De wijziging van de Statuten van de FIDE

De wijziging van de Statuten van de FIDE

Één land, één stem

Van 7 september tot 9 september 2012 komt in Istanbul bijeen de Algemene Vergadering van de FIDE. Dat is het hoogste orgaan in de FIDE, zij is een beetje te vergelijken met onze Tweede Kamer, de gemeenteraad of de algemene ledenvergadering van een schaakvereniging.

De Algemene Vergadering heeft een volle, drukke agenda. Zie:

www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/6343-83rd-fide-congress-agenda.html

Dat betekent dat niet over alle punten lang kan worden vergaderd. De voorzitter moet dus wel zaken afkappen, punten erdoor heenjassen. Doet hij dat niet, wordt het chaos. Dat begrijp ik wel. Dat moet soms ook de voorzitter van de Tweede Kamer doen.

Op de komende vergadering wordt behandeld de aanvraag van drie landen om lid te mogen worden van de FIDE. Het gaat om, de agendapunten 5, 6 en7:

– Togo, 200 schakers, vier wedstrijden per jaar en ongeveer twintig jeugdleden

– Gambia, 35 schakers, geen wedstrijden per jaar en één jeugdlid

– Lesotho, 163 schakers, zes wedstrijden per jaar en één jeugdlid.

Als de Algemene Vergadering voorstemt- en ik zou niet weten waarom zij zou tegenstemmen – worden deze landen lid, en krijgen stemrecht. Er zijn wel meer kleine schaakbonden lid van de FIDE. Om dicht bij huis te blijven: Aruba (één land), Nederlandse Antillen (één land). Sint Maarten is nog geen lid.

Al die landen hebben stemrecht, mits ze verschijnen in de Algemene Vergadering. En de vraag rijst hoe die straatarme schaakbonden die nauwelijks geld hebben voor schaken, wel de reis (plus verblijfkosten) kunnen betalen om naar de Algemene Vergadering te komen. Er zijn dan ook in de schaakwereld nogal wat mensen die zeker weten dat Ilyumzhinov dat voor hen betaalt, mits ze stemmen zoals hij dat wil. Of dat nu of wel niet zo is, kan mij niets schelen, als ze namelijk die beschuldiging niet kunnen bewijzen.

Maar er klopt iets niet. Het is natuurlijk onbegrijpelijk dat een landje als Gambia netzoveel heeft te zeggen in de FIDE als India dat wellicht één miljoen schakers heeft.

Nu behandelt de Algemene Vergadering ook een voorstel tot wijziging van de Statuten van de FIDE.

Artikel 4.4 luidt ongewijzigd:

Each member-federation represented in the General Assembly has one vote. The other participants in the General Assembly have a consultative voice only.

Elk bondslid dat aanwezig is in de Algemene Vergadering heeft één stem. Zo’n systeem kennen we niet in de Bondsraad en ook niet in Europese Unie. Daar geldt een zekere weging.

In plaats van de FIDE kapot te procederen, lijkt het mij handiger om artikel 4.4 te moderniseren.

1 Reactie

  1. Avatar
    Lucas 06 augustus 2012

    Natuurlijk heeft Pieter de Groot gelijk met zijn pleidooi om artikel 4.4 te moderniseren, maar dat zal juist niet gebeuren wegens de reden die hij zelf al aangeeft: om dit moment kan de FIDE president de stemmen eenvoudig kopen, zoals Campomanes vóór Ilyumzhinov óók jarenlang heeft gedaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.