NK Jeugdschaak Dag 8

A Jeugd:

Arthur Pijpers moet vandaag met wit tegen Julian van Overdam eigenlijk wel de partij winnen om nog kans te maken op de titel. Gezien Arthur vooraf gezien nummer 1 geplaats was beloofd dit een spannende partij te worden. Het wordt een Najdorf stelling via de scheveninger volgorde waarin beide spelers tegengestelde rokades hebben. Julian offert een pion voor mooie kansen.

Hier staat wit al niet erg prettig maar na 24.Lg2? gaat het helemaal mis. c3! 25.Td4 Tc4! 26.Txc4 bxc4 27.f4 Db4 en wit liep gauw mat.

De andere wat verrassende koploper is het jonge supertalent Jorden van Foreest. Deze word eigenlijk vanaf de start naar de keel gegrepen door Nick Maatman. Deze miste enkele mooie kansen maar weet uiteindelijk niet te winnen. Jorden zal tevreden zijn met deze remise, maar komt hierdoor wel een half puntje achter Julian te staan.

Peter Ypma speelt vandaag met zwart tegen Ilias weer een zeer provocerende opening. Hij laat Ilias zijn pionnen op e5 en d6 zetten en gaat deze vervolgens met f6 van achter aantasten. Dit is eigenlijk een groot succes en Peter bereikt dan ook een totaal gewonnen stelling. Vreemd genoeg vertrouwt hij deze niet:

Hier besluit Peter toch maar tot 25…Txa2 26. Dxe5 De2 27.Tf2 De1+ waarna remise word besloten na 3x zetherhaling. Vreemd, want hij kon zijn stelling nog prima verdedigen: 25…Dc3 26.Tc1 Db2 27.Dh4 Tf8! kan wit geen Lxh6 spelen en staat zwart gewoon materiaal voor.

A Meisjes:

Shannon Vlaar heeft met zwart net een pionnetje gepakt tegen Anne Lambrechts. Deze heeft hier echter een mooie combinatie: 14. Lxd5! Lxf1 15.Pc3! en hier werkt zowel 15…Dh3+ niet (g2 staat gedekt dus het is geen mat) als 15…Lh3 niet (16.Dh5+) dus zwart moet genoegen nemen met 15…Lxd3 16.Dxd3. Ondanks dat zwart voldoende materiaal heeft staat wit hier erg lekker door de dominantie over de witte velden.

Anne zag dit echter niet en speelde het logische 14. Te1 Le6 15.Pc3. Shannon had echter geen problemen om haar pluspion te verzilveren en komt zo op 7 uit 8.

Ondertussen won Nathalie van der Lende ook door met zwart tegen Monica met een vork toe te slaan. Hiermee haalt ze de geweldige score van 7.5 uit 8, maar is ze nog geen kampioene, een ongelofelijke strijd!

B Jeugd:

Roger Meng won in een recht toe recht aan partij van Lars Vereggen. Deze kwam zonder problemen uit de opening maar leek in het middenspel zelfvertrouwen te kort te komen. Roger won soepel.

Stefan Beukema won ook in een zeer sterke aanvalspartij tegen Tjark Vos en bleef zo met Roger aan kop staan. Een momentje:

32… Dh5! zwart dreigt Lg4 en Dh3 met winst, hier kan wit eigenlijk vrij weinig aan doen. 33.Pb6 Lg4 34. h4 Lxg3! en Tjark besloot maar op te geven.

Een erg leuke aanvalspartij was Jan Cox tegen Jip Damen.

In deze stelling zijn er meerdere goede voorzettingen. (Bijvoorbeeld 24.Lxf5 of 24.Lh5)

Jan speelde echter het speculatieve 24.Txf5!? Dxg3 25. Txf6 De1? 26.Tf1 en zwart kon het mat niet meer verdedigen.

B meisjes:

Catheleijne Sanders wint snel van Xadya van Bruxvoort. Ze bouwt snel een overwicht op op de damevleugel. Het is dan onvermijdelijk dat de lijn en diagonaal naar a1 open komen. Uiteindelijk slaat Catheleijne een wit paard op 1a van het bord en is de partij voorbij.

De Franse opening is populair bij de jeugd. Halana Vlaming bedient zicht tegen Naomi de Ridder van de deze verdediging.

De partij gaat gelijk op totdat Naomi een zwarte pion op 24…a3 toelaat. Nu komt c3 onder vuur: 25.b3 Pb7 26.Pf3 Txc3 27.Txc3 Txc3 28.Pc2 Pc5. Op 29.Pxa3 volgt nu 29…Pd3 waarna de witte centrumpionnen ernstig worden bedreigd. Maar na 19.Pfe1 mist Halana de sterkste voortzetting, namelijk: 29…b4! 30.Pxb4 Pxb3. In de partij volgt 29…Pe4 30.Pxa3 Te3 31.Pac2 Tc3 waarna de partij na een spannende tijdnoodfase in remise eindigt.

Rosa Ratsma blijft in de race voor het kampioenschap door een overwinning op Lotte van der Wouden. Catheleijne Sanders gaat aan de leiding en moet het morgen opnemen tegen Lotte. Halana Vlaming, Naomi de Ridder en Rosa Ratsma volgen op een halve punt.

Misschien dat na een week schaken de vermoeidheid erin begint te sluipen. Frederieke Klopstra geeft zomaar een stuk weg tegen Frederique Lacourt. Ook Louise Beukema overziet een kleine combinatie tegen Willemijn de Voogt.

b]C jeugd:

Maarten van Harten staat aanvankelijk tegen Majhi Ankit een tikkeltje beter. Maar Ankit creeert voldoende tegenkansen. Uiteindelijk forceert hij remise door eeuwig schaak.

Joris Gerlagh doet vandaag goede zaken. In een fraaie Franse partij slaagt hij erin om de witte centrum uit te schakelen. Colin Stolwijk heeft juist 17.h5 gespeeld.

Na 17…Pgxe5! 18.dxe5 Dxg5 19.Lb5 Pxe5 20.Lxd7+ Kxd7 staat zwart gewonnen. Opvallend is de rol van een actieve zwarte koning direct achter de barricade van zwarte pionnen.

Vandaag spelen de hoogst gerate spelers Thomas Beerdsen en Tycho Dijkhuis tegen elkaar. Het wordt een spannende partij. In onderstaande stelling brengt Thomas net als gisteren een dameoffer.

De partij loopt als volgt verder: 30.Dxh8 Kxh8 31.Le5+ Dg7 32.Lxg7+. Het lijkt me dat 32.Pc7 iets nauwkeuriger is. De dame loopt niet weg. In de partij blijft Thomas na 32…Kxg7 33.Pe3 Lxe3 34.Txe3 in het voordeel, maar Tycho weet het eindspel op remise te houden.

Tegen Robin Lecomte offert Lucas van Foreest een pion om een sterke steunpunt op a7 te creeeren. Vroeg of laat moet dit tot materiaalwinst leiden zou je denken. Maar je moet wel het geduld voor kunnen opbrengen.

Lucas heeft net 27.Lb5 gespeeld. Dit lijkt me te vroeg en dat blijkt ook als Robin 27…Lxe4 28.fxe4 d3 speelt. De zwarte aanvalsmogelijkheden over de f-lijn in combinatie met de druk op a1 wordt wit te veel. In de partij volgde 29.g3 Ld4+ 30.Kg2 Dxe4+ en zwart wint vlug.

Robby Kevlishvili wint van Sven Dijkhuis. De slotstelling ziet er weer fraai uit:

Robby speelt hier 33.Td8 en zwart geeft het direct op.

Joris Gerlagh gaat met nog een ronde te gaan aan de leiding gevolgd door Ankit Majhi op een half punt. Op weer een half punt staat Robin Lecomte. De rest is definitief uitgeschakeld voor het kampioenschap.

C Meisjes:

De eerste verrassing van de dag is de overwinning van Quirine Naber op Maaike Keetman. Op de ratings van de C-meisjes valt geen peil op te trekken en dat maakt het wel leuk.

In deze stelling is zwart al in de problemen gekomen. Quirine speel 14.a3 en sluit de dame in. Na 14…Lc5 15.Lxf6 gxf6 16.Pxd7 Txd7 17.b4 verliest zwart een stuk, maar na 17…Dc7 18.bxc5 Dxf4 19.Dd4 Dg5 20.0-0 is het duidelijk dat zwart geen tegenkansen kan ontwikkelen. Een paar zetten later geeft Maaike zich gewonnen.

Dewi Vermeulen heeft voor een andere verrassing kunnen zorgen. Cheryl Looijer verliest door onnauwkeurigheden maar liefst drie pionnen. Helaas voor Dewi overziet zij plotseling een mat in één. Een partij met een dramatische slot.

Ook Lola den Dunnen heeft het niet makkelijk. Op de derde zet last ze h6 in om de paardezet naar g5 tegen te houden. Lisanne Waardenburg komt beter te staan. Lola doet er alles aan om zich te verdedigen maar ook om de stelling levendig te houden. Uiteindelijk forceert Lisanne een ongelijke loper eindspel waar geen muziek in zit.

De partij tussen Timardi Verhoeff en Silvia van der Werff wordt pas in een pionneneindspel beslist. Silvia heeft net 54…h4 gespeeld. Noodzakelijk was 54…b5 om eerst de witte pionnen vast te zetten. Timardi grijpt haar kans en speelt 55.a4! En na 55…h3 56.Kf3 Ke5 57.Kg3 Kd4 58.a5 bxa5 59.bxa5 Kc5 60.Kxh3 moet zwart helemaal om lopen om bij de a-pion te komen. Zwart geeft het even later op.

In deze ronde hebben de koploopsters het alle drie moeilijk gehad. Lola den Dunnen en Cheryl Looijer gaan nu aan de leiding. Op een half punt volgen Maaike Keetman en Quirine Naber. Zelfs Timardi Verhoeff en Olivia Meng maken theoretisch nog kans op een barrage. Na de bliksemstart van Lola met 5 uit 5 heeft niemand kunnen bedenken dat het nog zo spannend zal worden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.