“Boycotten die Olympiade!”

Herinnert u zich de warrige man nog? Ik heb een paar keer over hem geschreven. Hij duikt steeds op als er nieuwe manipulaties en machtsspelletjes in de internationale schaakpolitiek aan het licht komen. In zijn verwardheid kan de warrige man maar niet begrijpen waarom wij dat accepteren. Zo gingen de laatste verkiezingen voor het FIDE-presidentschap hem volkomen boven de pet: hoe kan het gebeuren dat een boef als Kirsan Iljoemshinov keer op keer herkozen wordt? Dat is toch niet normaal? Als je het aan de warrige man vraagt, is de schaakwereld een bananenrepubliek van de zuiverste soort.

Hij zit vastgebonden in een rolstoel die wordt voortgeduwd door een potige verzorgster. Met wild zwaaiende armen en vervaarlijk rollende ogen trekt hij de aandacht van de voorbijgangers, die liefst zo snel mogelijk voorbij gaan. De warrige man komt graag in het Stadshart, gezellig onder de mensen. Ik noem hem Napoleon, want dat vindt hij fijn.

Deze week was hij er weer en hij zag mij direct. “Hé schaker, ouwe gek!”, brulde hij opgewonden. “Het gaat wel weer lekker met jullie, hè? Die Ali Yazici moet je er direct uitgooien!”

“Hoe kom je daar nou bij?”, vroeg ik. “Hij weet alles, hij zit de hele dag op internet en hij heeft overal commentaar op”, antwoordde de potige verzorgster vermoeid en zij sjorde hem extra stevig vast.

“Weet jij wat het CAS is?”, vroeg de warrige man. “Dat is het hof van arbitrage in de sport waar iedere sporter en sportorganisatie in beroep kan gaan tegen beslissingen van hun sportbond. Alle sportbonden die bij het IOC zijn aangesloten moeten de uitspraken van het CAS respecteren. Democratie, weet je? Maar wat doet Ali Nihat Yazici, de voorzitter van de Turkse schaakbond? Die organiseert namens de FIDE de Schaakolympiade en weigert arbiters uit landen die bij het CAS een procedure tegen de FIDE zijn begonnen. Omdat die procedures de FIDE geld kosten. Dat is pure dictatuur! Dat mag je niet pikken! Boycotten die Olympiade!” lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.