Eindelijk spanning in WK-schaken

Foto: Cathy Rogers

Moskou. De achtste partij om het wereldkampioenschap schaken verliep spectaculair en kreeg een historisch tintje. Na slechts zeventien zetten gaf Gelfand op zodat de tussenstand weer gelijk is, 4-4. Nog nooit was een WK-partij zo snel in een beslissing geëindigd. Er zijn nog vier partijen te gaan.

Anand verscheen dit keer getergd aan het bord, na zijn ontluisterende verlies in partij zeven, en hij koos voor een agressieve aanpak van het Grünfeld-Indisch. Maar het was Gelfand die het eerst afweek van partij 3 met 4.c5, zodat de partij overging in de Sämisch-variant van het Konings-Indisch. En ook daarin liet Gelfand zien dat hij zich uitermate goed heeft voorbereid. Met 7…Ph5 bracht hij een nieuw concept en vanaf dat vroege moment in de partij dachten beide spelers lang na. De climax kwam snel. Met 12…Te8+ maakte Gelfand een verkeerde inschatting en hij vervolgde zijn misrekening met 14…Df6 (waar 14…Pg7 nog speelbaar was). Drie zetten later bleek wat er mis was, zwart zou zijn dame verliezen en daarom gaf Gelfand verbouwereerd op.

Op een vraag over zijn gevoelens over de tweekamp tijdens de chaotische persconferentie antwoordde Gelfand: "Emoties zijn niet het meest interessante nu", en hij vervolgde zijn analyse met de computer. De tweekamp is nu eindelijk los gekomen en in de resterende partijen zal blijken wie de sterkste zenuwen heeft. Het gaat soms om kleine dingen die het verschil maken. Lees meer…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.