Uit de hemel

Er is mij wel eens gevraagd hoe ik telkens aan onderwerpen voor een verhaaltje kom, voor een column beter gezegd. Welnu, de gebeurtenissen in de buitenwereld vormen een bron, dat lijkt me een open deurtje. Anderzijds denk ik ook af en toe na en dan kijk ik of ik bepaalde overwegingen in een column kwijt kan. En heel af en toe komt er een onderwerp uit de hemel vallen. Zoals nu.

Ik heb Hans Meijer nooit verteld wanneer ik jarig was. Toch viel precies op mijn zestigste verjaardag (dank u, dank u) een pakket uit Bolivia bij mij in de brievenbus. Uit het pakket rolde een uitgave van de Acta Nova, een keurig uitgegeven tijdschrift van de Universidad Catolica Boliviana San Pablo, Unidad Academica Cochabamba. Dat is een hele mondvol. Ik zou met gemak een hele column kunnen wijden aan het fenomeen “katholieke universiteit” en ik zou u kunnen uitleggen dat in elk geval één van de gebruikte woorden niet op zijn plaats is. Ik doe het niet, ik houd mij in.

Terug naar de inhoud van het pakket: de Acta Nova van december 2010, vers van de pers. Het is inmiddels 2012, maar in Bolivia lopen ze wel eens achter. Gewoon niets van aantrekken. Alle artikelen in het blad zijn geschreven in het Spaans, behalve ééntje. Die is in het Engels en van de hand van Hans. Iets met getallen. Iets met het schaakbord. Alweer! In een wat grijzer verleden heeft Hans alreeds een groot fanatisme aan de dag gelegd om het schaakbord in verband te brengen met allerlei stukken wiskunde en daarmee is hij nu dus vrolijk verder gegaan. In een eerdere aflevering van de Acta Nova (van december 2008) hadden Hans en ik samen iets gepubliceerd. Het stuk had de romantische, maar niet meteen voor iedereen begrijpelijke titel “Euler’s ship on the pentagonal sea”. Het was grotendeels ontstaan uit een weddenschap met Hans Böhm, maar onze Hansepans had kans gezien om er een flink stuk onvervalste getallentheorie in te verwerken, terwijl ik me voornamelijk (maar niet helemaal) beperkte tot een strakke, nuchtere behandeling van de weddenschap zelf.Lees meer

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.