Persoonlijk Kampioenschap Haagse Schaakbond – 3e ronde

Nog vier koplopers

Met het zicht op de vierde ronde zijn er een viertal deelnemers die ongeschonden de formaties van de opponent hebben getrotseerd en op drie punten staan. Titelverdediger Melchior Vesters, ratinghoogste Rob van Helvoort zitten op titel-schema en worden daarin vergezeld door Vincent Oudewaal en Marco Vogelenzang, die in de vierde ronde tegen elkaar mogen opnemen.

2100-plussers

Rob van Helvoort wacht op bord 1 de zwarte stukken van Timo Bottema op in een strijd, waarbij zwart aanvankelijk drie witte pionnen vangt bij het afstaan van een stuk. Doch het verschil in pionnen wordt snel teruggebracht tot twee, waarna de witte loper in samenwerking met zijn koning prima werk verricht bij het afstoppen van de zwarte pionnen en het opmarcheren van de uiteindelijk nog resterende witte pion. Na ruim 3¼ uur strijd is de zwarte koning definitief buitenspel gezet en geeft Timo op. John Tan zet twee verschillende pionnenstructuren in zijn poging de zwarte formatie van Melchior Vesters af te stoppen, maar Melchior blijft zich focussen op de zwaktes in de witte formatie, wat na drie uur strijd de winst oplevert. Ben Ahlers kan na ruim twee uur strijd tegen de witte subtiel oprukkende formatie van Nico Vromans kiezen tussen een afwikkeling dat hem een stuk kost en een afwikkeling die de partij materieel in evenwicht houdt, doch zwart met drie geïsoleerde pionnen opzadelt. Waarmee het remise-voorstel van Nico een prima alternatief wordt en Ben zijn tweede averij oploopt. William van Zanten weet zich in zijn partij tegen clubgenoot Hugo van der Laan te herstellen en boekt aan het einde van de speelavond zijn eerste overwinning in dit toernooi na onbesliste partijen in de vorige ronden. De strijd van William van Zanten duurt evenals die op bord 1 tot in het slotkwartiertje.

Jaimy Luk heeft aanzienlijk korter nodig om het spel van René Weerts te weerleggen. De avond is nog maar nauwelijks begonnen als de stukken op bord 17 weer in de beginstelling staan. Na drie kwartier spelen volgt er een remise-aanbod op bord 23, maar Jan Bouke Tiersma zal zijn tegenstander Leen Vink dankbaar zijn dat hij daar niet op ingegaan is. Een goed uur later levert de partij hem een vol punt op. De klok slaat negen uur als Joost Scholten met zwart de beslissing forceert in zijn partij tegen Kees den Otter. Joost offert een stuk, wat hem met een combinatie die het stuk terug wint drie vrijpionnen oplevert. Dit speelt Joost vlot uit en komt op 2 punten. Adri Voermans speelt met de witte stukken tegen Edwin van der Leij en ziet na zo’n anderhalf uur schaken een subtiel schaakje over het hoofd, waarna Edwin de witte stelling omtovert in een ruïne-formatie om continuering van zijn vorm tot uiting te brengen. Bob Ameling revancheert zich tegen Pim van der Meiden van de tweede ronde, boekt zijn eerste overwinning en komt op 1½ punten.

Edgar Huisman geeft met wit geen duimbreed toe tegen de zwarte stelling van Richard Oranje en staat zelfs overwegend als er remise overeengekomen wordt. En revancheert zich daarmee van het uit handen geven van een zeker lijkende winst een avond eerder in het Nationale Schaakgebouw. in de match DD 6 – DSC 7. In de partij tussen Paul Koks en Jan Postma komt er een toreneindspel met ieder vijf pionnen op het bord. Geen van beiden weet dit in voordeel te beslissen, waarna er uiteindelijk alleen nog twee torens op het bord staan. Cor Kanters is te sterk voor Raf van Hogezand en boekt daarmee zijn eerste punt. Jaco Arkesteijn houdt lang stand tegen de zwarte formatie van Sipke de Swart die zich niet opnieuw zal laten foppen, maar kan niet voorkomen dat Sipke zijn tweede winstpartij in de wacht sleept. Zijn tegenstander van de tweede ronde – Marco Vogelenzang – laat met de witte stukken tegen Theo van Orsouw zien dat de winst op Sipke geen incident was. In opnieuw een fraaie partij krijgt Marco drie stukken voor zijn dame, waarna de stukken optimaal samenwerken om de aktiviteit van de zwarte dame te neutraliseren en de derde overwinning genoteerd kan worden. Karl Baak moet zijn ongeslagen status los laten, nadat zijn partij tegen kampioen van 2006 Hora Vlam gestreden is. Peter Monté en Vincent Oudewaal zijn liefhebbers van de bird en de zwarte versie – het Hollands – en laten die twee systemen het op één bord tegen elkaar opnemen. De witte formatie lijkt de zwarte damevleugel lange tijd te verlammen, maar Vincent wrikt zich los en behoud zijn positie van medekoploper.

Edo Nitzsche speelt tegen een verdedigend opgestelde zwarte formatie van Jan Zonneveld. De ruimte die er beschikbaar is wordt benut door goed samenwerkende witte stukken, om de verdedigingslinies open te breken en de winst binnen te halen. Frank van den Bos wint van Ike Tjoe a Lien en Frans van Kampen wint de kwaliteit tegen Hans Hendriks. Fris van vakantie teruggekeerd weet Hans het met zijn witte stukken gecompliceerd te houden, maar moet na ruim drie uur strijd toch berusten in een verliespartij in zijn persoonlijke openingsronde. Monique Keuzenkamp komt als gebruikelijk scherp uit de opening, waar Mark Breton geen goed antwoord op heeft. Een dag eerder scoorde Mark nog een knappe remise in het Nationale Schaakgebouw. Die alertheid wordt tegen Monique niet gehaald, waarna Monique haar kans benut en de partij knap wint. Dimitri Karagantcheff laat de bird los tegen Twan van der Togt, die de touwtjes van de zwarte stukken stevig in handen heeft. Goed positiespel levert Twan de winst na een strijd van ruim drie uur.

Mantel slotkwartiertje

Bij het ingaan van het laatste kwartier zijn er nog zeven partijen in gang. De eerder beschreven strijd op bord 1 wordt in deze reeks als eerste beslist. Bart van Strien maakt in tijdnood niet de meest optimaal renderende keuze, waarna promotie van een der zwarte pionnen niet meer tegen te houden is. Henrik Tamerus verslaat vervolgens de taaie Sjaak van As; min of meer remise-koning en koning van alternatief helder water. Robert Eibergen weet met zijn zwarte stukken tijdsdruk aan witte zijde op te bouwen en te houden, wat hem in het slotkwartier een remise oplevert. In deze fase beslist William van Zanten zijn partij tegen Hugo van der Laan, waarmee hij zijn eerste overwinning in dit toernooi boekt na onbesliste partijen in de vorige ronden. De witte formatie van voorzitter Ruurd Kunnen begeeft het uiteindelijk tegen de zwarte stukken van Leo Duijvesteijn en kan een pion niet meer afstoppen, na eerder op de avond comfortabel gestaan te hebben. Theo van Vorselen sluit de schaakavond af met een overwinning op Alfred van der Helm.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.