Schaakrubrieken 24 maart 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


INTRO

‘Je stinkt weer naar de dood’

Op de vlucht voor randstedelijke herrie en waanzin en neergestreken daar waar das, kiekendief, boomklever en stinkende kortschildkever (ook de natuur kent haar eigen ongemakken, om een beetje on topic te blijven) de waan van de dag bepalen sla ik zojuist de zaterdageditie van de NRC open (ja lieve lezeressen, laat het een waarschuwing zijn; neem op reis geen kranten, laptops, i-pads en andere new-media apparaten mee want een vakantie wil het dan niet meer worden!) en constateer tot mijn schrik en ook wel een klein beetje vreugde dat ik geciteerd ben door mijn favoriete schaakcolumnist, Hans Ree. Daar de bewuste quote de lading van het artikel (Fide pakt kledinggrens aan bij vrouwen) slechts deels dekt, via deze weg een korte reactie van mijn kant (deel 2 na het KNSB weekend van 31-3).

Hoe zat het ook al weer?

Lees verder…

het PAROOL

In deze rubriek ook de columns van Max Pam van 17 en 24 maart.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘ Stank en vrijzinnigheid ’begint met:

‘The Streatham & Brixton Chess Blog is de website van een Londense schaakclub waar vaak buiten de paden van de gebruikelijke schaakverslaggeving wordt getreden, bijvoorbeeld in een lange serie artikelen over schaken in de beeldende kunst. En dan niet zoals het meestal gaat, met oude koek, maar met originele vondsten en inzichten.

Deze week had dat blog een artikel over de Chinese tegenhanger van Twitter, waar veel onderwerpen onbespreekbaar zijn. Op de lijst van termen die er niet doorkomen op Weibo, de Chinese Twitter, staat bijvoorbeeld seks, communistische bandiet, fuck me, homoseksualiteit, Tianmen plein en politieke gevangene.’

(…) ‘Bij het individuele Europese kampioenschap in de Bulgaarse stad Plovdiv, dat deze week is begonnen, is ook van alles verboden. Een minuut te laat aan het bord komen betekent partijverlies. De code voor kleding en persoonlijke hygiëne die een paar weken geleden geïntroduceerd werd bij de vrouwen, geldt hier in aangepaste vorm voor de mannen. Een woordvoerster van de Europese Schaakbond zei een paar weken geleden dat de vrouwen altijd al netjes waren, maar dat het er bij de vieze mannen om zou gaan spannen.

Ik ben geneigd te denken dat al die regels en verboden er alleen maar zijn om perverse officials de gelegenheid te geven om straffen uit te delen en zichzelf daardoor belangrijk te maken, maar misschien vergis ik me. Een voorstander van de kledingvoorschriften schreef dat hij, als hij van een schaakavondje thuis kwam, altijd van zijn vrouw te horen kreeg:’Je stinkt weer naar de dood’’. Kennelijk stinken veel schakende mannen, en de schone mannen nemen dat mee naar huis.’

Hij behandelt de partij Alexander Beljavski – Ogulcan Kanmazalp, EK Plovdiv 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Evandro Barbosa – Zaven Andriasian, Capelle Open 2012.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘ 1….Lxb2+ 2.Kxb2 Tb8+ 3.Ka2 Pb4+ 4.Dxb4 (ander gaat wit mat) en zwart won snel. ’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ´David Klein legt Kroaat Saric over de knie´ begint met:

´Voorbij is de tijd waarin het toernooi om het Europees kampioenschap als een onbelangrijke wedstrijd voor de subtop werd gezien. Voor de dertiende editie van het EK hebben zich in de Bulgaarse stad Plovdiv 176 grootmeesters gemeld. Meer dan de helft van hen heeft een rating boven de 2600 Elo-punten..

Toch wachten we nog steeds op het moment dat ook de allersterksten zich aan de strijd om de Europese titel wagen. Spelers als Carlsen, Kramnik en Aronian laten opnieuw het toernooi aan zich voorbijgaan en houden hun kruit droog voor de invitatietoernooien in de tweede helft van het jaar. De Italiaan Caruana, de nummer zes van de wereldranglijst, is de hoogste ratinghouder in Plovdiv.´

Lees meer …

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Het EK-individueel ’ begint met :

In de Bulgaarse stad Plovdiv wordt van 19 maart tot en met 1 april het Europese Kampioenschap gehouden. Dit toernooi wordt met het jaar sterker. Van de 350 deelnemers dragen 180 de titel Grootmeester (GM) en 60 de titel Internationaal Meester (IM). Er worden elf ronden gespeeld volgens het Zwitserse systeem. Dat systeem wordt altijd gehanteerd bij grote Open toernooien en biedt een eerlijke competitie omdat vanaf de tweede ronde degenen die bovenaan staan tegen elkaar moeten spelen. De hoogst genoteerde is de Italiaan Fabiano Caruana (Elo 2770, nummer zeven op de wereldranglijst), op de papieren tweede plaats staat Shakhhriyar Mamedyarov uit Azerbeidzjan en nummer drie is de Rus Dimitry Jakovenko. Onze Anish Giri staat vierde met Elo-rating 2720, plaats 27 op de actuele mondiale lijst. De overige Nederlanders die meedoen: Ivan Sokolov, Erwin l’Ami, Jan Smeets, Sipke Ernst, David Klein en ook nog Jorgen Henseler die met Elo 2070 op plaats 333 start. Het totale prijzenfonds bedraagt 100.000 Euro maar er staat meer op het spel: de eerste 23 spelers krijgen een ticket voor het volgende WK.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van D.Hjelle, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Hou Yifan – Liem Le Quang klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’Haarlemse schakers zijn samen sterk’ begint met:

‘In de meesterklasse maken nieuwe teams de dienst uit. Viervoudig en regerend landskampioen HSG is in ernstig degradatiegevaar, Voerendaal wordt waarschijnlijk de eerste Limburgse landskampioen in de geschiedenis. Intussen zijn vanuit lagere klassen enkele ambitieuze teams in opmars. Aan En Passant heb ik al enkele malen aandacht besteed, de Bunschoters hopen vanuit de eerste klasse naar de Meesterklasse te promoveren. In de andere eerste klasse staat Kennemer Combinatie (KC) er nog gunstiger voor, het kampioenschap kan de ploeg al bijna niet meer ontgaan. KC ontstond in 2006 als combinatie van Bloemendaal, Het Spaarne (Haarlem), ChessCool (jeugdclub, ook uit Haarlem) en een paar jaar later Heemstede. De clubs behouden hun zelfstandigheid, maar wie lid is van één club, mag ook zonder extra kosten in de interne competities van de andere clubs spelen. Zo kun je desgewenst op iedere dag van de week ergens in Haarlem of omstreken schaken. Extern trekken de clubs samen op met maar liefst veertien teams. Ben je de uitblinker bij een doorsnee club, dan speel je extern beneden je niveau, omdat je ploeggenoten het gemiddelde omlaag halen. Door met de vier clubs de teams te mengen, is de kans veel groter dat iedereen op zijn eigen niveau terechtkomt. Vooral talentvolle tieners van ChessCool krijgen kans sneller dan normaal naar een hoog niveau door te breken.’

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Van de in 2009 op 52- jarige leeftijd overleden probleemcomponist Ruud Beugelsdijk uit Voorhout wordt een aantal schaakproblemen ter herinnering geplaatst.

788 – R. Beugelsdijk & H. Prins

Tweezet 788 telt twee verleidingen. Probeert wit 1. Tf4?, dan dreigt hij 2. d5 mat, pion d4 is namelijk ontpend. Zwart weerlegt met 1. …Lg6! Door een stuk in de lijn h6-e6 te plaatsen is het paard ontpend en kan wit geen d5 mat meer uitvoeren. Normaal zal op 1. …Lg6 2. Pg5 komen, maar de sleutel heeft ervoor gezorgd dat veld d6 niet meer is gedekt als wit 2. Pg5 speelt. Ook 1. Lf4? is verleidelijk als sleutel. Weer dreigt er 2. d5 mat. Nu weerlegt zwart met 1. …Tg6! Normaal zal 2. Lxf5 mat moeten volgen, maar de loper is niet meer gedekt door Tf2. Heeft u de bekende Grimshaws gezien? Een Grimshaw is een loper-toren interferentie, of wel loper en toren staan elkaar wederzijds in de weg op een snijpunt. Er is een zwarte Grimshaw op g6, want als de loper in de torenlijn gaat staan op g6, maakt wit daar gebruik van door Pg5 te spelen. Als de toren naar g6 speelt, dan interfereert hij de loper, en wit zet met Lf5 mat. Naast de zwarte Grimshaw op g6 is er ook een witte op f4. Deze Grimshaw speelt een hoofdrol in de verleidingen. Tf4 interfeert de loper en zwart weerlegt met Lg6! Lf4 interfereert de toren en zwart weerlegt met Tg6! De mooie sleutelzet 1. Tg6! heet een Novotny. Er dreigt 2. Lxf5 en 2. Pg5 mat. Als de toren met de toren wordt genomen is 2. Lxf5 mat en als de toren met de loper wordt genomen is 2. Pg5 mat. Mooi is de variant 1. ….f4, wat beide dreigingen tegenhoudt door de bekende interferenties. Op 1. …f4 is pion d4 ontpend en is het paard op f6 gepend, gevolg 2. d5 mat.

Nieuw probleem.

Probleem 853 is een Novotny-Grimshaw-spektakel en is op te lossen.

853 – M. Vukcevich, tweezet

Max Pam, 17 maart 2012

Zijn rubriek ´Is Caruana de nieuwe Bobby Fischer’ begint met:

‘Op de wereldranglijst van maart ziet de top tien er zo uit: 1. Carlsen 2835, 2. Aronian 2820, 3. Kramnik 2801, 4. Anand 2799, 5. Radjabov 2784, 6. Nakamura 2771, 7. Caruana, 8. Karjakin 2766, 9. Morozevitsj 2765 en 10. Ivantsjoek 2764.

Aronian is ingelopen op Carlsen, dankzij zijn zege in Wijk aan Zee. Maar het meest opvallende is toch de zevende plaats van Caruana, die de top tien is binnengestormd. Op de ranglijst die dagelijks op Chessvibes wordt bijgehouden, is Caruana al weer een plaats gestegen. Hij won deze week namelijk het toernooi van Reykjavik en volgens de dagkoersen staat hij nu zesde met 2772.

Wie is deze Fabiano Caruana? Een wonderkind, over wie ik mij vier jaar geleden al in deze rubriek afvroeg : is Caruana de nieuwe Bobby Fischer? Fabiano inmiddels negentien jaar werd in Miami geboren. Hij heeft een Italiaans-Amerikaanse vader en een Italiaanse moeder. Toen Fabiano vier was, verhuisden zijn ouders naar New York. Zij betrokken een appartement in Park Slope (Brooklyn), dus uitgerekend in de buurt waar ook Bobby Fischer is opgegroeid. Volgens Wikipedia werd zijn schaaktalent ontdekt op de Congregation Beth Elohim, beter bekend als de Garfield Temple. Een ontmoetingsplaats voor wat wij liberale joden zouden noemen. De kleine Fabiano leerde het spel toen hij vijf was en viel meteen op door zijn volwassen inzicht.’

Hij behandelt de partijen Irina Krush – Caruana, Caruna – L’Ami en Cheparinov – Caruana.

Max Pam, 24 maart 2012

Zijn rubriek ‘Messen voor WK-match zijn geslepen’ begint met:

‘Met een prijzengeld van 2.250.000 dollar zal 10 mei een match om de wereldtitel schaken beginnen tussen regerend wereldkampioen Viswanathan Anand en uitdager Boris Gelfand. Plaats van handeling is de beroemde Tretjakovgalerij in Moskou, een van de grootste musea van Rusland. Van Russische iconen en impressionisten tot sociaal realisten en modernisten – zo’n beetje alles kun je daar nu zien.

Een Indiër en een Israëliër die vroeger een Wit-Rus was, spelen in de Russische hoofdstad om het kampioenschap – wie had dat kunnen denken? Het is misschien wel goed dat Botwinnik dit niet hoeft mee te maken, maar aan de andere kant zegt het ook iets over het nationale karakter van het spel. En over de openheid van het huidige Rusland.

Anand is huizenhoog favoriet, hoewel hij niet meer nummer een staat op de wereldranglijst. Hij is vierde, maar daarme staat hij nog altijd bijna twintig plaatsen boven Gelfand. Toch is laatgenoemde een speler die boven zichzelf uit kan stijgen en die voor een verrassing kan zorgen. ‘

Hij behandelt de partijen Anand – Eljanov (Bundesliga), Yifan – Hou Caruana (Reykjavik) en Sokolov – Ivanov (EK 2012)

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5745 voor beginners en B5745 voor gevorderden.

A5745 Zwart aan zet , komt in het voordeel met?

B5745 Wit aan zet , wat is precies winnend?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.