben vergist in de zomertijd – hun vreemde talenkennis schoot wellicht tekort – valt daar verder niets aan te doen. Opvallend is dat twee andere Georgiërs wel op tijd waren. Zij hebben elkaar dus onderling niet ingelicht. Echter, het gedrag van Mamedyarov is gewoon niet-professioneel. Daargelaten dat anderen zeggen dat hij meer seconden te laat was, zijn acht seconden op afstand zijn van het bord ook nog te veel.

De regel luidt eenvoudig gezegd, dat een speler achter het bord moet zitten. En zo hoort het ook. In ieder geval bij professionals.

7. Over de remisevoorvallen

Ook hiervoor geldt dat de schakers er een rommeltje van hebben gemaakt. Regelgevend optreden was dan ook onvermijdelijk. Het is vervolgens onmogelijk inhoudelijke criteria te geven, omdat arbiters die niet kunnen toepassen. Het gevolg is dat er procedurele of vormvoorschriften gelden. Schakers kunnen het met die regels eens zijn of niet, feit is dat ze gelden en dwingendrechtelijk moeten worden toegepast. De afgelopen jaren is daar volop aandacht aan geschonken. Een grootmeester hoort die ontwikkelingen te volgen. Hij moet niet alleen de nieuwste schaakpartijen bijhouden, hij moet ook weten wat er verder te koop is op zijn vakgebied. Dat geldt voor elke professional.

8. Over het verlaten van het toernooi

Door eigen schuld ontvangt Mamedyarov dus twee reglementaire nullen. Dit wordt hem te veel, en twee ronden voor het einde verlaat hij het kampioenschap. Dit is een ernstige zaak. Het is niet-professioneel. Ongetwijfeld zal de Europese Schaakunie hem daarvoor straffen, althans ik kan mij niet voorstellen dat een unie dit gedrag accepteert. Het gedrag zal vast in strijd zijn met een Ethische Code. Hij zal wellicht gedurende een bepaalde periode niet mogen deelnemen aan een of meer toernooien onder auspiciën van de Europese Schaakunie. Ook kan ik me voorstellen dat organisatoren hem minder vaak uitnodigen voor deelname. Een professional moet niet negatief opvallen in de pers. Hij moet ervoor zorgen dat hij geliefd wordt. En zich altijd behoorlijk gedragen. Hij heeft zijn reputatie beschadigd.

1 Comment

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings maart 31, 2012

  Ik vind de zero tolerance regel niet zo gelukkig.

  Die regel heeft bijvoorbeeld het kampioenschap van China 2009 op een onbevredigende wijze beïnvloed. Ding Liren kreeg in de laatste ronde een punt zonder te spelen, zijn tegenstander Zhou Jianchao zat niet achter zijn bord.

  Wang Hao was de concurrent van Ding Liren. De straf voor Zhou was zo ook een straf voor Wang.

  Ik liever een straf in de vorm van een boete, zoals bij het Tata Steel toernooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.