Afgerekend op medaillekansen

Ambities moeten tegenwoordig. Dat is de maatschappelijke norm.

Zonder ambities geen vitaliteit, zonder vitaliteit geen goed werkende markten, zonder goed werkende markten geen welvaart. Waar afgerekend wordt, vallen spaanders. Wie hoge ambities wil realiseren moet niet kinderachtig zijn en beslissingen durven nemen. Dat is onze VOC-mentaliteit. Dan sneuvelen er maar een paar inlanders. With God on Our Side. Fred Rutten en Co Adriaanse kunnen er over meepraten. Rationeel gezien was het inefficiënt om degenen die het beste wisten wat er niet goed ging in hun teams, de laan uit te sturen. Het heeft ook niet geholpen, want de prestaties van PSV en Twente zijn er niet beter door geworden. Maar de heren zijn afgerekend; daar ging het om.

De Nederlandse sportambitie is structureel bij de top tien van de wereld te behoren. Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven heeft Kees Jansma gezegd. De regie ligt in handen van NOC*NSF. Met zo’n 100 miljoen aan inkomsten hebben die wel iets te verspijkeren. Zoveel geld dient vanzelfsprekend efficiënt te worden besteed. Geen softe, onrendabele ondersteuning van sporten zonder medaille-potentie. Er wordt tot 2016 (en wellicht ook daarna nog) geïnvesteerd om de toptien ambitie te halen. De kapitaalmarkt doet ook in de sportsector zijn werk.Lees verder…

6 Comments

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer april 15, 2012

  Ik betwijfel of succes van topspelers anno 2012 nog leidt tot ledengroei. De afgelopen jaren zijn er aardig wat successen geweest… Daarnaast: we hebben in NL het "Wimbledon" van de schaakwereld (Tata) en het effect dat ik zie is kleine berichten in de media en 50+ deelnemers en bezoekers. Geen ledengroei.

  In de sportwereld is een duidelijke tendens zichtbaar dat een groeiend aandeel media-aandacht en sponsorgeld naar een beperkt aantal sporten vloeit, met voetbal als dominante ontvanger. Ook voorheen populaire sporten als volleybal hebben hier enorm veel last van.

  Ik denk dat we ons als schaakwereld moeten richten op het blijvend aanleren van het schaakspel, vooral op school. We moeten de kracht van het spel zelf gebruiken.

  De KNSB had al lang geleden moeten afdwingen dat 10% van de sponsorgelden naar jeugdschaak gaat in plaats van lidmaatschapsgeld van jeugdleden naar topschakers.

  Overigens denk ik dat het al te laat is. De erfenis van Euwe en zijn tijdgenoten onder wie Bouwmeester is vrijwel opgesoepeerd en over enkele decennia is het schaakleven in NL klaar.

  Jan Willem Duijzer

 2. Avatar
  Johan Hut april 16, 2012

  Als je tijdens Tata slechts kleine berichten ziet in de media, lees je de verkeerde kranten. Maar goed, dat heeft niet zo veel met deze discussie te maken.

 3. Avatar
  Jan Willem Duijzer april 17, 2012

  In de jaren 70 en 80 was schaken in de Nederlandse kranten "hot" en soms paginavullend. Die tijd is voorbij en komt niet meer terug, wat niet wegneemt dat we als Nederlandse schaakwereld dankbaar moeten zijn voor wat schaakjournalisten als Johan Hut met zeer beperkte middelen nog voor elkaar krijgen. Ik neem daar mijn pet voor af.

 4. Avatar
  MartinG april 17, 2012

  Vreemde post, Jan-Willem. Erg negatief ingesteld, maar tegelijk geef je een oplossing. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat zie je bij enkele individuele clubs al jarenlang goed werken, zou ik zeggen. Over de gehele linie gaat het minder, maar dat komt omdat een flink aantal clubs alleen op de winkel passen. Dat werkt in het bedrijfsleven ook niet. Ik zou zeggen, kijk naar Yahoo. Ooit een pionier op het internet, nu nog steeds een miljardenonderneming. Echter, het is behoorlijk geaccepteerd dat Yahoo op dit moment parasiteert op bestaande producten en in de gevarenzone zit.

  Nu is het wel zo dat de tijden veranderd zijn. Door het internet en andere ontwikkelingen zijn de gewoonten m.b.t. tot sport in het algemeen veranderd, en zeker voor een ‘secundaire’ sport als schaken. Desondanks denk ik dat als je goed inzet op (onder andere, natuurlijk) schaken op scholen dat dat op de lange termijn toch wel goed komt. Goed, consistent beleid loont eigenlijk altijd wel.

 5. Avatar
  Johan Hut april 17, 2012

  Bedankt voor het compliment, Jan Willem, maar ik doelde niet op mezelf. Tijdens Tata staan er in het Noord-Hollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander vrijwel dagelijks grote artikelen over het toernooi (niet van mij), nog los van de (veel kleinere) rondeverslagen. Uiteraard bereiken die kranten slechts een klein deel van Nederland, ongeveer 260.000 abonnees. Ook in de landelijke kranten zie ik wel grote verhalen, maar dan één of twee keer per toernooi.

  Jammer dat je dit bij andere belangrijke toernooien, zoals het NK, Hoogeveen, Vlissingen, nauwelijks ziet. Wat publiciteit betreft moeten we het echt van januari hebben.

 6. Avatar
  Jan Willem Duijzer april 18, 2012

  OK nou ik hoop echt dat ik te pessimistisch ben…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.