Persoonlijk Kampioenschap Haagse Schaakbond – 2e ronde

PK HSB 2012: acht man op schema

Vanwege de tweede ronde van het Persoonlijk Kampioenschap van de Haagse Schaakbond wordt er op vrijdag 21 september op 27 borden gestreden in verzorgingscentrum De Mantel, nadat Edgar Huisman in een vooruitgespeelde partij tegen Mark Breton op andere locatie gespeeld en gewonnen heeft.

De zaal

Is een ruime kantine met voldoende tafels, comfortabel zittende hoge stoelen en ruim voorzien van plantenbakken. Aan één wand zijn comfortabele zitbanken, waar zes borden opgesteld staan. Bord 1 staat herkenbaar enigszins afgelegen met één bord op een grote tafel. De overige 20 borden staan met voldoende loopruimten verspreid opgesteld.

2100-plussers

Van de ratinghoogsten blijven Rob van Helvoort en Melchior Vesters op schema. Melchior verovert een pion in de partij tegen Adri Voermans, maar de zwarte stukken worden goed opgesteld. Om initiatief te krijgen offert Melchior een kwaliteit terug, waarna wit alleen aktieve stukken en zwart passieve stukken op het bord heeft staan. Hierna is er geen houden meer aan voor de zwarte formatie. Rob verslaat Henrik Tamerus na een strijd die zo’n drie uur in beslag neemt. Ben Ahlers loopt averij op, doordat er tegen Evert Baak geen doorkomen aan is met remise als eindresultaat. Hora Vlam opent de score op deze avond door in een klein uurtje Jan Postma te verslaan. Hora’s tegenstander uit de eerste ronde stelt ook tegen William van Zanten een granieten fort op, waarmee Edwin van der Leij voor de tweede achtereenvolgende keer voor een verrassing zorgt en William opnieuw averij oploopt.

De eerste schaakvrede wordt eerder getekend op bord 21 na een strijd tussen Paul Koks en de op eigen locatie spelende Edo Nitzche en is rond half tien de tweede partij die ten einde is. Daarna druppelen enkele uitslagen binnen: Maurits Bons verslaat Pim van der Meiden, John Tan komt op twee punten na zijn overwinning tegen Thomas Luk en Theo van Orsouw haalt de volle buit binnen tegen Jaap van der Berg. Kort nadat moeder Thomas alvast naar huis gaat brengen weet Vincent Oudewaal zijn pion voordeel tegen Jaimy Luk met zorgvuldig spel beslissend uit te buiten.

Mantelbewoonster enthousiast

Een van de mantelbewoonsters stelt ondertussen na haar internet- of computerspelsessie in de hoek van de speelzaal erg in haar nopjes te zijn met de aanwezigheid van het schaakgezelschap. Met een ‘bedankt voor jullie gezelligheid’ sluit ze onze conversatie af.

Joost Scholten krijgt een witte toren op de zevende rij in zijn partij tegen Peter Monté, maar die manoeuvre kost tempo. Zwart neemt het initiatief over, wint zwaar materiaal en de partij. Op bord 1 tekenen Ed Eveleens en Karl Baak de vrede. Jaco Arkesteijn creeert een gepasseerde, gedekte vrijpion tegen de zwarte formatie van Simon Dirkse en revancheert zich hiermee op zijn partij van vorige week tegen Theo van Orsouw. Theo van Vorselen en Jan Zonneveld tekenen de vrede, terwijl Leo Duijvesteijn de stukken van Tjeerd Ouwehand terug de doos in stuurt. Nico Vromans heeft een zwarte dame die op de zevende rij een plaagstoot uitdeelt, wat de witte stelling uit evenwicht brengt. Waarna Nico dit kleine voordeel kan uitspelen naar een overwinning.

Frans van Kampen creeert op de vijfde rij een mooi steunveld voor zijn paard, om zo tegen Leen Prins naar een overwinning te manoeuvreren. Ike Tjin A Lien wordt tegen de zwarte stukken van Cor Kanters met het Frans-spelsysteem geconfronteerd. Bereikt na zo’n twee uur spelen licht voordeel, waarna het punt met geduld geïncasseerd wordt. Monique Keuzenkamp komt met zwart goed uit de opening tegen René Weerts, maar met een gewaagd offer van de witte formatie wordt de balans in de partij herstelt en zelfs naar het voordeel van wit gespeeld. Verkeerd afwikkelen brengt de partij wederom in evenwicht, waarna een combinatie twee zwarte pionnen als buit oplevert om het punt te incasseren. Robert van Eibergen houdt lange tijd stand tegen André van der Weide, die klein voordeel creeert. Ook deze partij is tegen elven beslist. Kees den Otter haalt de volle buit binnen tegen Raf van Hogezand.

Frank van den Bos komt een pion achter in zijn partij tegen Richard Oranje, die dat voordeel later in de partij weer afstaat. Frank geeft geen krimp en houdt de partij remise. Richard is content en stelt: ‘als er zondag maar gewonnen wordt’, doelend op de wedstrijd van zijn club ADO tegen Ajax. Bob Ameling kan zijn stunt van vorige week niet doorzetten en verliest van Frans Vreugdenhil.

Mantel slotkwartiertje

In de tijdnoodfase zijn er drie partijen die nog bezig zijn: Twan van der Togt moet een zwarte opmarcherende pion van Timo Bottema afstoppen, waarin hij niet slaagt. Met nog 13 seconden op de klok capituleert Twan. Bart van Strien heeft de witte formatie van Jan Bouke Tiersma in een niet te onlopen matcombinatie gevangen en Marco Vogelenzang sluit de avond af door te verrassen tegen Sipke de Swart, die eerder op de avond een manoeuvre niet optimaal aanpakt en daarbij enkele pionnen verliest. Marco laat er geen gras over groeien en komt op twee punten.

Volgende week zal er op 26 borden gestreden gaan worden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.