Schaken bevordert emancipatie van mensen met een beperking

Mensen met een fysieke of mentale beperking emanciperen door te schaken. Ze kunnen hun talenten ontwikkelen want de sport is bruikbaar, betaalbaar, beschikbaar en in redelijke mate bereikbaar en begrijpbaar. Schaken is een schoolvoorbeeld voor maatschappelijke integratie: schakers met een beperking horen er gewoon bij. Die conclusies trekt Tieme Verlinde in zijn orthopedagogische masterproef ‘Schaken: meer dan enkel stukjes schuiven?’

Verlinde heeft zijn universitair onderzoek uitgevoerd in Vlaanderen. De centrale onderzoeksvraag luidt: ‘Ervaren personen met een beperking en/of label in Vlaanderen voldoende participatie en toegankelijkheid in het schaken en welke thema’s zijn belangrijk in hun beleving van het schaken?’ De Belgische schaker Tieme Verlinde heeft een FIDE rating van 2227 en speelt in Nederland voor HWP Sas van Gent. Hij heeft zijn masterproef in mei afgerond en hij is benoemd tot master in de pedagogische wetenschappen, afstudeerrichting orthopedagogiek bij de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Promotor is prof. dr. Geert Van Hove. Orthopedagogiek is gericht op hulp bieden aan kinderen en jongeren die een beperking hebben.

Schaken bevordert emancipatie van mensen met een beperking, de nieuwe column van Karel van Delft, is te lezen op onze site: www.maxeuwe.nl

2 Comments

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer september 27, 2012

  Leuk verhaal. Bevestigt mijn beeld dat tussen schakers allerlei andere "afwijkingen" niet opvallen.

 2. Avatar
  LDJ september 27, 2012

  Ik als ervaringsdeskundige (lees: blinde) kan me ook vinden in het beeld dat in dit artikel geschetst wordt. Ikzelf voel me geaccepteerd en heb, op enkele praktische problemen met snelschaken na, geen enkele moeite om me staande te houden op de club.

  Lucas

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.