Schaakrubrieken 9 juni 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een vuil spelletje bridge ’begint met:

‘Als er op internet een artikel over Hikaru Nakamura staat, komen er vaak reacties waarin hij arrogant wordt genoemd. Het komt waarschijnlijk door een interview van jaren geleden waarin hij vrijmoedig over zijn Amerikaanse collega’s sprak. Er zijn overigens ook altijd lieve mensen die zeggen dat ze zagen dat Nakamura heel aardig tegen kinderen was en zelfs een schaakje met hen speelde.

Toen hij vorige maand in Saint Louis het Amerikaanse kampioenschap had gewonnen met de fraaie score van 8,5 uit 11, werd hem gevraagd waarom hij steeds zo snel had gespeeld. ‘Omdat het meestal simpel was. Ik deed gewoon natuurlijke zetten’, zei hij. Hij lijkt me niet arrogant, maar hij weet wel wat hij waard is.

Zijn overwinning was niet alleen door de hoge score indrukwekkend, maar ook door de enorme variëteit aan speltypes waarin hij zich thuis voelt. Je zag het al in de eerste ronde, waarin hij het vermetele Evansgambiet speelde en in sneltreinvaart gewonnen kwam te staan.

Hij behandelt de partij Hikaru Nakamura – Yasser Seirawan, Amerikaans kampioenschap 2012. Deze partij eindigde als volgt.

29…Dd7 30. e6 Zwart gaf op

Gert Ligterink

Vergane Argentijnse glorie

Voorbij is de tijd waarin Argentinië tot de sterkste schaaklanden behoorde. Achter het onaantastbare team uit de Sovjet-Unie wonnen de Zuid-Amerikanen in de periode 1950-1962 twee zilveren en twee bronzen olympiademedailles. Het zijn zoete herinneringen. In 2010 eindigde Argentinië als 25ste en bijna beschamend was de 69ste plaats in 2008 op de Olympiade in Dresden.

Voorbij is ook de tijd waarin grote schaakevenementen in Buenos Aires plaatsvonden: twee Olympiades in 1939 en 1978, vele internationale toernooien waaraan de sterkste spelers van de wereld deelnamen en de onvergetelijke tweekamp Fischer – Petrosian, de finale van het kandidatentoernooi in 1971.

De grootmeesters kwamen graag in Buenos Aires. Fischer noemde het zijn favoriete stad, Jan Timman stak als vanzelfsprekend in zijn beste vorm in de befaamde Clarin-toernooien en Bent Larsen ging er zelfs wonen. Eventuele problemen met de organisatoren werden altijd gladgestreken door Miguel Najdorf, topgrootmeester én vermogend zakenman.

Na Najdorfs dood in 1997 is het gaandeweg minder geworden, al werd in 2001 nog een goed bezet, door Karpov gewonnen Najdorf-herdenkingstoernooi gehouden. Sindsdien zijn de internationale contacten opgedroogd en spelen de Argentijnen vooral tegen elkaar. Het heeft hun niveau geen goed gedaan.

Lees meer …

Hans Böhm

Trainingskampen

Direct nadat de ex-Rus Viktor Korchnoi in 1976 het IBM-toernooi won in Amsterdam vroeg hij politiek asiel aan in Nederland. In afwachting van het antwoord van de betreffende dienst was Viktor een halve Nederlander en speelde hij bijvoorbeeld mee in het NK ’77. De top van de nationale ratinglijst (15 maart) zag er toen zo uit: 1.Kortsjnoi 2650 2.Timman 2610 3.Sosonko 2570 4.Böhm 2485 5.Donner en Ree 2470 7.Euwe 2465 (over inflatie gesproken: de absolute alleswinnaar en wereldkampioen Anatoli Karpov had toen 2690 Elo, meer was bijna niet mogelijk. Nu staat Magnus Carlsen op 2830).

In die periode was er een trainingskamp georganiseerd als voorbereiding voor de Olympiade te Haifa (waar Nederland zilver zou winnen achter de USA!). Het kamp dat een volle week duurde was op een rustige zaal in een blindeninstituut in de buurt van Arnhem. We mochten ook gebruik maken van de faciliteiten op het complex en er zijn foto’s van de gehele ploeg in trainingspak op de bosbaan, op de massagetafel en ballengooiend in het zwembad. Viktor liet zien hoe je schaken moest trainen volgens de Russische school, het ging er hard aan toe, soms gingen we door tot na de veertigste zet in bepaalde openingssystemen. Ik vond dat toen allemaal een beetje overdreven maar de ontwikkelingen later in het computertijdperk laten zien dat het nog veel dieper kan.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een driezet van J. Buchwald , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Anand – Gelfand klik hier.

Johan Hut

b]Gelukkig toch Anand kampioen

Veel schakers hebben een merkwaardige opvatting over het wereldkampioenschap, namelijk dat de sterkste schaker moet winnen. Niet alleen de sterkste van de twee die uiteindelijk de titelmatch spelen, maar ook de sterkste schaker van de wereld. Er was dan ook veel gemor toen vorige maand de WK-match begon tussen Viswanathan Anand, nummer vier op de wereldranglijst, en Boris Gelfand, nummer twintig. Oké, Anand was titelverdediger en heeft de ranglijst ook vaak aangevoerd, maar Gelfand? Eerlijk was dat gemor niet. Magnus Carlsen, de nummer één van de wereld, had afgezien van zijn recht op deelname aan de kandidatenmatches. Dat was jammer. Maar de nummers twee en drie Levon Aronian en Vladimir Kramnik werden bij die matches uitgeschakeld door Alexander Grisjoek. Gelfand schakelde intussen Shakhriyar Mamedyarov en Gata Kamski uit en won in de finale met 3,5-2,5 van Grisjoek. Dus Gelfand was gewoon de uitdager van wereldkampioen Anand.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Vorige week lieten we de enige winstpartij zien van Anand in de match om het wereldkampioenschap tegen Gelfand. Vandaag en volgende week zijn enige verliespartij.

Gelfand – Anand 7e partij.

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pc3 Pf6 4. e3 e6 5. Pf3 a6 6. c5 Pbd7 7. Dc2 (Deze zet is niet zo vaak gespeeld. Meestal wordt hier 7. b4 Dc7 gespeeld, gevolgd door Lb2 . Gelfand laat echter heel de partij de b-pion gewoon staan.) 7… b6 (Een goed idee van Anand. De witte pionnenstructuur wordt al in de vroege opening aangetast.) 8. cxb6 (Gelfand kiest voor ruil van de pion en confronteert zwart met een zwakte op c6. Het idee met dekking van de pion met b4 is genoeg voor remise. Gelfand wilde meer?) 8… Pxb6 (Dit is een nieuwe zet. De oude gedachte dat het paard op d7 nodig is om zijn c-pion op te spelen, is daarmee weerlegd.) 9. Ld2 c5 (Anand wil snel van zijn zwakte af.) 10. Tc1 cxd4 11. exd4 Ld6 12. Lg5 O-O 13. Ld3 h6 14. Lh4 Lb7 15. O-O Db8?! (Anand staat bekend om zijn lokkertjes. Hij nodigt nu Gelfand uit om met 16. Lxf6 zijn koningsstelling te beschadigen. Anand houdt van ingewikkelde complicaties.) 16. Lg3 (Gelfand weet tegen wie hij speelt en hij kiest de veilige route om de gevaarlijke zwarte loper van Anand te ruilen.) 16… Tc8 17. De2(17. Pe5 is actiever, maar Gelfand wil vooral veilig spelen.) 17… Lxg3 18. hxg3 Dd6 19. Tc2 Pbd7 20. Tfc1 Tab8 21. Pa4 Pe4?! (Zie diagram 1. Onnauwkeurig spel van Anand. Beter is 21. …Txc2.) 22. Txc8+ Lxc8 (Anand offert een pion: 23. Lxe4 dxe4 24. Dxe4 Lb7 25. Df4 Dxf4 26. gxf4 Lxf3 27. gxf3 Tb4 en zwart staat zelfs iets beter.) 23. Dc2 (Zoals verwacht van Gelfand gaat hij niet op de complicaties in van Anand. Ook prima speelbaar is 23. De1 waarbij wit gaat profiteren van de verzwakte zwarte velden op de damevleugel.) 23… g5?!

(Zie diagram 2. Een paniekerige zet. Op 23. …Lb7 komt 24. Pc5! en wit staat dan duidelijk beter). Vervolg volgende week.     

Max Pam, 9 juni 2012

Zijn rubriek ´ Gebrek aan geluk dat was de kwestie’ begint met:

‘Eerst was er nog de ontvangst geweest bij Vladimir Poetin, maar toen werd het tijd om naar huis te gaan. Vooral Viswanathan Anand zei aardige dingen over de Russen en de Russische gastvrijheid. Boris Gelfand vertelde dat hij in Minsk was geboren en vervolgens naar Israël was geëmigreerd. Hij had nooit kunnen dromen dat hij nog eens in Moskou om de wereldtitel zou spelen. Poetin knikte tevreden. Een dag later werd Gelfand op Tel Aviv Airport onthaald alsof hij zlf wereldkampioen was geworden. Tientallen mensen juichten hem toe en premier Netanyahu, die de match naouwlettend had gevolgd, belde nog even met de man die pas op het laatst het hoofd had gebogen. Op de vraag waarom hij toch nog had verloren antwoordde Gelfand eenvoudig:’Het was gewoon een kwestie van gebrek aan geluk’.

Hij behandelt de partijen Kamsky – Nakamura, Nakamura – Robson en Kamsky – Seirawan uit het Amerikaans kampioenschap 2012.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5808 voor beginners en B5808 voor gevorderden.

A5808 Zwart aan zet staat niet best, wat moet hij doen ?

B5773 Wit aan zet , hoe wint hij?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.