Zaterdag 14 april CinéMax in MEC

Programma CinéMax

zaterdag 14 april

van 12.00 – 16.00 uur

Alweer de derde filmmiddag waarin we een selectie uit ons audiovisueel archief tonen. Deze keer aandacht voor documentaires van Nederlandse bodem. In de lage landen is veel schaakgeschiedenis geschreven. Een dergelijke geschiedenis voltrekt zich niet in het luchtledige. Er bestaat dan ook een behoorlijke schaakcultuur en schaaktraditie in ons land. Het mag geen wonder heten dat verschillende documentairemakers geprobeerd hebben om deze wereld in beeld te brengen.

De drie documentaires (in zaal 1) vormen een caleidoscoop van de Hollandse schaakcultuur door de jaren heen. Verder is er ook ruimte voor de zogenaamde hoge cultuur. Daarnaast (in zaal 2) twee klassiekers uit de wereldcinema zullen worden vertoond. We zien hoe het schaakspel door cineasten is verwerkt in filmkunst.

Zaal 1 “Hollandse schaakcultuur”

12.00-12.30 25 jaar MEC (2011)

Een door onze vrijwilliger Alex Koelewijn gemaakte compilatie van beeld- en geluidsmateriaal over de geschiedenis van 25 jaar Max Euwe Centrum.

12.30–13.15 De liefde voor hout (1979)

Sfeervol tijdsdocument van de Nederlandse schaakwereld eind jaren 70. Max Pam spreekt met Max Euwe, Hein Donner, Hans Ree en voornamelijk Jan Timman over schaken en aanverwante zaken.

13.30–14.45 Strategie en intrige (Jop Pannekoek, 1997)

Uitgebreide reportage over het WK-schaken nieuwe stijl dat plaats vond te Groningen in 1997. Een stukje schaakgeschiedenis en Jan Timman interviewt verschillende topschakers.

15.00–16.00 Schaken is fun (Mart Bloem, 2011)

Goed verzorgde documentaire dat een feest der herkenning is. De maker geeft een persoonlijke inkijk in de wereld van schakers. In het bijzonder in die van het clubleven van de schaakverenigingen D4 en Rode lopers uit Oosterhout.

Zaal 2 “Schaken in de cinema“

12.00–13.15 8 × 8: A Chess Sonata in 8 Movements (Kurt Richter, 1957)

Bijzondere experimentele film die een samenwerking is van verschillende wereldberoemde kunstenaars. Onder andere Jean Cocteau, Max Ernst, Marcel Duchamp en Alexander Calder deden een bijdrage. In elk van de acht delen wordt aan het werk gegaan met het gegeven schaken.

13.30–15.15 Het zevende zegel (Ingmar Bergman, 1957)

Mooie zwart-wit film waarin een kruisvaarder terugkeert in een door de pest verwoeste vaderland. Gedurende een laatste schaakpartij met de dood wil hij voor eenmaal in zijn leven iets zinvols doen. Hij ontmoet een reizend gezelschap met wie hij op weg gaat naar zijn slot.

Toegang gratis, reserveren niet nodig.

Max Euwe Centrum, Max Euweplein 30a, 1017 MB Amsterdam, www.maxeuwe.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.