Schaakrubrieken weekend 18 augustus 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het verschijnen van de veelal zaterdagse schaakrubrieken.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Bab Wilders Johan Hut Rini Kuijf Henk Prins Max Pam

Hans Ree

Svetozar Gligoric, 1923-2012

Het is moeilijk om in kort bestek het lange en rijke leven te beschrijven van Svetozar Gligoric, die dinsdag in Belgrado na een hartaanval overleed, 89 jaar oud. Gligoric was in zijn beste tijd een van de sterkste schakers van de wereld, maar hij was ook partizaan in de Tweede Wereldoorlog, organisator, journalist, schrijver, wedstrijdleider van matches om het wereldkampioenschap en bovenal een man die in de hele schaakwereld werd gezien als een toonbeeld van rechtschapenheid en integriteit.

In zijn laatste jaren werd hij ook nog componist en tekstschrijver van liedjes, zodat hij op 88-jarige leeftijd zijn eerste album uit kon brengen. Wie Gligoric zag, zag vitaliteit, levensvreugde en vriendelijkheid.

Hij kwam, zoals hij schrijft in zijn boek I Play against Pieces (2002), uit een arm gezin. Zijn vader stierf toen hij negen was, zijn moeder toen hij zeventien was. Schaken deed hij pas vanaf zijn dertiende, met stukken die hij uit kurken had gesneden. Als zestienjarige werd hij kampioen van de sterkste club van Joegoslavië en nationaal meester.

Zijn schaakloopbaan werd voor jaren onderbroken door de inval van Duitsland en zijn bondgenoten in april 1941. Gligoric was opgenomen in een pleeggezin dat vluchtte naar de bergen van Montenegro. In 1943 sloot hij zich daar aan bij de verzetsorganisatie van de communistische partizanen.

Omdat hij iets van wiskunde wist, dachten die dat hij verstand moest hebben van halfzware wapens. Hij kwam aan het hoofd te staan van een kleine artillerie-eenheid en verliet in 1945 tot zijn grote opluchting de oorlog met twee militaire onderscheidingen en de rang van kapitein.

In de eerste jaren na de oorlog was hij vooral dagbladjournalist. Hij maakte reisreportages, schreef over buitenlands nieuws, en ook over schaken.

In de jaren vijftig was hij de sterkste schaker buiten de Sovjet-Unie, de voorman van Joegoslavië, in die tijd de tweede schaaknatie van de wereld. In 1958 werd hij door David Bronstein de derde schaker van de wereld genoemd. Zelf vond hij dat zijn schaakcarrière na 1959 bergafwaarts ging, maar de lijst van zijn toernooioverwinningen daarna is onafzienbaar. De laatste overwinning, samen met Smyslov en Unzicker, was in het Donner Memorial in Amsterdam in 1994.

Zijn grootste commerciële succes als auteur was een Engelstalig boek over de match tussen Fischer en Spassky in 1972. Het verscheen een dag na afloop van de match en er schijnen 400.000 exemplaren van verkocht te zijn.

Een curiositeit: in de film Straw Dogs van Sam Peckinpah uit 1971 liggen hoofdrolspelers Dustin Hoffman en Susan George aan het begin, als alles nog vredig is, samen in bed. Dustin Hoffman is verdiept in een boek van Gligoric: Selected Chess Masterpieces. Het kon worden opgevat als een teken dat het niet helemaal pluis was tussen het echtpaar.

Gligoric heeft de hoogste onderscheidingen van zijn land gekregen. Wat was dat land? We zouden nu zeggen dat het Servië was. Hij voelde zich echter geen Serviër, maar een Joegoslaaf, die een afschuw had van het nationalisme dat zijn land uiteen scheurde.

Muziek was naast literatuur en films altijd een grote liefde van hem geweest, maar pas aan het begin van deze eeuw nam hij lessen in pianospel en harmonieleer. Vorig jaar presenteerde hij zijn eerste album van liedjes, met de verzameltitel Hoe ik de twintigste eeuw overleefde. Als hij niet door een hartaanval geveld was, had hij dit jaar een tweede cd uitgebracht.

In 1967 plaatste Gligoric zich in een soort tweede schaakjeugd voor de kandidatenmatches, waarin hij uitgeschakeld zou worden door Michail Tal. Eerst speelde hij een trainingsmatch tegen Hein Donner, die hij met 6,5-3,5 won. Donner zei daarna dat hij het spel van Gligoric niet begreep. Energiek en rechtlijnig aanvalsspel, wat was daar zo moeilijk aan te begrijpen?

Hein Donner – Svetozar Gligoric, Eersel 1968, zesde partij

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7 4. e4 d6 5. Pf3 0-0 6. Le2 e5 7. d5 Pbd7 8. Le3 Een zet die niet populair is geworden. 8…Pg4 9. Lg5 f6 10. Lh4 Ph6 11. Pd2 g5 12. Lg3 f5 13. exf5 Pf6 14. Pde4 Pxe4 15. Pxe4 Lxf5 16. f3 Voorzichtiger was 16. Ld3. 16…g4 17. Lf2 Een ernstige fout. Na 17. 0-0 zou het nog ongeveer gelijk staan. 17…gxf3 18. gxf3 Helaas is deze verzwakking van zijn koningsstelling gedwongen. Wat wit ongetwijfeld niet op tijd had gezien, was dat 18. Lxf3 weerlegd zou worden door 18…Lxe4 19. Lxe4 Txf2 20. Kxf2 Dh4+ 21. Ke3 Pg4+ 22. Kd2 Pf2 en zwart wint. 18…Pg4 Zwarts stukken springen als duveltjes uit een doosje. 19. Ld3 Pxf2 20. Pxf2 Dh4 21. 0-0 e4 De ene energieke aanvalszet na de andere. Wit kan niet met zijn loper of zijn pion op e4 nemen, omdat dan 22…Le5 beslist. 22. Pxe4 Lh3 23. Te1 Le5 24. De2 Kh8 25. Kh1

25…Txf3 Een mooie klap. 26. Dxf3 Lg4 27. Df2 Lf3+ 28. Kg1 Lxh2+ Ook 28…Tg8+ was ruim voldoende. Wit gaf op wegens 29. Dxh2 Tg8+.

Gert Ligterink

De gentlemen met een scherp gesneden kaaklijn

ln het bericht van zijn dood werd Svetozar Gligoric een Servische grootmeester genoemd. Omdat hij in Belgrado werd geboren en 89 jaar in de stad woonde, valt daar weinig tegen in te brengen. Toch zal hij in de herinnering voortleven als een Joegoslaaf. Een man met een scherp gesneden kaaklijn, die trots was op het land dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van een partizaneneenheid verdedigde.

Ruim veertig jaar lang was Gligoric een voorbeeldige vertegenwoordiger van zijn land. Op veertien Olympiades, van 1950 tot 1978, was hij als vanzelfsprekend de eerste bordspeler van het Joegoslavische team. Nooit stelde hij teleur en eenmaal, in 1958 in München, overtrof hij zich zelf met een score van 12 punten uit 15 partijen.

Gligoric speelde veel, voigens sommigen evenveel als Viktor Kortsjnoi. De vriendelijke gentleman was overal ter wereld welkom en speelde altijd mee in de strijd om de hoofdprijs. De lijst van zijn toernooioverwinningen is eindeloos, al rekende hij zelf ook de tweede plaatsen in de interzonale toernooien in 1958 en 1967 tot zijn beste prestaties.

Uit zijn autobiografie blijkt dat Gligoric een opmerkelijke zwakte had: hij liet zich soms beTnvloeden door irrelevante meningen van journalisten. ln het kandidatentoernooi in Zwitserland in 1953, een uitputtingsslag over 28 ronden, verspeelde hij een behoorlijke klassering doordat hij zich liet opjutten door de Joegoslavische kranten, die schreven dat hij met een eindspurt van 5 uit 5 het toernooi misschien nog zou kunnen winnen. Dat lukte niet. Uit ziin laatste vijf partijen haalde Gligoric één punt.

Vijftien jaar later overkwam het hem nog eens tijdens een kandidatentweekamp tegen Tal in Belgrado. Gligoric was uitstekend begonnen met een winstpartij en vier remises toen hijin een krant las dat een journalist zich beklaagde over de monotonie van de match, waarin de spelers steeds dezelfde openingen kozen. Hij schrijft: Bij het begin van de zesde partij schrok ik van mezelf door in een opwelling een zet te kiezen, waaraan ik tijdens mijn voorbereidingen geen moment aandacht had besteed. Gligoric verloor de partij kansloos en was in het vervolg van de match geen schim meer van zich zelf.

ln de laatste tien jaren van zijn leven wijdde Gligoric zich aan zijn tweede liefde, het componeren van muziek. Vorig jaar presenteerde hij in Belgrado een cd met twaalf composities in verschiliende genres als jazz, blues, ballads en rap. De titel van de cd Hoe ik de twintigste eeuw overleefdeis mooier dan l play against pieces, het boek over zijn schaakleven

Vaak is geschreven dat Tigran Petrosian de favoriete tegenstander van Gligoric was. lnderdaad had Gligoric lang een voorsprong in zijn ontmoetingen met de oudwereldkampioen, maar dankzij vier overwinningen in hun laatste negen partijen eindigde de onderlinge strijd nipt in Petrosians voordeel.

De mooiste van Gligoric acht winstpartijen is de volgende:

Petrosian – Gligoric Rovinj/Zagreb 1970

1. d4 Pf62. c4 g6 3. Pc3 Lg74. e4 d6 5. Le2 0-0 6. P2 e5 7. 0-0 Pc6 8. d5 Pe7 9. b4 Ph5 10. Pd2

Tegenwoordig kiezen de witspelers voor 10. Tel of 10. g3.

10 … Pf411.a4f512.Lf3g5!13. exf5 Pxf5 14. g3

14 … Pd4

Een zeer verantwoord positioneel stukoffer. Later is ontdekt dat zwart ook 14 … Ph3+ 15. Kg2 Dd7! (16. Lg4? Pxf2) kan spelen.

15. gxf4 Pxf3+ 16. Dxf3 g4 17. Dh1

Gligoric noemt deze vreemde, voor hem totaal onverwachte zet typerend voor Petrosians stijl. Met alle respect voor die stijl moet worden opgemerkt dat het verstandiger was het gewonnen stuk terug te geven met 17. Dd3 Lf5 18. Pde4 exf4 19. Lxf4 Lxe4 20. Dxe4 Lxc3 21 Ta3.

17 … exf4 18. Lb2 Lf5 19. Tfel f3 20. Pde4 Dh4 21. h3

Wit mag 21 … Dh3 niet toelaten.

21 .. Le5 22. Te3

Dit verliest geforceerd. Enige hoop mag wit koesteren na 22. Pdl Tae8 23. Lxe5 Txe5 24. Dh2.

22 … gxh3 23. Dxf3 Lg4 24. Dhl h2+ 25. Kg2 Dh5 26. Pd2 Ld4

Wat een fantastisch gevoel moet het zijn geweest zo’n stelling in handen te hebben tegen Petrosian.

27. De1

Er is geen verdediging. Na 27. Tael komt 27 … Lh3+ 28. Txh3 Txf2+ 29. Kg3 Dg5 mat.

27 … Tae8 28. Pce4 Lxb2 29. Tg3 Le5 30. Taa3 Kh8 31. Khl Tg8 32. Dfl Lxg3 33. Txg3 Txe4

Hans Böhm

Meer Nederlands succes

Twee traditioneel mooie Open toernooien zijn weer verspeeld in Dieren en Vlissingen en twee keer won een schaker van eigen bodem. Het Open Kampioenschap van Nederland werd gewonnen door Jan Smeets. Hij startte voorzichtig maar behaalde uit de laatste vijf partijen 4,5 punt zodat hij uiteindelijk als enige op 7 uit 9 eindigde. Tijdens zijn slotspeech blikte toernooidirecteur Ap Lammers vooruit naar de komende drie jaar. Hij was wethouder van Rheden en vindt nog steeds het O.K. een belangrijk sociaal en cultureel evenement dat niet alleen gekoesterd moet blijven maar zelfs uitgebreid in kwantitatief (‘op naar de 500 deelnemers’) en kwalitatief opzicht. Zo’n bevlogen directeur kan het verschil maken tussen een wegsijpelend of een opbloeiend vakantietoernooi. Een markttechnisch sterke troef is dat de beste Nederlander zich tevens plaatst voor het volgende gesloten NK. Smeets schakelde in de zevende ronde een grote concurrent uit.

D. Raznikov – J. Smeets, na 38…Le5-d4

Een boeiende stelling, wie staat er beter? De witte koningsvleugelpionnen zijn al vrij en er zou een aanval tegen de kale Kh8 kunnen inzitten. Zwart heeft die twee geweldige lopers. Wit had met 39.Th5+ Kg8 (39…Kg7 40.Txd5 cxd5 41.Pf6+) 40.Pd7 Td8 41.Te7 al zijn stukken voor de aanval moeten inzetten met minstens gelijk spel maar hij verwisselde de zetten

39.Pd7 Tg8! 40.Th5+ Kg7 41.Te7+ Kg6!

Dat is het verschil, de zwarte koning heeft nu meer bewegingsvrijheid.

42.Th4 c5 43.Kh2 b5! 44.Tf4 a5 45.h4

Wit voelt de stelling niet meer goed aan. Hij had moeten inzien dat in de laatste zeven zetten de zwarte pionnen een serieuze dreiging zijn geworden. Het was tijd voor een eerste ruk aan de noodrem met 45.g3 b4 46.Tg4+ en remise door eeuwig schaak.

45…b4 46.axb4 axb4 47.Pf8?

Hierna is het te laat. De laatste mogelijkheid om de partij tot staan te brengen was 47.g4 b3 48.Tf5 met hetzelfde remisemechanisme als bij zet 45.

47…Txf8 48.Txf8 b3 49.h5+ Kh6 50.f4 b2 51.Tb8 Kxh5 52.Kh3 Kg6 53.g4 Lc3 54.Tb3 Kf6 55.Te2 Ld4 56.Kg3 Lc6 57.Tb8 Kf7 58.g5 Pd6 59.Kg4 Le4 60.Texb2 Lxb2 61.Txb2 c4 en ook voor deze pion moest wit een toren geven zodat zwart uiteindelijk via het theoretisch gewonnen eindspel paard plus loper won.

Slotstand aan kop NK-Open 2012

1. Smeets 7 2. Greenfeld (Isr), Bakre (Ind) 6,5

4. Hendriks, Ikonnikov (Rus), Rasnikov en Popilski (Isr) 6

In Vlissingen werd voor de zestiende achtereenvolgende keer het Hogeschool Zeeland-toernooi gehouden met als officiële winnaar Dimitri Reinderman. Ook hij moest zijn grootste concurrenten zelf verslaan.

D. Reinderman – I. Nyzhnyk, na 23…Ke7-d7

Het grote talent uit de Oekraïne Ilya Nyshnyk werd al grootmeester op zijn veertiende en nu, een jaartje later, is zijn Elo al boven de 2600. Op papier zou Reinderman tevreden mogen zijn met remise maar in de praktijk ligt het anders. Wit heeft het loperpaar en de betere stelling en hij maakt daar optimaal gebruik van. Eerst krijgen de lopers meer activiteit.

24.e4! a5 25.Tc2 Th-c8 26.Td1 g6?!

Zwart bezwijkt onder de stellingsdruk. Hij verliest weliswaar geen pion vanwege een kleine combinatie maar de lopers komen nu echt tot leven.

27.Lxf6 Pg4 28.Lh4 Lxh2+ 29.Kh1 Ld6 30.La6 Te8 31.exd5 cxd5 32.Le2 Tb4 33.Txd5

De beloning voor het vastberaden spel. Zwart voorziet een kansloze voortzetting en gaat liever strijdend, maar wel snel, ten onder.

33…Pe3?! 34.Txd6+ Kxd6 35.Lg3+ Kd7 36.Td2+ Kc6 37.Lf3+ Kb5 38.fxe3 Txe3 39.a4+! Een mooie slotzet, die nog meer materiaal wint (39…Ka6 40.Td6+) en dus gaf zwart op. Ook bij dit toernooi aandacht vanuit Gemeentelijk Bestuur, wethouder Marin de Zwarte verrichtte de openingszet. Mocht Nederland de Olympische Spelen 2028 toegekend krijgen, dan is Zeeland bijzonder geschikt voor de organisatie van alle categorieën op en aan het water.

Slotstand aan kop Hogeschool Zeeland 2012

1. Reinderman, Popilski (Isr) 7,5

3. Van Assendelft, Ducarmon, Nyzhnyk (Oek), Turov (Rus), Harika (Ind), Sowray en Haslinger (Eng) 7.

Bab Wilders

Het is als het verschil tussen de Spoetnik en het ruimtestation, tussen het zwart-wit TV-tje en het Flatscreen, tussen morsige openingsboekjes en de databases met miljoenen partijen, tussen een dagje naar Zandvoort aan Zee en twee weken Bali : Schachinformator nr 1 (1966)uit Joegoslavië, via het Schacharchiv in Hamburg tot ons gekomen, waar je op de Weidenbaumweg als een mol door de schaakboeken kon kruipen,ook dat soort heerlijke winkels zijn teloor gegaan en nu, 45 jaar later, al weer nr. 114, ook uit Beograd maar dat is dan ook de enige overeenkomst en bovendien eigenlijk ook niet want Joegoslavië is uiteengespat en Beograd is nu Servië. Alleen het papier al maar natuurlijk vooral de talrijke rubrieken i.p.v. alleen partijen: nu analyses, theoretische verhandelingen, columns, o.a. van Kasparov, eindspelen, problemen, partijstellingen, artikelen over Kamsky en coming-man Shankland enz. enz.

Maar natuurlijk hulde aan die Joegoslavische grootmeesters (o.a. Aleksandar Matanovic, Borislav Milic en Braslav Rabar, gedenkt uwe voorgangeren, al heeft dat in de gereformeerde wereld altijd een dubbelzinnige betekenis…) die in het midden van de 60-er jaren van de vorige eeuw begonnen met een systeem om het schaakleven in de wereld en de gespeelde partijen en openingen wetenschappelijk te catalogiseren. Dankzij hun pionierswerk (en dat zonder de moderne IT-hulpmiddelen) beschikt de schaakwereld nu over de moderne Informant die niet alleen voor alle grootmeesters verplichte kost is maar ook alle amateurs veel leerzame en amuserende uren verschaft. En het blijft toch ook altijd nog leuk nu en dan een partij na te spelen uit die oude nummers uit de dagen van Olim en ze zijn nog steeds antiquarisch te verkrijgen. Voor meer informatie www.sahovski.com.

Dan nu uit nr. 114 (in de eerste nummers af en toe een uitroepteken en een korte andere mogelijkheid ,dat is nu eigenlijk nog steeds het principe, niet alles verandert) een mooie partij: Aronian –Anand (Sao Paulo) 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 d5 4.Pc3 dxc 5.e4 Lb4 6. Lxc4 Pxe4 7. 0-0 Pf6 pionwinst op c3 is te link 8. Da4 Pc6 9. Lg5 Iets nieuws, veelal Pe5. 9..Le7 10. Lxf6 Lxf6 11.d5 exd5 12. Tfe1+ Le6 zwart moet wat maar natuurlijk gewoon 13. Lxd5 ( grappig was geweest 13. La6 bxa6 ( ..Dc8 14. Pxd5 ) 14. Dxc6+ Kf8 ) 0-0 14. Lxe6 fxe6 15. Tad1 (Zwart ziet af van het terugveroveren van de pion : 15. Txe6 Dd7 16. Te2 Kh8 17. Td1 Df7 en het is ongeveer gelijk ) 15..De8 16. Pe4 De7 17. Db3 Tb8 passief, beter Tad8 . 18. Pxf6 Txf6 19. Pg5 Db4 20. Dc2 het speelt lekker voor wit Tg6(hier was g6 beter) 21. Te4 Da5 22. h4 Te8 23. Td7 h6 24. b4 Df5 ( ..Pxb4 25. Txe6 maar beter was 24.. Db5 25.a4 Pxb4 25. Dc7 Pd5 26.axb Pxc7) 25. Txe6 Daar komt ie dan en je kan nog lang met plezier naar de stelling kijken en analyseren maar zwart moet opgeven.

Probleem 2386 is een driezet van Roger Diot en dat wordt dus weer puzzelen voor de liefhebber.

En de sleutelzet van problem 2384 was 1. Dg8!

Johan Hut

Beginnerstrucje blijkt niet te kloppen

Iedere beginner die openingen leert, leert al snel dat het Damegambiet eigenlijk geen echt gambiet is. Zwart kan zijn pion namelijk niet behouden. Na 1.d4 d5 2.c4 dxc4 kan wit de pion al meteen met Da4+ terugwinnen, maar wat in de meeste boekjes staat is de truc 3.e3 b5 4.a4 c6 5.axb5 cxb5 6.Df3 en zwart moet zijn paard of loper geven om geen toren te verliezen. Later leer je dat er tal van andere redenen zijn om het gambiet niet aan te nemen en dat als je er veel van weet, je het ook ongestraft wel kunt aannemen.

In de eerste ronde van het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen werden vorige week traditiegetrouw partijen gespeeld van de sterksten tegen de zwaksten. De Duitser Marco Rolf is een prima clubspeler, maar zijn tegenstander Quinten Ducarmon, een jonge Zeeuw, heeft 526 Elo-punten meer. Normaal gesproken is Rolf dan geen partij voor Ducarmon. De Duitser zal heel verbaasd zijn geweest toen hij zag, althans dacht te zien, dat Ducarmon het beginnerstrucje niet kende.

Rolf-Ducarmon

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pc3 dxc4 4.e3 b5 5.Pxb5 cxb5 6.Df3

Binnen! Of toch niet?

6…Dc7 7.Dxa8 Lb7 8.Dxa7 e5

Zwart dreigt Pc6 met damewinst. Rolf moet zich nu hebben afgevraagd waarom zijn trucje niet klopt. Het antwoord is eenvoudig. In de eerste plaats: als hij met de a-pion op b5 had geslagen had hij nu Da2 kunnen spelen.

9.Lxc4 bxc4 In de tweede plaats: zwart heeft nu al twee stukken voor de toren en dus genoeg materiaal.

10.Ld2 Hoe had hij de insluiting van zijn dame kunnen voorkomen? Na 10.Da4+ Lc6 gaat zwart op g2 slaan.

10…Pa6 11.Pe2 Pe7 12.Pc3 Pc6

Wit geeft het op.

Herman Grooten schreef op Schaaksite over 5.Pxb5: wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Ik zou daarnaast zeggen: wit heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Het traditionele Zeeuwse zomertoernooi werd gewonnen door Dimitri Reinderman en Gil Popilski (Israël). De Nederlander kon dat succes goed gebruiken, na zijn slechte Nederlands kampioenschap kort daarvoor. Op de deelnemerslijst stonden vijf grootmeesters met een hogere rating, maar die waren niet in hun beste vorm. Reinderman kwam ze in de eerste zes ronden niet tegen en had toen al vijf en een halve punt. Een overwinning in de zevende ronde op Ilja Nizjnik was al bijna genoeg voor de toernooizege. Omdat hij in de laatste twee ronden genoegen nam met twee korte remises, werd het een gedeelde zege.

Popilski had een heel ander toernooi. In de derde ronde speelde hij remise tegen Pieter Hopman, in de vijfde ronde tegen Maurice Schippers en na zes ronden had hij nog geen meester of grootmeester tegen zich gehad. In de laatste drie ronden ontmoette hij drie grootmeesters, tegen wie hij opeens twee en een half punt scoorde.

Reinderman was de eerste Nederlandse winnaar van het toernooi sinds Friso Nijboer in 2005. Dat is leuk, maar toernooiorganisatoren zijn trots op iedere winnaar, ook als ze uit verre landen komen. Op de derde plaats eindigden zeven spelers, onder wie de genoemde Ducarmon. Onder hen ook Floris van Assendelft uit Enschede. Hij won met zijn resultaat zo veel Elo-punten dat hij zich voortaan internationaal meester mag noemen. De drie normen daarvoor had hij al gescoord, maar hij moest nog de benodigde Elo-grens doorbreken.

Reinderman zei achteraf dat hij niet eens in vorm was. Dan moet hij cadeautjes hebben gehad. Dat kreeg hij zeker in zijn belangrijke partij tegen Nizjnik.

Reinderman-Nizjnik

Nou ja, cadeautje, wit staat al een pion voor en zwarts koning staat ongelukkig. Maar na de volgende zet is het snel afgelopen. 33…Pe3 Die kan wit beter niet slaan, want dan volgt Txh4 en Txe3 en heeft zwart zijn problemen opgelost. Maar de weerlegging is op dit niveau toch vrij eenvoudig.

34.Txd6+ Kxd6 35.Lg3+ Nu krijgt wit twee lopers voor een toren, maar het wordt nog erger voor zwart.

35…Kd7 36.Td2+ Kc6 37.Lf3+ Kb6 38.fxe3 Txe3 39.a4

Zwart geeft het op.

Rini Kuijf

Voor beginners A5868

Wit aan zet, wat is winnend?

Voor gevorderden B5868

Wit aan zet wint

Henk Prins

Vandaag worden de laatste twee driezetters van de RD-bijlage (het puzzelblad) nader uitgewerkt.

Probleem 5: J. Krivohlavek, driezet.

Sleutelzet is 1. Df4! Wit geeft zijn dame en dreigt met een dameoffer: 2. Dxg5+ Kxg5 3. Te5 mat. Als zwart de dame neemt: 1. …gxf4, dan volgt er 2. Te5+ g5 3. Pxf4 mat. Op 1. …hxg2 of 1. …h2+ komt 2. D(x)h2, er dreigt nu 3. Pg3 mat, 2. ….h3 3. Dxh3 mat. Mooi is ook de variant 1. …Dh6 waarop wit 2. Pf6+ speelt, en zwart 2. …gxf6 doet, waarop wit met 3. Dg4 mat geeft. Verleiding is 1. Dc5?, die weerlegt wordt met 1. …hxg2!

Probleem 6: Y. Marker, driezet.

Oplossing is 1. h4! Er dreigt 2. g5+ Dxg5 3. hxg5 mat. Zwart kan de dreiging tegen houden met 1. …Tg2, waarop 2. Tb2 komt. Dit zetje is doordacht, het ontpent het zojuist gepende paard van c3, en deze toren moet de dame weghouden van het schaak op a3 en de toren van slaan van loper a2. Zo is 2. Tb4 niet juist wegens 2. …Txa2! Na 2. Tb2 dreigt er 2. Pd8 en 2. Ph5 mat. Zwart kan dit dreigmat nog tegenhouden met het ontpende paard 1. …Pxa2 en 1. …Pd5 maar dan is zwart mat met 1. …Tf2. De tweede variant is 1. …Pe4. Dan komt 2. Tc3. Wit moet zorgen dat zwart met zijn dame geen schaak geeft op c5. Er dreigt ook nu weer 3. Pd8 en 2. Ph5 mat. Na 2. ….Txa2 en 2. Tb3 komt 3. Txc6 mat.

In de tweede variant zien we, zoals in de eerste, eerst een penning van een zwart stuk die direct weer door wit ontpend wordt. De twee varianten zorgen dat de loper h1 niet naar veld d5 kan om de dekking van e6 onklaar te maken. Een prachtig schaakprobleem met mooie strategie.

De sleutelzetten van de problemen 1 tot en met 6 zijn op een leeg schaakbord gezet en de zwarte koning is op h5 geplaatst. Een zwarte pion op b2 en een paard op f2 zijn toegevoegd. Het nieuwe probleem is een tweezet: zie het diagram. De sleutelzet van deze tweezet is 1. Da4!, en dat is dan ook de oplossing van de schaakpuzzel voor het ontvangen van de 20 punten.

Het nieuwe probleem is een tweezet van H.D. ‘O. Bernard en is eerder geplaatst in 1918 in het blad Chess Amateur.

Zonder de sleutelzet al te hebben uitgevoerd, ligt er gereed: 1. …Pf willekeurig 2. Df3 mat en op 1. …Pg4 komt 2. Df7 mat. Dit verandert na de sleutelzet 1. Da4. Nu komt erop 1. …Pf willekeurig 2. Dd1 mat en op 1. …Pg4 2. De8 mat. Dit zijn twee matveranderingen.

Zodra bekend is wat Max Pam heeft geschreven publiceren we hier een deel uit. Nu nog niet bekend.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.