Schaakrubrieken 16 juni 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Intro

Mijn laatste Schaakrubrieken

Vanaf de start van Schaaksite.nl, in januari 2010, heb ik de wekelijkse schaakrubrieken gepubliceerd, een idee dat al langer bij mij leefde.

Nu heb ik besloten mijn energie te gaan richten op onze nieuwe website voor alle basisscholen in Nederland en België en de wekelijkse schaakrubrieken (voorlopig) over te dragen aan Kees Schrijvers. Mijn laatste ‘Schaakrubrieken’ (van 16 juni 2012) zijn gepubliceerd.

De ‘grote’ mensen worden meer dan verwend en Schaaksite.nl draagt hieraan bij want men hoeft voor de geleverde diensten van Schaaksite.nl niet te betalen.

www.schoolschaaksite.nl

De ‘kleine’ mensen die van levensbelang zijn voor de toekomst van onze (georganiseerde) schaaksport krijgen relatief weinig aandacht. Van de 1,6 miljoen basisschoolkinderen is ca. 0,015% lid van een schaakvereniging. Historisch laag. Slechts weinigen realiseren zich dat er een correlatie is tussen het schaken en leren schaken op de basisschool en de ontwikkeling van het ledental op korte en lange termijn. De lange termijntrend van het ledental is helaas nog steeds dalend! In Haarlem gaan de discussies al langere tijd over ‘zwarte leden’ en de subsidieproblematiek. De ‘kleine’ mensen blijven nagenoeg geheel buiten beeld.

Schoolschaaksite.nl is een eerste stap om hierin verandering aan te brengen. We trekken een vol schooljaar uit om de site van goede en gevarieerde inhoud te voorzien en om een vaste plaats te veroveren op de basisscholen en bij de scholieren. Recent zijn meer dan 100.000 leerkrachten uit het basisonderwijs ingelicht over onze bedoelingen met deze nieuwe site. Over een jaar zullen we nagaan in welke mate we in onze missie zijn geslaagd.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘In het huis waar de duivel was ’begint met:

´De Moskovieten weten waar je een schaakwedstrijd moet houden. Anand en Gelfand speelden hun WK-match in het Tretjakovmuseum en nu wordt het Michail Tal Memorial gespeeld in een gebouw dat iets minder beroemd is, maar beslist niet minder statig: het Pasjkovhuis.

Er wordt naar verwezen in de roman De meester en Margarita, het meesterwerk van Michail Boelgakov (vertaling Marko Fondse):’Bij zonsondergang bevonden zich hoog boven de stad op een stenen terras van een der fraaiste bouwwerken van Moskou, daterend van ongeveer honderdvijftig her, twee figuren: Woland en Azazello. ‘Woland is de Duivel, Azalllo een duivel van de tweede garnituur.

Na dat saaie WK-match is het toernooi ter ere van Michail Tal een verademing. Het bruist er van leven en ondernemingslust, en dat kon ook bijna niet anders met spelers als de dartele Morozevitsj, de ironische Aronian, de man van duizend listen, de diepzinnige Kramnik en de wonderlijke Gristjoek, pokerprof en als schaker een diepzeedenker die pas weer aan de oppervlakte komt als hij nog maar seconden bedenktijd heeft.

En Magnus Carlsen voor wie geldt wat Max Euwe eens over Aljechin schreef: ‘Hij is een dichter die een kunstwerk maakt van iets dat een ander nauwelijks zou inspireren om een ansichtkaart naar huis te sturen.’

Hij behandelt de partij Magnus Carlsen – Alexander Gristjoek, Tal Memorial 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Egon Vlasov – Denis Pershin, St. Petersburg 2012.

Zwart begint en wint

‘Oplossing: 1…Da1+ 2. Kxa1 Tc1+ en wit gaf op wegens 3.Ka2 Ta8+ en mat. Als wit 1.b4 had gespeeld in plaats van 1.h5 had hij gewonnen.’

Gert Ligterink

Zo onevenwichtig zijn de toptoernooien over het jaar verdeeld dat de elitespelers elkaar de laatste vier maanden niet of nauwelijks tegenkwamen. Kramnik en Aronian ontsnapten uit de droogteperiode door in Zürich een korte trainingsmatch te arrangeren. Magnus Carlsen, de nummer een van de wereld, speelde sinds het Tata Steel toernooi in januari geen enkele partij.

Maar vanaf nu is het gedaan met de rust. Eind vorige week begon in Moskou het zevende Michail Tal herdenkingstoernooi met de eerste vijf spelers van de internationale ranglijst. Na Moskou hebben de leden van de 2750+ groep afspraken in Dortmund, Biel en Bilbao.

Zij die het Tal memorial in het verleden hebben bezocht, noemen het toernooi een van de hoogtepunten van het jaar. Die lof zal ongetwijfeld terecht zijn. De organisatie is in handen van hetzelfde team dat zo voortreffelijk de WK-match Anand- Gelfand verzorgde. Geld lijkt geen enkel probleem te zijn. Aangezien de eerste prijs in het snelschaaktoernooi op de openingsdag al 5000 euro bedroeg, zullen de spelers over start- en prijzengeld niets te klagen hebben.

Een verrassende deelnemer in Moskou is de Engelsman Luke McShane, die zijn entreebewijs dankt aan de eerste plaats in een poll op de website van de Russische schaakbond. Het bijzondere verhaal van McShane is vaak verteld. Hoewel hij zijn geld gemakkelijk zou kunnen verdienen als topschaker, heeft hij gekozen voor een baan in het drijfzand van de financiële wereld.

Lees meer …

Hans Böhm

Tal Memorial

Op dit moment loopt het sterke Tal-Memorial toernooi in Moskou met de volgende deelnemers (plus plaats op de wereldranglijst): Magnus Carlsen, Noorwegen (1), Levon Aronian, Armenië (2), Vladimir Kramnik, Rus (3), Teimur Radjabov, Azerbeidzjan (5), Hikaru Nakamura, VS (7), Fabiano Caruana, Italie (8), Alexander Morosevich, Rus (9), Alexander Grichuk. Rus (11), Evgeny Tomashevsky, Rus (15), Luc Mc Shane, Engeland (39).

Inderdaad valt Mc Shane op papier een beetje uit de toon maar daar zal wel een of andere deal aan ten grondslag liggen.

Een toernooi ter ere van de ex-wereldkampioen Mischa Tal moet ook in de geest van Tal, de tovenaar uit Riga, gespeeld worden. Dus attractief, aanvallend schaak waarbij het risico niet geschuwd wordt.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van Ling, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Navara – Sokolov klik hier.

Johan Hut

Andersson vindt schaken nog steeds leuk

Levende legende, dat is een bijzonder figuur in de schaakwereld. Er zijn er niet zo veel van. Niet iedereen die ooit aan de wereldtop heeft gestaan, wordt zo genoemd. Je moet respect afgedwongen hebben. De generatie 1950/51 heeft nogal wat levende legenden opgeleverd: Karpov, Timman, Ljubojevic, Andersson. Eerder natuurlijk Kortchnoi en van latere jaren misschien Beljavski en Joesoepov. Niet Short, vijftig is wel de minimumleeftijd. Het is heel moeilijk om een levende legende te worden, maar de taak die je voortaan moet vervullen is eenvoudig. Je speelt je partijen (uitslag is niet zo belangrijk), analyseert na afloop met je tegenstander en geeft luchtig antwoord op vragen van omstanders die je niet kent. Die hebben dan de dag van hun leven en zeggen thuis en op hun werk: “Ik heb gewoon met hem gepraat en dit is echt wel een levende legende.”

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Het vervolg van vorige week van de zevende matchpartij om het wereldkampioenschap schaken te Moskou tussen Gelfand en Anand.

24. Dc7 (Ook goed is 24. Pc5. Gelfand kiest voor de veilige winst: afwikkeling naar een gewonnen eindspel.) 24… Dxc7 25. Txc7 f6 26. Lxe4! (De zwarte stukken op de damevleugel staan lastig. Gelfand ruilt het enige zwarte stuk af dat wel goed stond.)

26… dxe4 27. Pd2 f5 28. Pc4 Pf6 29. Pc5 Pd5 30. Ta7 Pb4

(De partij staat nu goed gewonnen voor wit… De witte paarden voeren de boventoon.) 31. Pe5 Pc2 32. Pc6 Txb2 (Anand geeft een stuk voor “schijnbaar” tegenspel.) 33. Tc7 Tb1+

(Ook 33. …e3 34.Txc8+ Kg7 35. Tc7+ Kh8 36. fxe3 Pxe3 37. Pe5 Txg2+ 38. Kh1 Tf2 lijkt een kansje te bieden voor Anand. Als wit hier 39. Pcd3 speelt staat hij gewonnen, maar als hij 39. Pg6+ Kg8 40. Pxe6? speelt, ontsnapt Anand met een remise door herhaling van zetten: 40… Tf1+ 41. Kh2 Tf2+ 42. Kh1.) 34. Kh2 e3 35. Txc8+ Kh7 36. Tc7+ Kh8 37. Pe5! (Gelfand laat toe dat Anand een pion gaat laten promoveren. Een mindere zet is 37. fxe3, dat na 37. …Pxe3 38. Pe5 Pf1+ 39. Kh3 Pe3 gevaarlijk zwart tegenspel geeft door de onveilige koning van wit.)

37… e2 38. Pxe6 (Anand geeft op. Op zijn netvlies moet het volgende matbeeld hem tot dit besluit hebben gedwongen: 38. Pxe6 Th1+ 39. Kxh1 e1D+ 40. Kh2 Pxd4 41. Pg6+ Kg8 42. Tg7#. Dit matbeeld is een plaatje waard.

Max Pam, 16 juni 2012

Zijn rubriek ´McShane maakt zijn verkiezing waar’ begint met:

‘Gevoelens van weemoed maakten zich van mij meester toen ik las dat op IJsland het bord en stukken worden geveild, waarmee Bobby Fischer en Boris Spasski in 1972 hun roemruchtige Match van de Eeuw hebben gespeeld.

Toen ik echter las om welke memorabilia het ging, kreeg ik er nog een nader gevoel bij, namelijk dat ik bij de neus werd genomen.

Door veilinghuis Bruun Rasmussen worden de volgende zaken aangeboden. Een houten schaakbord. Daar hebben Fischer en Spasski vanaf de zevende tot de 21ste partij op gespeeld, nadat ze het stenen bord hadden afgekeurd. Na de match is het houten bord door Fischer en Spasski gesigneerd.´

´Op internet mocht het Russische schaakpubliek stemmen welke buitenlandse speler moest worden uitgenodigd. De Brit Luke McShane, een onvervalste houdegen, won deze populariteitspoll. McShane staat niet bovenaan, maar hij overklaste in een geweldige partij Aronian, de nummer twee van de wereld. Hij kreeg een ovationeel applaus. In het dagelijks leven werkt McShane bij een bank in de Londense City.´

Hij behandelt de partijen Aronian – McShane, Radjabov -Tomashevsky en Grisjoek – Morozevitsj.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5812 voor beginners en B5812 voor gevorderden.

A5812 Wit aan zet, wat is winnend?

B5812 Wit aan zet , wat is sterk?

Gert Ligterink, 14 juni 2012

Loting

Voor de gemiddelde bezoeker gaat het bij de opening van een schaaktoernooi niet om de toespraak in hamer-en-beitel-Engels van de burgemeester maar om de hapjes, de drankjes en het weerzien van oude bekenden. Ook de deelnemers komen niet voor de burgemeester. Zij wachten op dat uiterst belangrijke onderdeel van het toernooi: de loting.

De loting kan een speler het gevoel geven dat zijn kansen op een behoorlijk resultaat al bedorven zijn voordat het toernooi is begonnen. Heeft hij een nummer uit de onderste helft getrokken, dan zal hij eenmaal vaker met zwart moeten spelen. Als het tegenzit, kan het zomaar gebeuren dat hij in die zwartpartijen ook nog eens tegenstanders treft tegen wie hij met wit meestal aardig op de been blijft, maar met zwart altijd verliest.

In een veld met veertien deelnemers, zoals in de invitatiegroepen van het Tata Steel toernooi, is 13 van de zeven slechte lotingsnummers het allerslechtst. Niet vanwege de reputatie als ongeluksgetal, maar omdat de houder van nummer 13 in de ronden 11 en 12 tweemaal achtereen met zwart zal moeten spelen. Dat is altijd vervelend, maar tegen het eind van een toernooi, als de vermoeidheid heeft toegeslagen, is het extra zwaar.

Lees meer..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.