HDC Media schaakrubriek 31 maart 2012

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

David Klein tussen de grootmeesters

In de Bulgaarse stad Plovdiv wordt vandaag de laatste ronde gespeeld van het Europees kampioenschap. Van de zeven Nederlandse deelnemers leken er vooraf vijf tot de kanshebbers voor een hoge positie te behoren: Anish Giri, Ivan Sokolov, Jan Smeets, Erwin l’Ami en Sipke Ernst. Voor één Nederlander was het een soort schaakvakantie: Jorgen Henseler, speler van HSG 2. En dan was er David Klein, van wie vorige week op deze plaats een mooie overwinning stond. Van de achttienjarige inwoner van Heemstede mocht geen hoge klassering worden verwacht, het toernooi zou voor hem vooral een avontuur zijn. Het werd een mooi avontuur, hij begon met een overwinning op de Kroatische grootmeester Ivan Saric, kreeg daarna alleen nog maar grootmeesters tegen zich en stond na zeven ronden nog steeds een half punt boven de vijftig procent. Daarmee is al voor de slotronde zeker dat hij zijn derde meesternorm heeft gescoord en zich daarom voortaan internationaal meester mag noemen. Tevens is het zijn eerste grootmeesternorm. Van alle jonge spelers die de afgelopen jaren via de Kennemer Combinatie zijn doorgebroken lijkt David Klein op dit moment duidelijk de sterkste.

Een Nederlander die vandaag misschien nog steeds in de race is voor de hoogste posities is Ivan Sokolov. Dat is mooi, want zijn laatste echte successen dateren van maart 2011 (gedeelde eerste plaats in een open toernooi in Reykjavik) en een maand later (gedeelde tweede plaats in een open toernooi in Azerbeidzjan). Sokolov heeft een prachtige erelijst, maar die moet wel een beetje up-to-date gehouden worden. In de Nederlandse competitie maakt hij ook geen indruk meer. Nadat hij jarenlang procentueel topscorer was in de Meesterklasse speelt hij nu met SISSA (Groningen) in de derde klasse. In Plovdiv begon hij voortvarend met vier uit vijf, verloor toen van de Duitser Arkadij Naiditsch maar herpakte zich met de volgende fraaie overwinning.

Sokolov-Nevednichy

1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.Pf3 d6 5.Lf4 0-0 6.e3

Sokolov kan heel agressief spelen, zie het einde van deze partij, maar doet dat doorgaans niet direct vanuit de opening. In allerlei varianten van het Konings-Indisch gaat deze pion direct een veld verder.

6…b6 7.Le2 Lb7 8.Dc2 a6 9.0-0 c5 10.Tad1 Pbd7 11.d5 Pe8 12.e4 Pc7 13.a4

Sokolov is meer de man van het langzaam insnoeren. Zwart heeft zijn paard naar c7 gebracht, maar kan b5 nu voorlopig wel vergeten.

13…Te8 14.Lg3 Db8 15.h4

Deze agressieve zet mag gerust, nu zwart enkele stukken op de damevleugel heeft begraven. Als reactie moet zwart nu wel met b5 komen, anders heeft hij niets.

15…b5 16.axb5 axb5 17.cxb5 Da7 18.h5 Da5 19.Tfe1 Db4 20.hxg6 hxg6 21.Lf1 Pb6 22.e5

Wit laat zwart tot leven komen, dus Sokolov moet hier al ervan overtuigd zijn geweest dat zijn aanval winnend is.

22…Pcxd5 23.Pe4 dxe5 24.Pxe5 c4 25.Pg5 Tf8

Zwart ziet het gevaar niet komen, maar na 25…Lxe5 26.Lxe5 Dxb5 27.De4 heeft wit ook een winnende aanval.

26.Pexf7 Txf7 27.Dxg6 Tf6 28.Dh7+ Kf8 29.Le5

Nu heeft zwart geen verweer meer.

29…Lc8 30.Lxf6 exf6 31.Dg6

Zwart geeft het op.

Agressief, maar niet direct vanuit de opening. Toevallig staat iets dergelijks ook op de achterflap van het boek dat vorige week van Sokolov verscheen over het Nimzo-Indisch: 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4. Sokolov: “Hoewel het spel heel scherp kan worden, vraagt het Nimzo-Indisch om een grondig positioneel begrip.” Het is dat begrip dat hij de lezers probeert bij te brengen, veel meer dan alleen een opsomming van varianten. Die staan er natuurlijk volop in, maar Sokolov geeft duidelijke uitleg over strategieën en over de betekenis van diverse pionnenstructuren. Dat zijn inzichten waar je ook nog veel aan hebt als je tegenstander van de jou bekende varianten afwijkt en zo moet dus ieder openingsboek eruit zien. Ook vertelt Sokolov bij iedere variant wat oude theorie is en wat nieuwe inzichten zijn.

Het boek gaat alleen over voortzettingen na 4.e3, volgend jaar verschijnt een tweede en laatste deel over 4.a3. Dit eerste deel telt ruim vierhonderd pagina’s. Sokolov bestudeert deze opening al ruim 25 jaar grondig en dit boek mag dan ook worden beschouwd als een meesterwerk over deze opening. Nou zijn er vele schakers die nooit met het Nimzo-Indisch in aanraking komen, maar gelukkig brengt uitgeverij New in Chess meer openingsboeken uit. Het Engelstalige boek kost 27,95 euro, meer informatie op www.newinchess.com.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.