Bug in Deep Blue hielp bij verslaan schaakgrootmeester Kasparov

Door een bug in de software van IBM’s Deep Blue zou de supercomputer een willekeurige maar beslissende zet hebben uitgevoerd in de tweekamp tegen schaakgrootmeester Garri Kasparov. Dat stelt een voormalig IBM-onderzoeker.

In 1997 wist Deep Blue, een supercomputer die door IBM was gebouwd, Garri Kasparov te verslaan met een score van 3,5 tegen 2,5, nadat de schaakcomputer twee jaar eerder nog eenvoudig werd verslagen door de grootmeester. Volgens Kasparov verloor hij de strijd door een uiterst geraffineerde zet van Deep Blue in de eerste van zes partijen. Deep Blue, die het schaakspel op basis van brute force-berekeningen benaderde, verloor deze partij, maar een zet in de 44e beurt verraste Kasparov compleet.

Een van de drie IBM-onderzoekers die betrokken was bij de Deep Blue-ontwikkeling, de Amerikaan Murray Campbell, stelt in een interview met de auteur van het boek The Signal and the Noise dat de ‘meesterzet’ van de schaakcomputer niet het gevolg was van slimme doorrekeningen, maar dat het systeem tegen een bug aanliep en daarom tot een willekeurige zet besloot. Kasparov zou door de onverwachte zet zo van slag zijn geraakt en onder de indruk zijn van het spel van zijn tegenstander, dat hij er niet bij zou hebben stilgestaan dat de ‘meesterzet’ het gevolg was van een bug.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.