NOC*NSF zet KNSB 'schaak'

TILBURG – De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) doet een beroep op haar leden om te voorkomen subsidiair ‘schaakmat’ te worden gezet. Door aanpassingen in de sportagenda van het Nederlands Olympisch Comité en Sportfederatie (NOC*NSF) valt er mogelijk 150.000 euro aan subsidie weg. Om dit te voorkomen vraagt de KNSB om advies aan zijn leden.

"NOC*NSF gaat zich concentreren op de Olympische Spelen en stelt geen geld beschikbaar voor niet-Olympische sporten. De beslissing valt aan het einde van dit jaar maar we moeten er rekening mee houden dat er meer dan 150.000 euro aan subsidie wegvalt", aldus Ad Bruijns, voorzitter van de Noord-Brabantse Schaak Bond. Om het verlies op te vangen, is aan de leden van de bond gevraagd wat zij geschikte oplossingen vinden. Verhoging van de contributie? Afschaffen van talentencoach en topsportcoach? Of het schaakmagazine alleen nog digitaal uitbrengen? Directeur van de KNSB, Mark van der Werf zegt dat de beleidsdoelstellingen opnieuw bekeken moeten worden om te bepalen waarop bezuinigd wordt. Lees meer…..

21 Reacties

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings 26 april 2012

  Het schaakmagazine alleen nog digitaal uitbrengen vind ik een zeer logische stap. Het levert een fikse besparing op en het is de minst pijnlijke besparing die er is. Papier is door het internet voorbijgestreefd.

  Denk vanaf het nulpunt. Stel er komt een nieuwe sport, ik verzin ijsvoetbal.

  Dan richt je een ijsvoetbalbond op, en die bond maakt dan een bondsorgaan.

  Ik denk niet dat er dan veel animo is om veel geld te reserveren voor een papieren orgaan. Men kiest voor digitaal.

 2. Avatar
  Utrecht Centrum 26 april 2012

  Contributie met minder dan 10 euro omhoog is het gat ook gedicht.

  Aan de topsport en ontwikkeling van talenten zagen lijkt me niet handig.

  Dat magazine kan inderdaad ook weg, dient geen enkel doel meer.

 3. Avatar
  Kees Schrijvers 26 april 2012

  Schaakmagazine kan wat mij betreft geheel op Schaaksite "gezet/geschreven" kunnen worden. Ik pas de website hiervoor wel aan (link Schaakmagazine op plek van Canon). Aparte pagina’s enz.

 4. Avatar
  Utrecht Centrum 26 april 2012

  Ik heb de april editie alweer bij het oud papier gedaan.

  Bij deze het verzoek aan de knsb om mijn schaakpraatje alvast in te trekken, zal toch een beetje schelen, toch?!

 5. Avatar
  AbScheel 27 april 2012

  Ik lees schaakmagazine met veel plezier, maar om kosten te besparen mag het van mij ook digitaal. Misschien kan de KNSB dit in overweging nemen. Het lijkt me het beste dit op de Schaaksite te zetten met een speciale knop.

 6. Avatar
  SteinUmStein 27 april 2012

  Of het magazine gedrukt of digitaal verspreid wordt maakt mij niet zoveel uit. Maar als er voor digitaal gekozen wordt, lijkt het me wel logisch dat dit via www.schaakbond.nl zal gaan. Dit leuke initiatief hier ten spijt: dat is toch nog altijd het officiële orgaan?

 7. Avatar
  Kees Schrijvers 27 april 2012

  Schaaksite ontwikkelt door. Borden, YouTube, analyses, mogelijkheden qua tekstverwerken, foto’s, tabellen enz. van Schaaksite kunnen dan benut worden voor Schaakmagazine. Op de website van de KNSB kan een link geplaatst worden naar de Schaaksite.

 8. Avatar
  Paul-Peter Theulings 27 april 2012

  Als je het bondsblad schrapt van de begroting 2012

  schrap je 36000 aan drukkosten en 29000 aan verzendkosten.

  Je schrapt ook 7000 aan advertentiebaten waarvan je misschien nog een deel als extra advertentieinkomsten aan de website kan krijgen, die nu 3000 zijn.

  De kosten voor freelancers zijn voor de website nu 0, voor het bondsblad 12000. Te verwachten is dat kosten bij digitalisering overgeheveld worden.

  Bij digitalisering bespaar je in ieder geval 58000, (druk+verzend-advertenties).

 9. Avatar
  Kees Schrijvers 27 april 2012

  Bij het Duitse postorderbedrijf Neckermann verdwijnen 1400 banen. Het bedrijf schaft de papieren catalogus af, waardoor er veel minder mensen nodig zijn. Bij het bedrijf werken nu nog 2500 mensen.

  De toekomst van posterorderbedrijven is volgens Neckermann op het internet. De directie vindt dat er nu nog te veel geld wordt besteed aan de papieren catalogus, en dat daardoor investeringen voor de website achterblijven.

  Op dit moment wordt bij Neckermann al 80 procent van de bestellingen via de website gedaan. In het eerste kwartaal zijn er maar half zoveel bestellingen via de papieren catalogus gedaan als vorig jaar.

  Eigen kledingmerk

  Neckermann is eigendom van investeringsmaatschappij Sun Capital. Het bedrijf kondigde eerder aan dat het zijn eigen kledingmerk afschaft en het aanbod uitbreidt aan technische producten, meubels en huishoudelijke artikelen.

 10. Avatar
  Utrecht Centrum 27 april 2012

  66000 euro dan zijn we al bijna op de helft.

  SM hier linken lijkt me niet goed, het blijft een officieel bondsblad, dus niet commercieel gaan.

  Ik kan me wel voorstellen dat je de wat oudere leden hiermee dupeert; laat leden anders zelf de keus maken. Ik kan me goed voorstellen dat als je in 2 voor 12 zit af te tellen zo’n blaadje nog een welkome aanvulling is op de alledaagse gang van zaken.

 11. Avatar
  Kees Schrijvers 27 april 2012

  Wat voor een bondsstukken staan er dan in het bondsblad? Als ze er al in staan dan is het volgens mij niet meer dan een halve bladzijde, die dan vaak al via de website van de KNSB zijn gepubliceerd.

  Schaaksite is niet commercieel (geen enkele reclame) en kost alleen maar geld. Levert mij niets op.

 12. Avatar
  Dimitri 27 april 2012

  Schaakmagazine digitaal uitbrengen lijkt me zinloos, wie gaat zo’n digitaal blad (met oud nieuws) lezen? Het is dan logischer om het helemaal af te schaffen en iets meer geld aan schaakbond.nl te besteden.

 13. Avatar
  Utrecht Centrum 28 april 2012

  Is er helemaal mee kappen geen idee?

  Of is de knsb statutair verplicht iets periodieks uit te brengen?

 14. Avatar
  Paul-Peter Theulings 28 april 2012

  Het magazine afschaffen is zeker een idee. Je kan bekijken welke onderdelen op de KNSB site geplaatst kunnen worden.

  – Een interview met de vrijwilliger die al jaren actief is voor een club.

  – Een interview met een jeugdtalent met wat partijen.

  – Een interview met een club die op een bijzondere manier in het nieuws is.

  Dat zijn zaken die de bond kan overhevelen naar de website. Ze zijn stimulerend voor het clubleven en voor groei bij jeugdledenaantal.

  Andere zaken als analyses van partijen of een speltechnische rubriek "Weet wat u doet", daar zijn andere platforms voor, zoals de site alhier. De KNSB hoeft dan in deze behoefte niet meer te voorzien.

 15. Avatar
  Lucas 28 april 2012

  De discussie lijkt zich te richten op een detail: het bondsblad. Het is eigenlijk een politieke keuze, maar ik ben van mening dat de schaaksport überhaupt geen subsidie van de rijksoverheid zou moeten ontvangen. Wij schakers moeten toch wel onze eigen broek op kunnen houden? Als daarvoor de contributie verhoogd moet worden, dan moet dat maar.

 16. Avatar
  Utrecht Centrum 28 april 2012

  Ik ben het helemaal met Lucas eens maar zolang er nog ‘bezuinigingsmogelijkheden’ zijn rustig doen.

  Denksporten zijn geen sporten, weg met die subsidie!

  Contributie een tientje omhoog, zie mijn eerdere opmerking, en alles sal reg komme.

 17. Avatar
  Paul-Peter Theulings 28 april 2012

  Ook denksporten vind ik sporten.

  Als alleen de fysieke sporten tot de sporten gerekend worden kijk je niet verder dan de lichamelijke conditie. Als je wel verder kijkt, beoordeel je ook de hersenen als lichaamsdeel dat je in conditie houdt. Het houdt je geestelijk scherp en dat zou wel eens een middel kunnen zijn om Alzheimer te voorkomen.

  Onderzoek wijst voorzichtig in die richting.

  Kan een argument zijn om schaken op de Olympische kalender te zetten, het klinkt wel mooi om ook een heel belangrijk lichaamsdeel te betrekken bij Olympische krachtmetingen. Dan moet ook NOC/NSF weer over de brug komen.

 18. Avatar
  Utrecht Centrum 28 april 2012

  In Barcelona heeft Gary een simultaan gegeven maar het is daarna nooit wat geworden, en dat lijkt me niet zo heel gek; we horen gewoon niet thuis tussen hen die lichaam en ingewanden belangrijker vinden.

  En laten we wel wezen; een fit lichaam zorgt voor een fitte geest!

 19. Avatar
  Johan Hut 01 mei 2012

  Ik weet dat ik ouderwets ben, maar ik vind het een vreemd idee als we helemaal geen landelijk schaakblad meer hebben. De discussie zou er ook over kunnen gaan hoe je het tijdschrift aantrekkelijker maakt. Al is dat geen discussie over geld, dus die hoort niet op deze plaats thuis.

 20. Avatar
  Lucas 07 mei 2012

  Nog even over het bondsblad: Af en toe kom ik bij het opruimen van oude spullen wel eens een bondsblad uit de jaren ’70 of ’80 tegen. Gewoon zwart-wit met veel partijen en andere relevante informatie. Het is elke keer weer een kleine schok: wat was het bondsblad toen goed en wat is het nu slecht! Het huidige magazine oogt natuurlijk beter – al die kleuren en foto’s en prietpraat voor de jeugd. Maar de geboden informatie is verwaarloosbaar. Deze leemte werd vervolgens jarenlang opgevuld door Schaaknieuws, waar je tegen een gering tarief wekelijks, later twee-wekelijks, wel de relevante informatie kreeg. Helaas ter ziele gegaan. Het huidige bondsblad blader ik tijdens een toiletbezoek even snel door en gaat dan direct daarna bij het oud papier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.