HDC Media schaakrubriek 21 april 2012

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Komt Sjirov echt naar Bunschoten?

Met het team waarmee En Passant kampioen is geworden in de eerste klasse kunnen de Bunschoters ook volgend seizoen in de Meesterklasse bovenin meedraaien. Het team wordt versterkt met Henk Vedder (na ruim twintig jaar HSG komt hij terug op het oude nest) en als de Russische grootmeester Ikonnikov (die dit seizoen twee keer meespeelde) vaker meedoet, is En Passant de belangrijkste kampioenskandidaat. Kandidaat is echter niet genoeg voor Dick de Graaf, speler, co-sponsor en belangrijke beleidsbepaler. Hij wil per se in het eerste jaar op het hoogste niveau al kampioen van Nederland worden. Vorige week maakte hij bekend dat hij in gesprek is met wereldtoppers. Het lijkt bluf, want een mondiale toptienspeler (waar De Graaf het over heeft) lijkt een te grote aanslag op het budget van En Passant. Hooguit zal zo iemand één of twee keer meespelen, voor de kampioenswedstrijd of als publiciteitsstunt. Al mag je je intussen afvragen hoe veel stunts En Passant nog nodig heeft om de publiciteit te halen.

De eerste buitenlanders in de Nederlandse competitie speelden voor Rotterdam, de Belgen Boey en Rooze in 1975. Niemand keek daarvan op, maar er werden wat wenkbrauwen opgetrokken toen aan het eind van het seizoen ook de Britse grootmeester Raymond Keene zijn opwachting maakte. Het seizoen erop speelde niemand minder dan Viktor Kortchnoi op het eerste bord, maar dat was normaal, hij had zich na zijn vlucht uit de Sovjet-Unie tijdelijk in Nederland gevestigd. In 1979 volgde Keenes vriend en landgenoot Michael Stean en zelfs de Zweedse wereldtopper Ulf Andersson.

In 1985 kwam de roemruchte Koningsclub Bergen in de hoogste klasse, maar vooral met Nederlandse (sub)toppers. Naast de Pool Adam Kuligowski speelden er nauwelijks buitenlanders mee.

De eerste grote stunt op dit gebied leverde HSG in 1989 door de zussen Judit, Zsuzsa en Zsofia Polgar naar Nederland te halen. De Hilversummers moesten echter Rotterdam voor zich blijven dulden en later De Variant (Breda). De Brabanders spanden wat betreft buitenlandse toppers de kroon met onder anderen Goerevitsj, Vaganjan, Lautier, Beljavski en Adams. De sterkste schaker (naast Kortchnoi) die ooit in de Nederlandse competitie speelde was Vladimir Kramnik, die in 2007 eenmaal voor Groningen uitkwam. En Passant zegt nu misschien Alexei Sjirov een keer te willen opstellen en op diverse websites wordt daar afkeurend over geschreven. Gezien de geschiedenis is er echter niets bijzonders aan de hand. Gezien de opstellingen van het huidige seizoen (diverse teams spelen met buitenlanders) trouwens ook niet.

De mooiste partij van de afgelopen ronde was de volgende, volgens de jury die namens New in Chess iedere ronde de schoonheidsprijs toekent. Het ging de jury niet om het beslissende offer, maar vooral om het geduldige getouwtrek dat eraan voorafging.

Van Kampen (HSG)-Orlov (Voerendaal)

1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.Pc3 c6 4.Pf3 d5 5.h3 dxe4 6.Pxe4 Pd7 7.Lc4 Pgf6 8.Pxf6+ Pxf6 9.0-0 0-0 10.Te1 Pd5 11.Lg5 Te8 12.Dd2 Dd6 13.Lb3 b5 14.a4 Le6 15.axb5 cxb5 16.Lh6 Pc7 17.Lxg7 Kxg7 18.Lxe6 Pxe6 19.Te5

Dreigt (behalve Txb5) niets bijzonders. Wit lijkt iets meer ruimte te hebben, zwarts paard staat een beetje gek, maar wat is wits plan? Voorlopig een beetje duwen en trekken.

19…a6 20.Tae1 Pf8 21.De3 e6

Verzwakking van de zwarte velden, schrijft Peter Boel op de KNSB-site. F6 en h6 zijn lelijke gaten, maar die lijken goed te verdedigen.

22.c3 Pd7 23.Te4 Pf6 24.Th4 h5

Na deze bijna gedwongen zet heeft wit genoeg aanknopingspunten om het duwen en trekken nog een beetje op te voeren. Volgende opdracht: het witte paard moet naar f4.

25.Pe5 Pd7 26.Pd3 De7 27.Dg3 Kh6 28.Tf4 Kg7 29.Tf3

Bedoeld om ruimte te maken voor het paard.

29…h4 30.Dg4 Th8 31.Pf4

Lonkt heel nadrukkelijk naar offers op e6. Als zwart dat nu voorkomt met 31…Pf8 komt hij na 32.Tfe3 Dd6 33.Te5 gevolgd door Ph5 en d5 onder zeer zware druk te staan. Na de tekstzet volgt de onvermijdelijke ‘bominslag’. Had Orlov dat niet moeten zien? Jawel, maar als je zo lang onder druk staat en niets kunt doen, gaat er meestal vanzelf wat mis.

31…Tae8

32.Txe6 Dxe6

Zwart heeft geen keus. Na 32…fxe6 33.Dxg6+ Kf8 34.Pxe6+ staat hij mat en als de dame wijkt slaat wit vrolijk door op g6.

33.Pxe6+ Txe6 34.d5 Te1+ 35.Kh2 Pe5 36.Dd4

De genadeslag. De rest is niet meer interessant.

36…Td8 37.Te3 Txe3 38.fxe3 f6 39.e4 g5 40.Da7+ Kg6 41.Dxa6 g4 42.Kg1 g3 43.Kf1 Kg5 44.Ke2 Te8 45.Dxb5 Ta8 46.Db7 Ta1 47.Dg7+ Kf4 48.Dh7

Zwart geeft het op.

3 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 01 mei 2012

  Koningsclub Bergen speelde in de hoofdklasse met vrijwel uitsluitend Nederlanders, maar Henk de Kleijnen wees me erop dat de club in de aanloop naar het hoogste niveau veel Duitsers opstelde. Ook de Amerikaan Lev Alburt was een vaste kracht, naast de hier genoemde grootmeester Kuligowski.

  Ik schreef dat Kramnik en Kortchnoi de sterkste spelers waren die ooit in de Nederlandse competitie speelden. Daarbij zag ik Magnus Carlsen over het hoofd, die één partij voor HSG heeft gespeeld. Jan Stomphorst wees me erop. Raar dat ik Carlsen was vergeten, ik had hem bij die gelegenheid nota bene zelf geïnterviewd.

 2. Avatar
  Utrecht Centrum 02 mei 2012

  Zou die bekendheid van Eppie in den lande niet komen omdat Eppie zijn eigen journalist heeft?!

  Volgens mij zie ik 2 wekelijks een praatje verschijnen van jouw hand, met als onderwerp een Vedder of Eppie.

  Neemt niet weg dat ik het Eppie en in het bijzonder Richard en ‘ beleidsmaker’ Dick allemaal erg gun.

 3. Avatar
  Utrecht Centrum 02 mei 2012

  En natuurlijk ook al die andere lieverds uit Bunschoten en Spakenburg.

  Een succesje in deze economisch magere tijden om de boel wat te verbroederen kan geen kwaad.

  De haring is de laatste jaren een stuk minder vet en ook andere ‘inheemse’ vissoorten zijn nagenoeg opgevist, het is wachten op een 3e voedselbank in B-S en reken maar dat ik dan niet zal verzaken en over mijn eigen totempaal zal heenspringen om een stevige duit in de zak te doen, in dit geval voedselbank.

  Forza Eppie!!

  (and may the fork be with you!)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.