Verslag ronde 5: Vier spelers met vier punten

Vermoeidheid? Krachten sparen voor de laatste speeldag? Liveborden-faalangst? Of een combinatie van factoren? Erg spannend was de vijfde ronde van het Pinkstertoernooi namelijk niet. Het eind komt in zicht en de rekenmachines worden van stal gehaald. Het betekende dat de koplopers de puntjes onder elkaar verdeelden. Afek profiteerde: hij versloeg Lombaers en is weer medekoploper.

Met slechts één grootmeester waren de grootmeesterremises zoals vorig jaar natuurlijk uitgesloten. Destijds speelden de grootmeesters vlotte remises tegen elkaar, om de andere deelnemers de volle laag te kunnen geven. Dat zie je als toernooiorganisator natuurlijk niet graag. Maar dat de jonkies Lars Ootes en David Klein elkaar na dertien zetten al met rust lieten, was natuurlijk wel een tegenvaller. Lars baalde dat hij wit had en David vond dat zijn tegenstander zo saai speelde, dat hij er al snel genoeg van had.

Ondertussen handhaafde Guido Bakker zich knap in de kopgroep door Liafbern Riemersma, die een half punt achter hem stond, op remise te houden. Die probeerde een toren gevangen te nemen met twee lopers, maar dat lukte net niet, waarna hij maar genoegen moest nemen met remise.

In de partij Afek – Lombaers leek er lange tijd weinig aan de hand, totdat Lombaers even niet oplette en een vervelende penning toeliet op de d-lijn. Hij kwam niet meer onder het verlies van een kwaliteit uit, waarna de partij gespeeld was. Zodoende was Afek weer gedeeld koploper. Wie dat niet werden, waren Marc Overeem en Michael Wunnink. De clubgenoten kwamen vrij spoedig remise overeen.

Kidambi Sundararajan herstelde zich door zich snel van Danny de Ruiter te ontdoen. Die zag zijn gambietpion pas na heel veel zweetdruppels weer terug. In de tussentijd had zwart al een overweldigende stelling opgebouwd en een paar rake zetten volstonden om het punt mee naar huis te nemen.

Peter Ypma behoort nog steeds tot de grote groep achtervolgers. Hij versloeg John Markus in een koningsaanval. Ook Thomas Beerdsen heeft de kopgroep nog in het vizier. Hij versloeg de aan liveborden-faalangst lijdende Ashley Krishnasing. Een verrassende naam in deze kopgroep is Robert Klomp, die alweer zijn derde zege op rij pakte. Slachtoffer van zijn dadendrang was ditmaal schwindelkoning Mark Smits, die zijn enige partij van de dag kansloos verloor.

Doordat er een oneven aantal deelnemers was, was er een “toernooiopvuller” nodig. In Vincent Pandelaar werd de juiste persoon gevonden. Hij versloeg de weinig gelukkig spelende Waldemar Moes en was na afloop in zijn nopjes: hij had twee punten na één partij. Dat is dus een niet te evenaren percentage van tweehonderd procent. Daar ging onze vrolijke vrijwilliger echter voorbij aan het feit dat zijn percentage voor de ronde nog oneindig hoog was. Dus hij had eigenlijk maar beter niet kunnen spelen…

Johan van de Griend op poleposition in B-groep

In de B-groep stond het familieduel Wallace – Wallace op het programma. Niet geheel toevallig eindigde de partij na 23 zetten in de volgende stelling:

Johan van de Griend zal vannacht lekker slapen. Hij schudde Robin van de Trijp af in het onderlinge duel. Onberispelijk zette hij een voordelige stelling om in een gewonnen pionneneindspel. Zodoende heeft hij een half punt voorsprong op een heel peloton achtervolgers, maar Parijs is nog ver, zoals men dan placht te zeggen.

Van de achtervolgers wist Robin van Ee vrij eenvoudig te winnen van Dick Stapersma, terwijl de rest vooral remises produceerde. De remise tussen Wim Vijvers en Kasim Wandy zorgde nog voor wat ophef, doordat Vijvers naar mening van Wandy te lang over een remiseaanbod nadacht.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.