SV Voerendaal: Kampioen in de Meesterklasse

Het is vandaag 31 maart 2012. Een dag die de geschiedenis in zal gaan voor SV Voerendaal. Het is Voerendaal namelijk gelukt om als eerste Limburgse vereniging de hoogste Nederlandse schaaktitel op te eisen. Het laatste decennium heeft HSG (Hilversum) de hegemonie in de Meesterklasse in handen gehad. Na het wegvallen van de sponsor van HSG is in de Meesterklasse een machtsvacuüm ontstaan. Eindelijk krijgen andere teams de kans om zich te mengen in de strijd om de hoogste eer.

De Start

Op papier horen SC Utrecht, SO Rotterdam, HMC Calder en SV Voerendaal tot de grootste kanshebbers. Het verzwakte Groningen en HSG, Accres Apeldoorn en LSG zijn teams die een belangrijke bijrol in het kampioenschap kunnen spelen. De rol die de promovendi BSG en De Stukkenjagers zullen innemen is nog onduidelijk.

De grote verrassing in de eerste vier ronden is het team uit Tilburg. De “jonge” spelers van het gepromoveerde De Stukkenjagers gaan hun geroutineerde tegenstanders onbevangen te lijf. Deze tactiek werpt zijn vruchten af. Zowel LSG, HSG, SO Rotterdam en Groningen bijten in het stof. Accres Apeldoorn speelt dan een belangrijke rol. Zij weten van Utrecht één en van het nonet SV Voerendaal maar liefst twee matchpunten af te snoepen.

In ronde vijf eindigt de Brabantse derby HMC Calder- De Stukkenjagers in een puntendeling. Utrecht neemt de gedeelde leiding over na een overwinning op LSG. Voerendaal houdt de aansluiting door BSG ruim te verslaan.

Het Keerpunt

De spannende fase van de competitie begint in ronde 6. SV Voerendaal weet de juiste tactiek tegen De Stukkenjagers te vinden en zet de Tilburgers met beide benen weer op aarde. Net zoals in de vorige ronde speelt HMC Calder een grote rol door Utrecht te verslaan. Dit is de eerste keer dat het Limburgse team de koppositie inneemt.

In ronde 7 zal de beslissende match van het seizoen plaatsvinden. De spelers van SC Utrecht staan slechts één matchpunt achter op Voerendaal. De Zuiderlingen behalen een solide overwinning. Plotseling begint het op degraderen staande BSG zich te roeren. Zij knokken voor lijfsbehoud en verslaan redelijk onverwacht het aangeslagen team van De Stukkenjagers.

De volledige knock-out volgt in de voorlaatste ronde. SV Voerendaal staat maar liefst drie matchpunten voor op De Stukkenjagers en SC Utrecht maar zal toch dat ene matchpunt moeten scoren. In een spannende match toont oud-kampioen HSG haar schaakkracht. Lange tijd lijkt 5-5 de meest waarschijnlijke uitslag. Vrouwe Fortuna is aan de zijde van Voerendaal en twee gelijke stellingen worden in winst omgezet. De titel is een feit! Er gebeurt echter meer. Als een feniks herrijst BSG uit haar as en verslaat zowaar het sterke Utrecht. De laatste strohalm van De Stukkenjagers blijkt snel te breken. Het Apeldoornse Accres laat de Brabanders ver achter zich.

Met nog één ronde te gaan heeft Voerendaal een voorsprong van vijf matchpunten weten op te bouwen.

De climax

Met dit resultaat heeft het Limburgse Voerendaal voor een mijlpaal in de schaakgeschiedenis gezorgd. Nog nooit is het een Limburgs team gelukt in de Meesterklasse te spelen. Spelen was niet genoeg voor de Voerendalers. Dankzij de steun van schaakminnende maecenassen, het juiste beleid en de juiste spelers is het Voerendaal gelukt om prestatief op hoog niveau mee te doen met als hoofdprijs: Kampioen van Nederland.

Het wedstrijdverloop

Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.