De conceptwijzigingsvoorstellen

De conceptwijzigingsvoorstellen

Het werk van de regelscommissie van de FIDE

Van 27 augustus tot 10 september 2012 wordt in Istanboel de 40e Schaakolympiade gehouden. De Nederlandse deelnemers zijn: Anish Giri (2693), Loek van Wely (2682), Ivan Sokolov (2680), Jan Smeets (2620) en Daniel Stellwagen (2630). De deelnemers bij de vrouwen: Tea Lanchava ((2336), Lisa Schut (2299), Peng Zhaoqin (2414), Anne Haast (2268) en Arlette van Weersel (2181).

In diezelfde periode wordt in Istanboel van 1 tot 9 september 2012 het 83e FIDE congres gehouden.

In de aanloop tot de Algemene Vergadering komen de volgende commissies bijeen: Rules and Tournament Reg Committee (RTR), Qualification Commission (QC), Social Chess Projects (SCP), Swiss Pairings Programs Committee (SPP), Trainers Commission (TRG), Arbiters Commission (ARB), Commission for Women’s Chess (WOM), Chess in Schools Commission (CIS), Technical Commission (TEC), Verification Commission (VER), Development Commission (DEV), Events Commission (EVE), Ethics Commission (ETH), de commissie voor de Statuten van de FIDE, Medical Commission (MED), Arbiters Commission (ARB) en de Constitutional Committee (CON).

Voorts komt op 5 september de raad van bestuur van de FIDE bijeen. Op 6 september de vertegenwoordigers van de Continental Africa, Continental Europe, Continental Americas, Continental Asia, Commonwealth Chess Association en de IberoAmerican Chess Association.

Tot slot op 7, 8 en 9 september de bijeenkomst van de Algemene Vergadering.

Voorstellen tot wijziging van de FIDE-regels

In de laatste week van april 2012 vergaderde in een hotelkamer in Lausanne, Zwitserland, de regelscommissie van de FIDE. Een commissie onder voorzitterschap van Geurt Gijssen. Het onderwerp van besprekingen was de mogelijke wijzigingen in de FIDE-regels.

Inmiddels heeft die commissie een conceptvoorstel opgesteld tot wijziging van de FIDE-regels, zie de bijgevoegde pdf-versie.

Aanstaande september zal de commissie zich hierover verder beraden. Vervolgens wordt een definitief voorstel ingediend bij de raad van bestuur van de FIDE, die daarover op 5 september beraadslaagt. Vervolgens biedt die raad de voorstellen aan aan de Algemene Vergadering. Indien de Vergadering de voorstellen goedkeurt treden deze in werking op 1 juli 2013.

De wijzigingsvoorstellen zijn echter niet voorzien van een toelichting. Zo moeten we maar raden of bepaalde wijzigingen tekstueel van aard zijn, of wat de mogelijk achterliggende gedachte is van een voorstel. Ik kan bepaalde voorstellen ook niet plaatsen. Dat hoort niet zo voor een wereldorganisatie, de tweede in omvang op het terrein van de sport. De bond vertegenwoordigt vele miljoenen schakers. De Algemene Vergadering hoort de voorstellen ongelezen retour te sturen met de vermelding dat zonder een passende toelichting de Vergadering zich daarover niet kan uitspreken. Zo gaat dat nu eenmaal met voorstellen tot regelgeving.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.